Hlavní obsah

RECENZE: Kdo pozval prváky? Ucha jsou tichou ozvěnou středoškolských komedií z přelomu milénia

Bratři David a John Cherninové dali ve svém režijním debutu vzpomenout na kultovní komedie z amerických školních lavic, a především večírků tamní zlaté mládeže. Do Stiflerů či Finchů (postavy se série Prci, prci, prcičky) ale jejich hrdinové ještě zdaleka nedorostli.

Foto: Netflix

Nedosažitelná starší spolužačka? Na střední je všechno možné! Isabella Ferreirová a Mason Thames

Článek

Snad je za tím i fakt, že čtveřice hlavních protagonistů je na opačném konci středoškolského vývoje. Zatímco jejich předchůdci, outsideři a zoufalí panici se slabostí pro koláče, spěli k maturitním výškám a vrcholům, Benj, Eddie, Connor a Koosh sotva otevřeli učebnice a už myslí na povyražení na první poprázdninové party.

Ta je také alfou a omegou snímku Incoming, který nese trefný český název Ucha. Přátelé na večírku touží udělat dojem na první lásky, starší studentky nebo ho jen přežít ve zdraví. Na nic se nečeká a po nezbytném chvástání a milostné etudě se zrcadlem se jde na věc.

Mladým donchuanům nechybí výřečnost a zdravá drzost, kterými současná generace teenagerů nahradila ostych, rezervovanost a nejistotu. Čtyři budoucí králové se v rámci svých postav drží archetypů nebo jakéhosi mustru jen stroze.

RECENZE: Zapomeňte na Harryho Pottera, přichází Agatha

TV a streaming

Rychle improvizují, hláškují a ukazují důvtip, který je však až příliš dobrý na to, aby byl uvěřitelný. Takovou slovní výbavu snad neměli ani maturanti z East Great Falls (již odkazovaná série Prci, prci, prcičky).

Foto: Netflix

Nejsi to ty, je to jen chemie. Bobby Cannavale a jeho učení v praxi je jeden velký úlet.

To je zřejmě největší problém Cherninů. Čím déle se čtveřice předvádí a mluví, tím víc ztrácí přirozenost a tu správnou rozpačitost, která je kořením podobných komedií. Divák se tak hůře s hrdiny ztotožní. A když si následně uvědomí, že vzhledem k jejich věku je jakákoli vážnější interakce s opačným pohlavím spíše iluzí než reálným snem, ztrácí se i očekávání.

Ať se na čerstvé středoškoláky podíváme jakoukoli perspektivou, z určitých úhlů jsou to stále ještě děti, které si hrají v neprobádaném terénu.

Celkem slušné komické složce přidává pod kotel šílený chemikář, alkoholik Bobbyho Cannavaleho, který si se studenty buduje až příliš familiární vztah, avšak po několika veselých epizodách ho je na plátně přespříliš.

Oblíbený westernový seriál to doklepe bez Costnera. Závěrečné díly Yellowstonu vyjdou už v listopadu

TV a streaming

Další vedlejší postavy dokreslují poněkud stereotypní obrázek. Nabízí se otravná sestra, úchylný otčím, královna večírků (která však nabídne zřejmě nezbytnou porci fekálního humoru) nebo starší bratr jednoho z hrdinů, který má večírek skutečně na povel.

Snímku Ucha ale nelze upřít zábavný nadhled, groteskní obraz sebevědomých prváků s fantazií (a názorem) a jako vždy touhu dokázat nemožné přes veškeré překážky.

Charaktery jsou místy vtipné, ale nejsou tak výrazné a dobře napsané, aby vstoupily do historie podobně jako ty ze Superbad, Protivných sprostých holek nebo Prciček. Cherninové však skládají čest žánru, který na konci minulého století bavil miliony diváků a v současné kinematografii nedostává tolik prostoru.

Foto: Netflix

Odvoz královny večírků (Loren Grayová) bude pro dvojici hrdinů (Ramon Reed, Raphael Alejandro) poněkud složitější.

Šílený humor ze střední už se tolik nenosí. Stejně jako akčními filmy s nesmrtelnými zabijáky nebo komiksovými superhrdiny se jím publikum přejedlo. Jako rychlá oddechovka s povolením utrhnout se ze řetězu ale funguje spolehlivě, pokud má dostatečně chytře napsané obětní beránky. Uchům z Kalifornie a jejich tvůrcům patří dík za to, že to po delší době zase zkusili.

Ucha (Netflix)
USA 2024, 91 min. Režie: Dave Chernin a John Chernin, hrají: Mason Thames, Ramon Reed, Raphael Alejandro, Ali Gallová, Kaitlin Olsonová, Isabella Ferreirová, Thomas Barbusca, Bobby Cannavale, Gattlin Griffith a další
Hodnocení: 60 %
Související témata:
Film Ucha

Výběr článků

Načítám