Hlavní obsah

Narozeninová retrospektiva filmů Pedra Almodóvara

K pětasedmdesátinám španělského režiséra Pedra Almodóvara, které oslavil ve středu, připravila platforma KVIFF.TV retrospektivu jeho filmů.

Foto: Profimedia.cz

Pedro Almodóvar s cenou Zlatý lev

Článek

Retrospektiva bude obsahovat snímky, jichž většina není k vidění na žádné jiné tuzemské streamovací platformě, a bude odemčena pro předplatitele. Uveřejněna bude v několika vlnách. Prvních osm filmů už je na platformě k vidění, dalších pět filmů bude do retrospektivy přibývat do konce října 2024.

Pedro Almodóvar, držitel dvou Oscarů, obdržel na letošním filmovém festivalu v italských Benátkách Zlatého lva za nový film Vedlejší pokoj, který natočil poprvé ve své kariéře v angličtině.

„Mám radost, že můžeme do domovů našich diváků doručit filmy, které nejsou k vidění na žádné jiné české VOD platformě a znamenají dokonalý průřez tvorbou tohoto jedinečného mistra současné kinematografie,“ řekl umělecký ředitel karlovarského festivalu a šéf obsahu KVIFF.TV Karel Och.

KVIFF.TV ukazuje naši hravější stránku, říká Karel Och

Na kus řeči

„Velkou kolekci Almodóvarových filmů, která nyní přibyde na KVIFF.TV, ale i dalších přibližně 750 filmů, které jsou dostupné na KVIFF.TV v předplatitelské sekci, pořídí zájemci za cenu od 142 Kč měsíčně,“ uvedl šéf KVIFF.TV Ivo Andrle.

Foto: Profimedia.cz

Penélope Cruzová ve filmu Vysoké podpatky

V Almodóvarově tvorbě hraje významnou roli jeho matka Francisca Caballero a láska a úcta, kterou k ní po celý život choval, se zrcadlí v náklonnosti a úctě k ženám obecně.

Ve všech jeho nejslavnějších filmech – Ženy na pokraji nervového zhroucení (1988), Vše o mé matce (1999) a Volver (2006) – vystupují postavy silně inspirované jeho matkou.

„Hodně jsem se od své matky naučil, aniž bych si to uvědomoval,“ řekl k tomu režisér.

Foto: Profimedia.cz

Antonio Banderas ve filmu Bolest a sláva

Jeho dílo je spjato s láskou ke Španělsku. Navzdory nabídkám z Hollywoodu Almodóvar odmítal točit film mimo svou vlast.

Jeho vize byla vždy spojena se Španělskem, což vysvětloval slovy: „Všechny mé odkazy se týkají Španělska a místa, odkud pocházím, a je jen otázka štěstí, že jsem pochopen i mimo svou zemi.“

Až donedávna byly všechny jeho filmy také natočené výhradně ve španělštině. Jeho první anglicky mluvený film Vedlejší pokoj kromě Zlatého lva na benátském festivalu sklidil i osmnáctiminutový potlesk vestoje, údajně jeden z nejdelších v historii festivalu.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Paralelní matky hrála Penélope Cruzová (vpravo) s Milenou Smitovou.

Almodóvar je také známý tím, že navazuje blízké a dlouhodobé vztahy s herci. Má cit pro začínající talenty a podílel se na vzestupu mezinárodního renomé nejslavnějších španělských herců – Penélope Cruzové, Carmen Mauryové, Cecilie Rothové nebo Antonia Banderase.

Penélope Cruzová si zahrála v sedmi jeho filmech, prvním byl snímek Na dno vášně (1997) a zatím posledním Paralelní matky (2021), jenž si vysloužil uznání kritiky.

Antonio Banderas s Almodóvarem započal spolupráci už v roce 1982 filmem Labyrint vášní (1982) a zatím naposledy spolupracovali na snímku Bolest a sláva (2019).

Almodóvar na KVIFF.TV
25. 9.Volver
25. 9.Špatná výchova
25. 9.Co jsem komu udělala
25. 9.Vysoké podpatky
25. 9.Na dno vášně
25. 9.Bolest a sláva
25. 9.Paralelní matky
25. 9.Julieta
30. 9. Černá roucha
7. 10.Zákon touhy
14. 10. Kika
21. 10.Mluv s ní
29. 10.Rozervaná objetí

Tady Vary přinesou vítězné filmy z Cannes

Film

Tady Vary otevře pokračování Jokera

Film
Související témata:

Výběr článků

Načítám