Hlavní obsah

Nechtěli jsme stavět bustu, říká o své nové roli Bedřicha Smetany Václav Neužil

Posledních patnáct let života slavného českého skladatele Bedřicha Smetany přinese nový celovečerní film Smetana, který do vysílání chystá na podzim Česká televize. Režisérem je Marek Najbrt a hlavní roli svěřil herci Václavu Neužilovi. Smetanovu druhou manželku Betty hraje Sarah Haváčová a Denisa Barešová jeho přítelkyni spisovatelku Elišku Krásnohorskou.

Foto: ČT

Václav Neužil hraje Bedřicha Smetanu.

Článek

Tvůrci uvádějí, že si vybrali část Smetanova bohatého života, která byla pro skladatele jednoznačně určující a měla silný motiv. To podle nich splňuje právě období, které je spojováno s jeho ztrátou sluchu.

„Scénář mi přišel velmi silný, protože byl nějakým způsobem intimní,“ řekl Václav Neužil. „Samozřejmě že film bude o hudbě. Samozřejmě že bude o Bedřichově genialitě, o hluchotě. Ale těžištěm děje je intimní vztah s Betty, potažmo s Eliškou Krásnohorskou, a hlavně je film o vztahu se samotou, kterou prožíval posledních deset let života. Fyzická i psychická muka, kterými procházel, jsou pro člověka, který to nezažil, téměř nepředstavitelná,“ uvedl.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Červencová tisková konference České televize k podzimnímu vysílání. Producent Jan Lekeš a herec Václav Neužil (vlevo), projekt Smetana

Neužil podle svých slov cítil velkou oporu od tvůrců. Při čtených zkouškách mohl zasahovat do scénáře, který byl „skvělým vodítkem, na kterém začaly kypět naše nápady, a vybízel k absolutně svobodnému chování“.

Na place prý bylo hodně scén, ve kterých musel improvizovat. „A když se cítíte svobodně, tak se nebojíte do toho jít i s rizikem, že budete třeba trapný nebo že se záběr vůbec nepoužije,“ vysvětlil Neužil.

Smetana, další Docent a StarDance. ČT představila svůj podzim

TV a streaming

Velkou roli slavného Čecha si zahrál už ve filmu o sportovní ikoně Zátopek, za kterou dostal Českého lva. Nyní je to další hvězda, tentokrát skladatel věhlasného jména.

„První věc, která mi přijde na mysl, když mám hrát někoho, kdo skutečně žil nebo žije, je představit si, že to je postava fiktivní. Zatížení velkým jménem totiž může způsobit, že se jako herec absolutně neuvolníte. Snažím se vždycky jít do nitra lidí, tady konkrétně do Bedřichova osudu. Začínám nejprve hledat jeho slabé stránky, chyby. Pak si skládám obrázek, co to bylo ve skutečnosti za chlapa. Často si představuju, jak se lidé, které hraju, chovají, když jsou sami doma. To je taková startovní čára, kdy člověk nestaví pomník nebo bustu, ale tvoří člověka,“ řekl ke své roli Neužil.

Foto: ČT/Lukáš Oujeský

Sarah Haváčová jako Betty Smetanová, Václav Neužil jako Bedřich Smetana a Denisa Barešová jako Eliška Krásnohorská

Dodal, že mu v tom velmi pomáhal režisér Najbrt, který také nechtěl vytvářet bustu.

„Ona tam samozřejmě ale vždycky trochu bude, není možné, aby nebyla, když jde o Bedřicha Smetanu,“ řekl.

Láska ke Smetanovi

Spisovatelku Elišku Krásnohorskou, která napsala Smetanovi libreta ke čtyřem operám - Čertově stěně, Tajemství, Hubičce a nedokončené Viole - hraje Denisa Barešová. Jejich vztah byl velmi blízký. Bohužel však tvůrci filmu nemohli příliš vycházet z konkrétních dobových materiálů.

Barešová si roli Krásnohorské ve filmu Smetana vysnila. Byla to inspirativní bojovnice, říká

MFF KV

„Eliška veškerou jejich korespondenci spálila. Nevíme proč, takže jejich vztah je trošku vyfabulovaný. Domníváme se, že to tak mohlo být,“ řekla Barešová.

„Když jsem si přečetla scénář, zaujala mě křehkost situací a dynamiky, kterou postavy mezi sebou měly,“ dodala.

Pro Sarah Haváčovou bylo setkání s koncem devatenáctého století, ve kterém se příběh odehrává, konkrétně v letech 1869-1884, krásné.

„Mám moc ráda galantnost, líbilo se mi, že žena byla v popředí, a jak se ke mně jako k Betty Vašek, tedy Bedřich choval,“ uvedla.

Podle dobových pramenů ale jejich manželství příliš šťastné nebylo. Nicméně Haváčová dodala: „Když jsem si scénář poprvé přečetla, působil na mě Smetana velmi hrubě a drsně a vlastně jsem mu moc nefandila. V průběhu práce jsem se do něj ale zamilovala, takže posun byl značný.“

Václav Neužil: Problém každé epochy je, že k moci se dostávají ti největší uzurpátoři

Osobnosti

Výběr článků

Načítám