Hlavní obsah

RECENZE: Donutil řeší temná zákoutí duší

Řada lidí má své tajemství, třináctou komnatu, která někdy může nečekaně vyplout na povrch. Může se vynořit jako zdánlivý záhadný paranormální jev a zacloumat životem. Je to tak v novém osmidílném seriálu Záhadné případy, jehož první díl v neděli večer uvedla TV Nova. K vidění je také na Voyo.

Foto: TV Nova

Miroslav Donutil jako léčitel Jaroslav Sezemský

Článek

Hlavní roli ztvárnil Miroslav Donutil, hraje léčitele Jaroslava Sezemského. Je to smutný starší muž, vdovec, který žije se svou dcerou v domě za lesem.

Za domem v lese se také původně měl seriál jmenovat. Nakonec ale přichází s názvem Záhadné případy. Právě s nimi se na léčitele obracejí různí lidé. A on je za podpory svého parťáka Petra řeší.

Dva z tvůrců seriálu Vratislav Šlajer a Štefan Titka při natáčení přiznali, že jsou fanoušky seriálu Akta X a jiných s podobnou tematikou. Tento žánr má prý rád i Miroslav Donutil, kterému psali scénář přímo na tělo.

Foto: TV Nova

V seriálu hraje se svým synem Martinem.

REPORTÁŽ: Za domem v lese. Miroslav, Martin a Sára Donutilovi v jednom seriálu

Kultura

Jeho léčitel Jaroslav rozumí lidem a jejich potřebám a vidí víc než ostatní. Ví, že největší nebezpečí nečíhá v nadpřirozenu, ale v lidech. Proto jim chce pomoci jejich problémy vyřešit. Jak řekla jedna z vedlejších postav v prvním díle, „horší než bolest je nevědomost.“

Donutil se do léčitele převtělil dokonale. Je hercem, kterému jeho výkony divák věří. Umí být mazaným sluhou Truffaldinem ve Sluhovi dvou pánů, svérázným Doktorem Martinem nebo majitelem rodinného podniku Rónou v Atlasu ptáků. V Záhadných případech mu zdárně sekundují jeho syn Martin v roli Petra, který mu chce být k ruce, a snacha Sára Donutilová, která hraje jeho dceru, s níž má poněkud komplikovaný vztah.

Foto: TV Nova

I se snachou Sárou

Seriál má tajemství. Kamera Veroniky Donutkové si hraje se světlem a obrazy a dokáže navodit tajuplnou a napínavou atmosféru, kterou podkresluje hudba Jiřího Hájka.

Televize Nova a Voyo se rozhodly udělat změnu a učinit krok stranou od klasických televizních detektivek. V Záhadných případech je totiž podstatou každého dílu paranormální jev, který někoho trápí.

Záhadné případy
TV Nova, Voyo, 8 dílů. Režie: Lukáš Hanulák, Andy Fehu, Jan Haluza, scénář: Štefan Titka, Andy Fehu, Věra Starečková, Pavel Gotthard, Petr Koubek, hrají: Miroslav Donutil, Martin Donutil, Sára Donutilová a další
Hodnocení: 80 %

Miroslav Donutil hraje v seriálu se synem a snachou: Před kamerou jsme se všichni potkali poprvé

Kultura
Související témata:
Seriál Záhadné případy
Martin Donutil

Výběr článků

Načítám