Hlavní obsah

Natáčí se štědrovečerní pohádka Tři princezny

Za okny zpívají ptáci a léto klepe na dveře, ale v lesích v Českém Švýcarsku, které před dvěma lety zachvátil rozsáhlý požár, začalo natáčení letošní vánoční premiérové pohádky České televize Tři princezny. Spálenou krajinou putují na koních tři sestry, chytrá Sofie, odvážná Leona a krásná Flóra. Čeká je cesta plná nástrah, dobrodružství a zdolávání nesnadných úkolů.

Foto: Miroslav Kučera/ČT

Záběr z pohádky Tři princezny

Článek

Režisérem štědrovečerní pohádky je Tomáš Pavlíček, držitel Českého lva za režii filmu Přišla v noci. Pohádku režíruje poprvé.

„Přiznávám, že to byl můj velký sen. Dobrou pohádku si definuji jako dobrodružný film s trochou humoru. Ten do děje rozhodně patří. A bude i ve Třech princeznách,“ uvedl.

Foto: Miroslav Kučera/ČT

Režisér Tomáš Pavlíček s princeznami při natáčení

„Už názvem chceme říct, že to bude příběh o výrazných hrdinkách, a ne o hrdinech. A hlavní myšlenkou je spolupráce. Když si navzájem pomáháme, máme větší šanci úspěšně řešit nejrůznější problémy, a v pohádce tak zachránit celý svět. Naše urozené slečny se řídí stejným mottem jako Tři mušketýři – Jedna za všechny, všechny za jednu,“ dodal.

Baví mě točit o střetu generací, říká režisér Tomáš Pavlíček nejen o svém filmu Přišla v noci

Film

V rolích princezen se představí Josefína Marková, Dorota Šlajerová a Sára Černochová. Dále hrají Josef Trojan, Klára Melíšková, Martin Pechlát, Cyril Dobrý, Anna Šišková, Vojtěch Vondráček nebo Michal Isteník.

Pod příběhem je podepsaná scenáristka Hana Cielová a Zdeněk Jecelín, spoluautor scénáře k thrilleru Bod obnovy.

Foto: Miroslav Kučera/ČT

Josefína Marková jako princezna Sofie

„Miluju fantasy, takže to, že mám na sobě dobový kostým a jezdím na koni, mě okamžitě vtáhlo do role. Moje Sofie sice není nejstarší z princezen, ale chová se tak. Má být za tu rozumnou, rozvážnou. Je chytrá, zajímá se o alchymii a snaží se přijít na lektvar nesmrtelnosti,“ řekla o své hrdince Josefína Marková.

Foto: Miroslav Kučera/ČT

Dorota Šlajerová jako princezna Leona

„Jsem nadšená, splnil se mi sen. Moje první velká role před kamerou je princezna a za to jsem vděčná. Hraju Flóru, která je krásná, ovšem není nejbystřejší. Ale oblíbila jsem si ji,“ uvedla Sára Černochová.

Leona je podle Doroty Šlajerové nebojácná, hodně odvážná a předurčila si, že s mečem v ruce ochrání svoje sestry. „Takže jsem absolvovala nejen výuku jízdy na koni, ale také tréninky šermu, abych byla coby bojovnice maximálně věrohodná.“

Foto: Miroslav Kučera/ČT

Sára Černochová jako princezna Flóra

Pohádkovým princem Felixem bude Josef Trojan. „Felixe nejvíce charakterizuje síla vnitřního světa, ze kterého se nechce dostat pryč, což vede k určité rezignaci a nečinnosti, ale ve výsledku je těžké se na něj zlobit. Myslím, že divák rychle pochopí, proč žije tak intenzivně uvnitř sebe. Jde o moji první hereckou zkušenost s pohádkovým žánrem. Bude zajímavé hledat hranu nějaké mírné stylizace a civilu. Těším se na to objevování. A objevovat to společně s Tomášem Pavlíčkem bude radost,“ uvedl.

Vánoční pohádku Tři princezny bude štáb Tomáše Pavlíčka natáčet třiadvacet dní. Mimo jiné i na zámku Hrubý Rohozec a hradě Bouzov. Filmaři se podívají také do Tiských skal, do lomu Homolák, na Skryjská jezírka a s příběhem zavítají také do Malé a Velké Ameriky.

Otec a syn Trojanové: Jako vejce vejci

Móda a kosmetika

Nejsledovanějším pořadem na Štědrý den byla nová pohádka

Kultura
Související témata:
Film Tři princezny

Výběr článků

Načítám