Hlavní obsah

RECENZE: Nespoutaná žhavá těla to zkoušejí již pošesté

Sexy lidé, luxusní vila a jediné pravidlo - žádný sex. Nová série reality show Too hot to handle touží po vaší pozornosti. A to nejen proto, že stála tentokrát tvůrce hodně potu. Vykřesat drama někde, kde není, může být totiž skutečný oříšek. Stačí atraktivní soutěžící, navýšená výhra na čtvrt milionu dolarů a nová pravidla k obnově staré slávy?

Upoutávka k reality show Too hot to handleVideo: Netflix Česká republika

Článek

Pro někoho odpad, pro jiného oblíbené hříšné potěšení. Reality show tak nereálná a povrchní, že na ni snad ani nejde koukat jinak, než s lehce pozvednutým obočím a velkou mísou popcornu.

Tahle bizarní podívaná se ale dočkala už šesté série a i přes opovržení a nízká hodnocení recenzentů stále baví diváky po celém světě. O přihlášky nových krasavců a krasavic tedy určitě nemá soutěž nouzi. Své o tom vypovídá i expanze show do dalších zemí, jako jsou Brazílie nebo Německo.

Zatímco však vznikají další a další řady v nových končinách, jiskra původní britsko-americké show, vycházející od roku 2020, se s každou další sérií pomalu a nenávratně vytrácí. Chybí moment překvapení, zapamatovatelné tváře, lepší zápletky i charaktery. A tak to zachraňuje pouze a jen následná editace. Ale o tom až později.

Nekonečné seriály, reality show. Až polovina Čechů se stydí za to, co sleduje v mobilu

Kultura

Dobrý úmysl

Pokud jste Too hot to handle (ve volném překladu “Příliš žhavé na zkrocení”) nikdy neviděli, zde lehké shrnutí děje všech předchozích řad: skupina lidí, co miluje jen sebe a sex, se usadí v luxusní vile obehnané bazény v domnění, že se má seznamovat, párovat a užívat si párty. 

Foto: Netflix

Ukázka z reality show Too hot to handle

Pak ale účastníci dostanou úkol. Nesmí se oddávat žádnému tělesnému potěšení. Zakázané je vše od líbání přes sebeuspokojování až po sex jakéhokoli typu. Tomu celému přihlíží kamery a také svítící mluvící kuželka jménem Lana, která funguje jako průvodkyně a strůjce celé soutěže.

Účastníky kárá, ale i chválí, vystavuje je zkouškám, a za porušení pravidel jim strhává peníze z banku, případně je klidně i vyloučí ze soutěže.

Nejvíce sexy reality show Netflixu má tedy dobrý úmysl - pomoct povrchním a sebestředným mladým lidem navazovat hlubší citové vztahy, naučit je komunikovat a vážit si svého těla i osobnosti. To se ale samozřejmě neděje.

Hlavně se nenuďte

Aby reality show lidi stále bavily, musejí přicházet tvůrci s překvapeními a inovacemi. Vylepšování a změny zajetých pravidel jsme mohli sledovat například v poslední sérii amerického The Circle, kde jednoho hráče ztvárnila umělá inteligence a její účinkování ve hře musela produkce sama utnout, protože jinak by to zřejmě celé vyhrála.

Foto: Netflix

Ukázka z reality show Too hot to handle

Dalším pokusem o přitáhnutí pozornosti diváka je také novější pořad Jako ulití (Perfect Match), kam verbují nezadané atraktivní účastníky z různých netflixovských soutěží, aby se mezi sebou spárovali a našli svůj ideální protějšek.

Asi nikoho nepřekvapím, když prozradím, že žádný ze vzniklých párů spolu po skončení pořadu nevydržel déle než pár týdnů. A ano, jsou mezi nimi i bývalí účastníci Too hot to handle.

Oproti předchozím řadám přišla tedy v této řadě velká změna. Aby tvůrci seriál chránili před stereotypem a opakující se kritikou na zinscenované odtajnění, rozhodli se tentokrát přiznat hráčům už před castingem, v jaké show se nacházejí. Divák tak přijde o záběry hodné Oscara, kdy se skupině nadržených jedinců zjeví poprvé Lana a sdělí jim, jaké „peklo“ je čeká. Na průběhu zbytku show to ale nic nemění.

Foto: Netflix

Ukázka z reality show Too hot to handle

Zlobivá, zlobivá Lana

Ve vile letos čekají účastníky nové formy trestů, rádoby hlubší (ale spíše úsměvnější) workshopy, ale i změněná částka banku, který si na konci někdo odnese. Nejvyšší možná výhra se letos navýšila ze 100 000 na 250 000 dolarů (cca 5,8 milionu korun).

Z banku se ale postupně ubírá za každé porušení pravidel. Dohlíží na to přece kuželka Lana, které nikdo neřekne jinak než kazišuk. Nově přibyla i zlobivá Lana, zlé dvojče, které má soutěžící ještě více popostrčit k hříchu.

V srpnových premiérách na streamovacích službách bojují hrdinové proti nalinkovaným osudům

TV a streaming

Během jedné noci jsou účastníci schopni utratit klidně až 62 000 dolarů, což je v přepočtu téměř jeden a půl milionu korun. Jenže oni se zkrátka nedokážou udržet.

A právě tady si divák klade otázku, co všechno je po soutěžících požadováno a co je skutečné. Protože i extrémně sexuchtivé jedince by přece přesvědčilo, kdyby jim někdo za pár dní celibátu nabídl téměř šest milionů korun.

