Hlavní obsah

RECENZE: Krvavá a neřízená Banda pokračuje v destrukci superhrdinských ideálů

Zvrácení superhrdinové ve čtvrté části satirického seriálu Banda staví barikády a hrají si na občanskou válku. Zábavným odrazem rozdělené Ameriky se však tentokrát přiblížili realitě víc, než by sami čekali.

Upoutávka k seriálu Banda (4. řada)Video: Prime Video

Článek

Koho stavíme na piedestal a proč? Seriál Banda už polovinu dekády baví publikum s posunutým měřítkem pro krev, vulgárnosti a násilí, zatímco bez cenzury kreslí obraz Západu tak, jak ho vidí očima šílenců, superhrdinů, kteří své vzory připomínají možná jen nadpřirozenými schopnostmi a vlajícími pláštíky.

Co odstartovalo vizí Erika Kripkeho v odvážnou adaptaci nepřístupného komiksu se s popularitou proměnilo v neustávající střet fiktivních charakterů s popkulturou, realitou, a také střelbu do vlastních řad v zemi pruhů a hvězd.

A zatímco na začátku si Banda utahovala hlavně z nekonečných mnohovesmírů svých váženějších komiksových bratrů a sester, se čtvrtou sérií svého ústředního záporáka zasadila do bot státníka s povědomou dikcí a projevem.

Marvelovské okénko i nekonečno cosplayerů. Disneyovské bienále v Kalifornii je v plném proudu

Kultura

Seriálová verze přestřeleného Supermana Homelander (Antony Starr) stále urputně bojuje se svým egem, čísly sledovanosti a také partičkou skutečných hrdinů, kteří se snaží svrhnout jeho a firmu Vought, která zaštituje vše se superhrdiny spojené.

V nejnovější osmičce epizod jejich střet vrcholí a rezonuje s prostými lidmi, kteří jsou rozpolceni mezi uctíváním novodobých bohů a jejich svrhnutím na studenou zem.

Hlavní dějová linka nese odkazy na neslavný 6. leden a útok na sídlo amerického Kongresu, utahuje si rovněž z vyjádření exprezidenta, který měl tehdy lid vyprovokovat. A tím to rozhodně nekončí.

Tvůrci letos dokonce nasměrovali finále k možnému atentátu na kandidáty do Bílého domu. Nechtěně tak předpověděli ten skutečný, který se s dílem téměř přesně kryl. Kripke a spol. dokonce epizodu po incidentu přejmenovali.

Foto: Prime Video

Homelander (Antony Starr). Novodobý bůh i egomaniak se zálibou v mateřském mléce.

Seriál s potřebnou nadsázkou přidává však také svou pověstnou jízdu na hraně. Od legračních parodií na disneyovské představení na ledě po virální videa s celebritami a festivaly s fanatickými komiksovými fandy.

Samozřejmě nechybí (ne)přiměřená dávka sodomie, krvavé sekvence a bezedné hlouposti na úkor všeho a všech. Mezi vrcholy tentokrát patří zmíněné ledové představení, Homelanderova brutální odysea za vlastní minulostí nebo setkání Bandy s nadopovanými hospodářskými zvířaty.

Druhá série Hry na oliheň vypustila první ochutnávku i datum premiéry

TV a streaming

Při veškeré přestřelené zábavě utržené ze řetězu ale dostáváme i překvapivě niterné a skvěle zahrané scény. Těm dominují dialogy mezi hrdiny Frenchiem (Tomer Capone) a Kimiko (Karen Fukuharová).

V momentě, kdy tvůrci smyjí krvavé stopy po posledním řádění, dokážou na obrazovce dojmout a naservírovat scénu s fantastickými výkony.

Zajímavou odbočkou je i fyzické a mentální rozpoložení samozvaného vůdce Bandy Billyho Butchera (Karl Urban).

Foto: Prime Video

Čtvrtá série servíruje občanskou válku na povědomé půdě rozdělené Ameriky.

Slabším prvkem je naopak další řada Homelanderových nohsledů, kteří při absenci více či méně šílených scén plní jen svou úlohu. Čestnou výjimkou může být opětovné naplnění Homelandrovy záliby v mateřském mléce. Tam jsme ale zpět na tenké křivce humoru z třetí cenové skupiny - jakkoliv skvělého.

I ve čtvrté řadě Bandy dominují nechutnosti a oplzlosti v tom největším měřítku. Zábavný je však i kontrast mezi šílenstvím a příliš blízkou realitou, minimálně na západ od Atlantiku. Ačkoliv mají postavy schopnosti, vnímáme jejich charakter nebo jeho do nebe volající absenci.

Nesmírnou popularitu seriálu podporuje i skvělý marketing, který se ústy korporace Vought hlásí o slovo na sociálních sítích.

Foto: Prime Video

Slabším prvkem je další řada Homelanderových nohsledů. Na snímku Sister Sage (Susan Heywardová) a Firecracker (Valorie Curryová).

I přes veškeré superlativy je však více než jasné, že ve stínu Homelanderova pláště leží brzký superhrdinský epilog. Studnice referencí a narážek je sice zdánlivě nevyčerpatelná, ale charaktery se dostávají do zlomu, ve kterém bude nevyhnutelné, aby se navzájem pozabíjely nebo se staly karikaturami vlastního vtipu.

Vrchol by měl přijít s pátou řadou příští rok. Banda navíc v mezičase dostala seriálový spin-off (Gen V). Při troše fantazie a sprosté dávce hamižnosti by se tak mohlo stát, že se sama chytí do vlastní sítě šťouchů do seriózních a rozvláčných komiksových sérií na pokračování.

Banda, 4. řada, 8 epizod (Prime Video)
USA 2024, 59-68 min. Režie: Philip Sgriccia, Karen Gaviolová, Frederick E.O. Toye, Shana Steinová, Catriona McKenziová, Eric Kripke, hrají: Karl Urban, Jack Quaid, Laz Alonso, Chace Crawford, Erin Moriartyová, Antony Starr, Jessie T. Usher, Jeffrey Dean Morgan, Tomer Capone, Karen Fukuharová, Colby Minifiová, Nathan Mitchell, Claudia Doumitová, Cameron Crovetti, Susan Heywardová, Valorie Curryová, Tilda Swintonová, Rosemarie DeWittová, Simon Pegg a další
Hodnocení: 80 %

Drsný superhrdinský seriál Banda se vrací. Dle upoutávky opět jen pro otrlé

TV a streaming

RECENZE: Aquaman vs. Spider-Man. Humor a nadsázka pomáhá oběma filmům

Kultura
Související témata:
Seriál Banda

Výběr článků

Načítám