Hlavní obsah

RECENZE Hororové Týny: Mdlé Prokletí Salemu pohřbívá další román Stephena Kinga

O prózách mistra strachu Stephena Kinga se říká, že ve filmových verzích jsou, anglicky řečeno, hit-or-miss, tedy nepředvídatelné hity, nebo propadáky. Dokladem druhého případu budiž nová celovečerní adaptace jeho románu Prokletí Salemu, pod níž je podepsán režisér a scenárista Gary Dauberman.

Trailer filmu Prokletí SalemuVideo: Max

Článek

Na internetových fórech bují vášnivé diskuse o tom, zda jsou díla veleúspěšného autora vůbec zfilmovatelná. Nejsilnější hlasy praví, že jde o individuální záležitost.

Zářnou cestou se vydali kupříkladu Brian De Palma se snímkem Carrie z roku 1976 nebo Rob Reiner, jenž v roce 1990 uvedl Misery nechce zemřít s fenomenální Kathy Batesovou, která za roli získala svého jediného Oscara.

Rubovou stranu představuje množství filmů, které pustoší výsostně lepší Kingovu předlohu. Do podprůměrnosti klesly předloňský horor Žhářka či sága Kukuřičné děti z osmdesátých a devadesátých let.

Nová adaptace hororu od Stephena Kinga přeskakuje kina a míří rovnou na Max

TV a streaming

V zapomnění pravděpodobně upadne i letošní Prokletí Salemu, které již má význačnější televizní podobu z roku 1979 od Tobea Hoopera. Daubermanovo pojetí osudu fiktivního Jerusalem’s Lotu v americkém státě Maine, do nějž King coby tamní rodák zasazuje většinu své tvorby, je o stupeň matnější a nepotřebnější.

Základem příběhu je hojně užívaný motiv ztraceného syna, který se po dvou desetiletích vrací na rodnou hroudu.

Romanopisce Bena (Lewis Pullman) namísto šťastného shledání, které by mu mohlo dodat tvůrčí inspiraci, čeká zmar, když v městečku náhle propuká epidemie přeměn na upíry.

Hororová Týna

  • Jmenuji se Týna a horory miluji od útlého dětství, kdy mi je mí přísní rodiče odpírali.
  • První hororový film, který jsem viděla, byl americký remake slavného japonského Kruhu z roku 2002 s Naomi Wattsovou v hlavní roli. Bylo mi šest let a černovlasá holčička Samara vylézající z televizoru mi nedala spát.
  • Mezi mé nejoblíbenější a subjektivně nejlepší horory patří Paranormal Activity (2007), Rosemary má děťátko (1968), Twin Peaks: Ohni, se mnou pojď (1992), Sinister (2012) a Nepřivolávej nic zlého (2022).
Foto: soukromý archív K. Skalníkové

Hororová Týna

King pokaždé staví hrůzu nejen okázale navenek, ale především hlubokým prokreslením psychologie svých postav, které rozhodně nejsou zaměnitelné. Ve většině počinů obdivuhodně zachycuje ducha maloměsta s řadou jeho nenápadných neduhů.

Tento potenciál, který má i Prokletí Salemu, pod Daubermanovou taktovkou po slibném rozjezdu mizí jako pára nad hrncem.

Nejtrpčejším zklamáním je naprosté vytracení atmosféry, kdy se horor rázem nemění ve strašidelnou komedii, což by byla ještě přijatelná varianta, ale v neslané nemastné sousedské drama.

RECENZE Hororové Týny: Demi Moore už není v kurzu? Odpudivě sexy Substance učí, jak nestárnout

Film

Nadarmo se pokouší vykřesat náladu retro nádechem sedmdesátých let, v nichž se děj odehrává. Vyvolat ho nejspíš mělo podivné, pro zrak víceméně nepohodlné podbarvení obrazu nebo starožitné efekty svítících očí a mrtvolného vzhledu upírů, které více než důstojné zpracování knižního bestselleru připomínají laciné béčko.

Filmař dlouho napíná diváky očekávanou katastrofou. Mezičas vyplňuje nezáživným ztvárněním mezilidských vztahů, které nepovznáší ani vcelku zdařilé výkony Pullmana a jeho nenadálé lásky v podání Makenzie Leighové. Když už se trpělivost v závěrečných minutách pomalu ztrácí, hlavní dvojice se konečně rozhodne varovat obyvatele města před blížící se pohromou.

Peripetie, na kterou zlákala publikum, se ovšem přihodí příliš zbrkle, bez pořádného budování napětí a vzruchů. Ty však nepřišly ani v předešlých takřka dvou hodinách, které jsou sotva slyšitelnou ozvěnou spisovatelova románu z roku 1975, teprve druhého v jeho úctyhodné literární dráze.

Prokletí Salemu (Max)
USA 2024, 113 min. Režie: Gary Dauberman, hrají: Lewis Pullman, Makenzie Leighová, Bill Camp, Spencer Treat Clark a další
Hodnocení: 30 %

Hororová Týna: Texaský masakr motorovou pilou slaví 50 let. Tvůrce inspiroval skutečný schizofrenní kanibal

Film

Hororová Týna: Po monstru Dahmerovi přichází temná Grotesquerie

TV a streaming
Související témata:

Výběr článků

Načítám