Hlavní obsah

RECENZE: Soudní drama s Jakem Gyllenhaalem vás pohltí a nechá dlouho na vážkách

Když chybějí přímé důkazy, musí si obžaloba poradit jinak. Seriál Nedostatek důkazů přináší čerstvý vítr do světa právnických thrillerů. Jake Gyllenhaal v roli Rustyho Sabiche, státního zástupce obviněného z vraždy, vede diváky skrze labyrint právnických, milostných a rodinných dramat, aby až do poslední chvíle neměli jasná vodítka k dopadení vraha. A jde mu to naprosto skvěle.

Upoutávka k seriálu Nedostatek důkazůVideo: AppleTV

Článek

Nedostatek důkazů je díky svému poutavému příběhu a výjimečnému obsazení příjemným překvapením letošního léta. Nová adaptace stejnojmenného románu z roku 1987 od autora Scotta Turowa buduje napětí a dramatičnost, aniž by se musela uchýlit k předvídatelným scénářům.

Divákům poskytne vhled do morálních dilemat, která provázejí každodenní životy lidí pohybujících se ve světě soudních síní. Tam stráví divák nejvíce času, ale kupodivu to vůbec ničemu nevadí.

RECENZE: Židé a emisní povolenky. Prachy a krev

TV a streaming

Příběh se dostal na obrazovky poprvé už v roce 1990 jako film Podezření režírovaný Alanem J. Pakulou. Hlavních rolí se tehdy ujali Harrison Ford a Brian Dennehy. Seriálová verze byla zasazena do současnosti a přepsána do osmi dílů v celkové délce necelých šesti hodin. Seriál ale plyne příjemným tempem, které netlačí na pilu, ale ani nedává prostor nudě.

Foto: Apple TV+

Renate Reinsveová a Jake Gyllenhaal v seriálu Nedostatek důkazů

Jake Gyllenhaal zde exceluje v roli Rustyho Sabiche, muže, jehož profesionální i osobní život se nečekaně zhroutí. Jakožto státní zástupce v kanceláři chicagského okresního prokurátora se zničehonic dozvídá, že jeho kolegyně Carolyn Polhemusová (Renate Reinsveová) byla zavražděna. Její tělo nechal vrah svázané podobně, jako to v minulosti dělával zločinec Liam Reynolds (Mark Harelik), který si svůj trest už odpykává za mřížemi.

Reynoldsův případ v minulosti řešil právě Rusty s Carolyn a zločinec jim po odsouzení vyhrožoval pomstou. Rusty nejdříve případ zavražděné Carolyn vyšetřuje na vlastní pěst jen s pomocí detektivky Alany Rodriguezové (Nana Mensahová). To se mu ale později vymstí, když vyjde na povrch, že měl se zavražděnou milostný poměr a v noc vraždy se nacházel na místě činu. Nepomůže mu ani fakt, že Carolyn byla v době smrti těhotná a dítě bylo podle testů jeho.

Bez přímých důkazů

A tak čelí Rusty velmi záhy obvinění z vraždy své milenky a víc než kdy dřív potřebuje silnou podporu všech přátel, kolegů i členů své rodiny. Manželka a dvě dospívající děti musí tedy rychle překousnout pocit zrady a zklamání, aby se za svou hlavu rodiny zvládli stoprocentně postavit.

Foto: Apple TV+

Kingston Rumi Southwick, Chase Infinitiová a Ruth Neggaová v seriálu Nedostatek důkazů

Gyllenhaalovo zobrazení specifického charakteru působí přesvědčivě, podtrhuje komplexnost postavy a místy je velmi pohlcující. Až se divák musí občas proplesknout, aby nezapomněl mezi řádky hledat pravdu a viníka. Po čase stráveném po boku obhajoby je ale smířený s tím, že Rusty čin klidně mohl spáchat. Díky své profesi by totiž věděl nejlépe, jak zakrýt všechny stopy i jak se následně hájit.

