Hlavní obsah

RECENZE: Docent spíše baví, než vyšetřuje

Vypadá to, že letošek bude rokem režiséra Jiřího Stracha v České televizi. Na jaře měl premiéru jeho film Svatá s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli, přes léto byly reprízovány jeho starší seriály, 1. září byl v premiéře uveden první díl ze tří krimisérie Docent 2 a do konce roku by se na veřejnoprávní obrazovce měl ještě objevit jeho nový mysteriózní seriál Lovec.

Foto: ČT/Zuzana Páchová

Ivan Trojan a Ondřej Vetchý v pokračování Docenta.

Článek

Druhá řada Docenta plynule navázala na reprízované loňské tři díly minisérie. Byl to chytrý tah veřejnoprávní televize, divák totiž hned v prvním díle nazvaném Sladká odměna mohl sledovat proměnu postav.

Herecké obsazení zůstalo stejné, ale jiskřit to mezi hlavními postavami začalo na jiných frontách. Ač si v první sérii téměř nemohli přijít na jméno, změnila se situace mezi šéfem vyšetřovatelů, plukovníkem Šerou (Ondřej Vetchý) a docentem Stehlíkem (Ivan Trojan), který se vrátil na policejní akademii, kde přednáší studentům.

Tam si pro něj zjevně zkrotlý Šera dokonce osobně přijde, aby ho jako znalce přizval k případu, který jeho tým vyšetřuje. A najednou nic nerozporuje, nerozčiluje se, všechny docentovy nápady přijímá.

Ivan Trojan: Docent bude sebevědomější

Kultura

A jak by mohl Stehlík pracovat bez své oblíbené neřízené střely Fousové (Tereza Ramba)? S nabídkou, kterou neodmítne, si ji zase on vyzvedne na policejním prezidiu, kde je zavalena nezáživným papírováním.

Začnou se společně zabývat vraždou mladé ženy, jejíž způsob je přivede i k znovuotevřenému případu z devadesátých let, jenž je tzv. policejním pomníčkem. Tehdy jej vyšetřoval právě Šera.

Foto: ČT/Zuzana Páchová

Tereza Ramba jako Monika Fousová

Obě řady kriminální série Docent ale ani tak nepopisují policejní práci, nýbrž se snaží pobavit diváka. Ač jsou pod nimi podepsaní opět Josef Mareš a Jan Malinda, kteří napsali populární Případy 1. oddělení, nemají obě série nic společného. I proto se třeba v Docentovi objevují drobné vtípky, někdy povedenější, jindy méně.

Strach si ani ve druhé řadě neodpustil přátelské rýpnutí do svého kolegy, režiséra Filipa Renče, který si v první sérii dokonce malou roli zahrál. V té nové se objeví alespoň jeho jméno, když dva operativci Daník (Marek Taclík) a Jaroušek (Matěj Hádek) jdou za mužem zavražděné ženy a jeho okázalý dům jim připadá hodný právě Filipa Renče.

Foto: ČT/Lukáš Oujeský

Celá mord parta ze sérií Docent

Seriál se však bohužel pohybuje v zavedeném stereotypu. Setkali se v něm mladá, prostořeká a nadaná policistka, geniální vzdělanec, prchlivý šéf a ambiciózní neumětelové Daník a Jarda. Kolikrát už toho byli diváci svědky.

Druhá řada Docenta též potvrdila, že mysteriózní seriály jdou Strachovi lépe než ty kriminální. A scenáristům jde zase lépe psát o případech, které se opravdu staly. I když s ohledem na některé detektivní série na konkurenčních televizích je Docent pořád ještě nadprůměrný. I díky obsazení výbornými herci.

Docent 2
Česká televize, režie: Jiří Strach, scénář: Josef Mareš a Jan Malinda, hrají: Ivan Trojan, Ondřej Vetchý, Tereza Ramba a další
Hodnocení: 60 %

Strach ve Varech představil pokračování Docenta. S Ondřejem Vetchým si poměřoval síly v páce

MFF KV

REPORTÁŽ: Natáčí se druhá řada Docenta s Ivanem Trojanem. Ve hře je i třetí

Kultura

Výběr článků

Načítám