Hlavní obsah

RECENZE: Dakota Johnsonová jako budoucí hvězda lesbické komunity

Všechny lesbičky se znají a navzájem spolu spí. Snímek Jsem v pořádku? od debutujících režisérek a partnerek Stephanie Allynnové a Tig Notarové hledá nadhled v krizi identity a mixuje ho s až příliš důvěrnou výpovědí, která měla rezonovat alespoň na malém plátně. A láká plakátem s plačící hlavní hvězdou v podání Dakoty Johnsonové.

Foto: Max

Film Jsem v pořádku? hledá nadhled v krizi identity a láká plakátem s plačící hlavní hvězdou.

Článek

Už dávno neplatí, že filmy mířící přímo do videoték nesou cejch nedůvěry studií, že by v kině uspěly. Pokud ale hledáme výjimku potvrzující pravidlo, snímek s Dakotou Johnsonovou v hlavní roli onen stereotyp let minulých snadno naplňuje.

Po premiéře na Sundance festivalu se dostává k divákům s dvouletým zpožděním bez jediné výraznější zastávky v multiplexech. A to z dobrých důvodů.

Příběh založený na osobní zkušenosti jedné z dvojice režisérek naráží na rozpor ještě předtím, než si prohlédnete logo videotéky Max. S titulem Jsem v pořádku? (v angličtině Am I OK?) naznačuje nesmírné břímě pochybnosti, které hlavní hrdinka odhaluje své nejlepší přítelkyni a které by snad mělo znamenat, že náhlá změna orientace je problém.

RECENZE: Film Vzor chytře ukazuje, kam až může zajít šikana

Film

Zároveň s mottem „Nikdy není pozdě na to přijít“ zcela správně hlásá, že pozdější načasování a otevření se vlastním pocitům k životu zkrátka patří.

Velká otázka se tak hroutí prakticky od začátku a následuje vyprávění, kterým se Allynnová niterně zpovídá, aniž by při tom myslela na filmovou řeč a strukturu.

Foto: Max

Hrdinka Lucy (Dakota Johnsonová) se pohybuje na hraně krize a nechává svou spřízněnou duši (Sonoja Mizunová), aby jí životní trable zlehčovala prvoplánovými vtípky.

Snad za to může i nevelká režijní zkušenost či příliš osobní přístup k látce, ale přes 80 minut sledujeme, jak se hrdinka nevýrazně a neuchopitelně pohybuje na hraně krize a nechává svou spřízněnou duši, aby jí životní trable zlehčovala prvoplánovými vtípky o logistice v oblasti osobní hygieny či hláškami o hvězdné lesbické komunitě, kterou obohatí nová milovnice vagin.

Po sérii gagů (více či méně povedených) se následně nejlepší kamarádka balí a myslí na útěk do ciziny. Všemu předchází scenáristicky nesmyslný spor, který má rozhoupat stoickou Johnsonovou k zásadním krokům vpřed. Ty přicházejí a v prvním vzplanutí film funguje nejlépe.

Velmi věrně a emotivně zobrazuje situaci, která je v kinematografii spojována spíše s lehkomyslnými heterosexuálními muži. Bolest je zřetelná i z Johnsonové, u které práce s emocemi nebývá silnou stránkou.

Solidní pasáž ale odezní do ztracena a palčivý problém se utápí v touze o kamarádské smíření. Tematicky se tak Jsem v pořádku? drolí a místo konkrétního poselství volí další komediální etudy, tentokrát na téma: Houpací síť je naše vulva (s režisérkou Notarovou v hlavní roli). Je to ale logické vyústění filmu, který o to nejdůležitější přišel daleko dřív, než měl.

Všudypřítomný humor tu pak zřejmě slouží jako metafora pro autorčin obranný mechanismus.

Foto: Max

Příběh je inspirovaný osobní zkušeností jedné z režisérek filmu Stephanie Allynnové.

Jako průměrná kombinace komedie a dramatu je film Allynnové s Notarovou stravitelný a při určitém nastavení diváka místy úsměvný, pokud ne přímo vtipný. Aby ale fungoval jako echo o složitosti coming outů, měla tvůrčí dvojice méně vzpomínat a více myslet na ty, pro které snímek natočila. Jsem v pořádku? je totiž dílo, o kterém se dočteme v programu videotéky, ale po jeho zhlédnutí jen hádáme, co v nás měl zanechat.

Jsem v pořádku? (Max)
USA 2022, 86 min. Režie: Stephanie Allynnová a Tig Notarová, hrají: Dakota Johnsonová, Sonoja Mizunová, Molly Gordonová, Kiersey Clemonsová, Tig Notarová, Sean Hayes, Christine Nguyenová, Jermaine Fowler, Whitmer Thomas, Jess Nursová a další
Hodnocení: 55 %

RECENZE: Film Máme prachy! moralizuje, ale baví

Film

RECENZE Hororové Týny: První díl trilogie Cizinci postrádá invenci

Kultura
Související témata:
Dakota Johnson
Film Jsem v pořádku?

Výběr článků

Načítám