Výborný výkon podávají taktéž herečky Ruth Neggaová v roli Rustyho ženy i Renate Reinsveová ztvárňující ve vzpomínkách jeho zemřelou milenku. Přesvědčivý a zapamatovatelný je i Peter Sarsgaard jako Tommy Molto, státní zástupce a vedoucí týmu obžaloby. Jeho postava je zároveň jednou z těch, kterým divák celou dobu zcela nedůvěřuje, a nelze ho tedy vyloučit z pomyslného seznamu podezřelých. Další výraznou postavou je Bill Camp v roli Raymonda, který dělá pro svého přítele to nejlepší a hájí ho doslova do posledního dechu.

Foto: Apple TV+

O. T. Fagbenle a Peter Sarsgaard v seriálu Nedostatek důkazů

Děj se ale nesoustředí pouze na vyšetřování vraždy, zkoumá také osobní životy a vztahy mezi jednotlivými postavami, které nejsou vždy růžové. Tvůrci si dali práci s tím, aby netrávili moc času zbytečným zacházením do detailů a dokázali brilantně vykreslit dlouholetý spor v pár jednoduchých větách, lidsky a přirozeně.

Seriál se zároveň noří hluboko do spletitých právních a morálních témat, zatímco Rusty vzbuzuje v divákovi na přeskáčku soucit i odpor. Podobně si obžalovaný zřejmě stojí i u poroty soudu.

Podmanivá podívaná

Série kombinuje prvky tradičního soudního thrilleru s modernějšími tvůrčími přístupy, což zahrnuje použití nových technologií a narativních technik, které tak přizpůsobují starší příběh současným trendům. Jak seriál postupuje, otázky o pravdě a spravedlnosti zůstávají otevřené.

Detailně rozepsané postavy působí uvěřitelně a na většinu jejich rozhodnutí je pohlíženo bez následného okatého ukazování prstem. Pochopitelně je zde uchopené i moderní právo. Za scénářem stojí totiž bývalý právník David E. Kelley, který je tvůrcem seriálů Ally McBealová nebo Kauzy z Bostonu, s právnickými dramaty má tedy bohaté zkušenosti.

Foto: Apple TV+

Jake Gyllenhaal a Bill Camp v seriálu Nedostatek důkazů

Nedostatek důkazů sklízí od prvních dílů slova chvály nejen za hvězdný výkon Gyllenhaala. Série si rychle získala fanoušky z řad milovníků soudních dramat, ale i mezi diváky, kteří jen hledají kvalitní vyprávění, uvěřitelnost a emocionální napětí. Kritici ho označují za jeden z nejlepších právnických thrillerů, které se v posledních letech objevily v televizi, a vyzdvihují jeho eleganci a spád.

Původně limitovaná série se nakonec dočká i druhé řady. Měsíc po odvysílání prvního dílu si z Apple TV+ objednali pokračování, když zjistili, že se jedná zatím o nejsledovanější drama, které kdy na platformě uvedli.

Předlohy jsou k dispozici

Knižní předlohy od stejného autora k dispozici jsou, stačí z nich vybrat a upravit opět do moderní doby a pro televizní obrazovku. Půjde ovšem už o jiný případ. Pojítkem by měla být jedna z hlavních postav, jako tomu bylo například v podobně povedeném seriálu Hříšnice (v originálu The Sinner), jež se dočkal už čtyř sérií.

Máte-li rádi intenzivní dramata, která vás nechají až do samotného konce napjaté, a nepotřebujete strhující akci či souboje, mohl by být Nedostatek důkazů přesně pro vás. Příběh o etice, morálce, chtíči i lidském pochybení najdete na Apple TV+ nebo CANAL+.

Nedostatek důkazů (Presumed Innocent)
Žánr: drama, krimi
Scénář: David E. Kelley, Miki Johnsonová, Sharr White
Režie: Greg Yaitanes, Anne Sewitsky
Hrají: Jake Gyllenhaal, Ruth Neggaová, Peter Sarsgaard, Renate Reinsveová, Bill Camp, O.T. Fagbenle, Nana Mensahová, Lily Rabeová a další
Hodnocení: 85 %

RECENZE: Nebudu stát na hořící lodi

TV a streaming

RECENZE: Rodinná aféra se bezpečně drží konstantní úrovně romantických komedií na vyžádání

Kultura
Související témata:
Jake Gyllenhaal
Seriál Nedostatek důkazů

Výběr článků

Načítám