Hlavní obsah

RECENZE: Další Gotham, který funguje i bez Batmana. Colin Farrell v kůži Tučňáka útočí na seriál roku

Kritici si „čvachtají“ a diváci též. Očekávaný seriál Tučňák, který vychází z komiksového světa DC, odpremiéroval svůj první díl s noblesou a oslnil nejen fanoušky komiksů, ale i klasických mafiánských dramat. Jedinou nevýhodou seriálu se zatím zdá být jeho vycházení po epizodách. Venku je ale teprve první díl.

Upoutávka k seriálu TučňákVideo: Max Česko a Slovensko

Článek

Ne, Gotham City a přilehlý Arkham stále ještě nejsou příběhově vyždímaná místa a postava Tučňáka jakbysmet. Je jedno, kolikrát jsme už příběhy z místního univerza viděli, pořád je máme rádi.

Temné město, jehož zákoutí známe díky Batmanovi, Jokerovi nebo třeba Harley Quinn z mnohých seriálů a filmů, už desítky let láká tvůrce k novým, často i experimentálním zpracováním svou ponurou atmosférou a syrovostí.

Seriál Tučňák, který právě začal vycházet na platformě Max, navazuje příběhem Oswalda „Ozzyho“ Cobblepota/Cobba na události filmu Batman z roku 2022 od režiséra Matta Reevese.

Nová adaptace hororu od Stephena Kinga přeskakuje kina a míří rovnou na Max

TV a streaming

Ve filmu hraje postava Tučňáka významnou roli jako vedlejší padouch a mafiánský boss v Gotham City.

Není tedy hlavním záporákem, funguje pouze jako pravá ruka šéfa podsvětí Carminea Falconeho.

Tučňák je ale ambiciózní gangster a jeho cestu k získání většího vlivu by bylo škoda nezpracovat. Lauren LeFrancová, tvůrkyně, která si vzala spin-offový mafiánský příběh pod křídla, se chopila sama scénáře i režie některých dílů a už první epizodou, kterou napsala, dokázala v lidech vzbudit nevídané nadšení.

Foto: Warner Bros. Discovery

Rhenzy Feliz a Colin Farrell v seriálu Tučňák

Režisérského křesla v prvním díle se ujal Craig Zobel, kterého můžete znát jako režiséra některých epizod seriálů Pozůstalí, Američtí bohové nebo Westworld.

V hlavní roli vyniká k nepoznání změněný Colin Farrell, a to i přesto, že po ztvárnění Tučňáka ve zmíněném filmu se nechal slyšet, že do komplikovaného kostýmu už ho nikdy nikdo nedostane.

V maskérně jeho příprava zabrala každý natáčecí den čtyři hodiny, i tak se však nechal přesvědčit k natočení celé série. A ještě že tak. Jako oplácaný kulhající Tučňák ve švestkovém sáčku je totiž fantastický. Jeho výkon je označován za hluboký a strhující, srovnávaný dokonce s nejlepšími mafiánskými příběhy, jako je Rodina Sopránů, která taktéž vyšla z dílny HBO.

Gotham padne Tučňákovi k nohám

Atmosféru města Gotham sledujeme v seriálu z pohledu samotného Tučňáka. Ten se během prvních pár minut promění z řadového zloducha na nejhledanějšího mafiána, když týden po smrti starého Falconeho zastřelí v afektu i jeho nevhodně vtipkujícího syna Alberta (Michael Zegen).

Po incidentu se chce Tučňák sbalit a odjet pryč, jeho matka Francis (​​Deirdre O'Connellová) ale zavětří příležitost a pobídne syna k akci. Gotham mu přece může ležet u nohou, stačí ukázat, že na to má.

Foto: Warner Bros. Discovery

​​Deirdre O'Connellová v seriálu Tučňák

Velmi rychle se tedy rozjíždí kvalitní gangsterské drama, v jehož rozích proti sobě stojí Tučňák a poslední živá členka rodu Falconeových, pomstychtivá Sofia neboli Hangman. Tu právě pustili z léčby v Arkhamu a ztvárňuje ji herečka Cristin Miliotiová, známá například ze závěru seriálu Jak jsem poznal vaši matku.

Na její šílené a obrovské oči při vyslýchání Tučňáka divák jen tak nezapomene, pro roli se tak zdá být zcela perfektní.

RECENZE: Rebel Ridge přináší realistický střet vycvičeného jedince s policejní zvůlí

TV a streaming

Jako jediná výtka k první epizodě se nabízí jen to, že neobsahovala ani sebemenší odkaz na působení samozvaného hrdiny. Přitom komiksy, jako je například Joker od Briana Azzarella, čtenářům ukázaly, že lze zobrazit strach padouchů z všudypřítomného Batmana.

Gangsteři a zlodějíčci si jsou totiž dobře vědomi, že je právě teď, při nekalé činnosti, může Batman odněkud sledovat, případně rovnou zasáhnout. Od tvůrců předcházejícího filmu sice víme, že Batman se v této sérii objevit nemá, pár zmínek by ale určitě nebylo na škodu.

Foto: Warner Bros. Discovery

Cristin Miliotiová a Colin Farrell v seriálu Tučňák

Úvodní kapitola příběhu nám ale jinak naservírovala vše podstatné a to bez průtahů, velmi plynule a přirozeně. Nyní tak známe Tučňákovu i Sofiinu achillovu patu, i jejich silné stránky a motivace.

Sympaticky se jeví také Ozzyho pomocník Victor (Rhenzy Feliz), který působí, že v příběhu nakonec sehraje důležitou roli. Jeho vztah s Tučňákem se vyvíjí na pozadí celé první epizody, kdy ho na začátku Ozzy sebere z ulice, následně ho seznamuje s šíleným světem mafiánského podsvětí a na konci s ním vyhlíží lepší zítřky a moc nad celým Gothamem.

Jako pilotní díl seriálu se hodinová epizoda s názvem After Hours povedla na výbornou. Atmosféra města, především jeho chudinských čtvrtí, je vykreslena správně syrově a šedivě, jak máme v příbězích z Gothamu rádi. Barvením seriál ladí oku, ale především k charakteru i outfitu samotného Tučňáka a jeho ikonickému vozu.

Foto: Warner Bros. Discovery

Colin Farrell v seriálu Tučňák

Kameře, scénáři a dialogům není co vytknout. Tučňák je tak akorát vtipný a chytrý, jak ho chceme mít. Svižně a s dostatkem akce nás provedl prvními minutami svého dobrodružství bez většího zaškobrtnutí.

Plochá místa možná ještě přijdou v dalších sedmi dílech, ale z úvodní epizody se tvůrcům podařilo je chytře eliminovat. Pokud tedy série neztratí po cestě do finále své tempo, vtip a atmosféru, mohou se fanoušci skutečně těšit na brilantně zpracovaný kriminální thriller a jeden z nejlepších seriálových počinů tohoto roku.

Tučňák (The Penguin), Max
Žánr: krimi, fantasy, drama
Tvůrce: Lauren LeFrancová
Režie: Craig Zobel, Lauren LeFrancová a další
Hrají: Colin Farrell, Cristin Miliotiová, Clancy Brown, Carmen Ejogová, Rhenzy Feliz, Michael Kelly, Michael Zegen, Deirdre O'Connellová, James Madio, Scott Cohen a další
Hodnocení: 90 %

RECENZE: Zapomeňte na Harryho Pottera, přichází Agatha

TV a streaming

RECENZE Hororové Týny: Přijde dnes sociálka, nebo démon? Spasení o strašení moc není

TV a streaming
Související témata:
Seriál Tučňák

Výběr článků

Načítám