Foto: Netflix

Ukázka z reality show Too hot to handle

Přes veškeré novoty, které produkce soutěžícím nové řady představuje, se vůbec nic nestandardního neděje. Do pořadu se přišla většina účastníků (ne-li všichni) zviditelnit. O výhru, nebo snad dokonce o vlastní nápravu, nikdo z účastníků příliš nestojí.

Zato motivace diváka zůstává pořád stejná - břišáky, zadky, výstřihy, titěrné plavky, krásný make-up a móda, naivita soutěžících, ale především drama a vášeň. A přestože hezkých naolejovaných těl i tváří tvůrci sehnali dostatek, s vášní a dramaty už je to poněkud slabší.

Za vším hledej střihače

Cesta k výhře ale musí být, jak už je pro tuto soutěž typické, plná pokušení. Alespoň z pohledu diváka. A tak přicházejí známé tváře z předchozích sérií, aby rozbouřily stojaté vody, ačkoli oficiální plán je jít příkladem.

RECENZE: Soudní drama s Jakem Gyllenhaalem vás pohltí a nechá dlouho na vážkách

TV a streaming

Drama se vytváří i zcela novými příchozími, kteří mají povolenky k hřešení bez následného trestu. Jenže ani čachry v obsazení, ani mírně přepracovaný herní formát nedělá potřebnou službu a nevnáší do pořadu chybějící jiskru potřebnou pro nárůst sledovanosti.

Na scénu tedy musí nastoupit střihači. Svého úkolu, dodat získaným záběrům potřebnou šťávu editací, se zhostili obdivuhodně. A je to jedna z těch věcí, která všechny řady Too hot to handle spojuje a udržuje je koukatelné.

Z uhlí postupně vykřešou diamant a doplní ho vhodnou hudbou i vtipnými hláškami moderátorky Desiree Burchové, která se toho nebojí a ráda si účastníky dobírá.

Foto: Netflix

Ukázka z reality show Too hot to handle

Největší letošní změnou je zkraje série nová forma trestu - vyhnání do exilu. Tam umístí Lana nejzlobivější účastníky, navleče je do neforemných vězeňských mundůrů, nechá je spát v malé místnosti s palandou a trápí je záběry jejich partnerů z vily.

Slibně vypadající novinka se ale postupem času vytrácí, i když by jistě mohla být hojněji využívána. Působí to pak jako jedno z nedomyšlených záchranných lan vytvořených na poslední chvíli, kdy se sezona neodvíjela podle představ tvůrců.

Hurá zpátky do dělohy

Ano, čtete správně, součástí Too hot to handle je i workshop, ve kterém se muži vrací zpět do dělohy své matky. Ženy mají zase připravený skupinový workshop, ve kterém si třídí myšlenky, zatímco se noří do kádě s ledem. U toho samozřejmě skučí a vřískají, což přiláká pohledy mužů z vily a vyústí k prozření a následnému usmiřování místních párů.

Bizarní podívaná má divákům přinést hlubší pohled do soukromí a duší účastníků. Osobní zpovědi a přiznání jsou přece nedílnou součástí všech reality show. Ani zde se neubráníte pocitu, že tady někdo už opravdu tlačí na pilu a prosí, ať se nám účastníci zaryjí pod kůži. Jenže nezaryjí.

Navzdory změnám a inovacím se v Too hot to handle děje vždy všechno v tomto pořadí: účastníci jsou nadržení a zlobí se, že nemohou nic dělat, snaží se odolávat pokušení, podlehnou, pak k sobě začínají něco cítit a vzájemně žárlí, nakonec ale vždy přijde další kočka/krasavec a velmi rychle přesedlají. Seriál zakončují výrokem, že si teď váží mnohem víc sami sebe.

Foto: Netflix

Ukázka z reality show Too hot to handle

Umělé prozření

Ne, opravdu to není žádná hlubokomyslná podívaná. Původní zábavná myšlenka ohledně odemčení Pandořiny skříňky, kterou následně pouze zaklopíte a uděláte tytyty za její otevření, je pryč. Soutěžící se přicházejí ukázat světu, předvést své vypracované křivky a poznat nové kamarády na párty nebo do postele.

U toho hráči stále dokola říkají totožné naučené fráze, stejně jako účastníci v předchozích sériích. Na začátku mají strach ze závazků a nedokážou být věrní déle než pět minut, ale to samozřejmě jedna reality show a pár workshopů nezmění. Neumějí mluvit o svých pocitech a rozcházet se, tak se buď vypaří jako pára nad hrncem, nebo se rozcházejí pomocí písničky.

Nakonec přijde ne příliš překvapivé finále, kde se vždy všichni poplácávají po zádech, že už umí sebrat odvahu, být zranitelní, a třeba i vstoupit do dospělého vztahu. Na základě těchto tvrzení pak doufají, že jim bude přiklepnuta alespoň část výhry z finálního banku.

Takže proč na to vlastně koukat? Je to nakonec docela zábavná, místy bizarní, a bravurně sestříhaná odpočinková letní podívaná, u které můžete vypnout hlavu a děkovat Bohu, že žijete mezi normálními lidmi.

Too hot to handle 6, Netflix
Žánr: soutěžní reality show
Tvůrci: Laura Gibsonová, Charlie Bennett
Moderuje: Desiree Burchová
Účastníci: Louis Russell, Flavia Urbina, Katherine LaPrellová, Demari Davis, Charlie Jeer, Valentina Velezová a další
Hodnocení: 45 %

RECENZE: Medvěd zůstává gurmánským zážitkem mezi televizními seriály

TV a streaming

Střet dysfunkční rodiny hrdinů a hroutících se časových os. Je tu finálová řada Umbrella Academy

TV a streaming
Související témata:
Pořad Too Hot to Handle

Výběr článků

Načítám