Hlavní obsah

Legendárního Vladimíra Menšíka coby cvičence Sokola připomíná nová pamětní deska

Brno

Legendárního komika Vladimíra Menšíka (1929-1988) nikoli jako herce, ale jako cvičence tělovýchovného spolku Sokol připomíná nová pamětní deska. Umístěna je v Brně-Černovicích ve Štolcově ulici na budově, do níž Menšík chodíval v mládí cvičit všestrannost. Moc se už neví, jak mu to šlo. Své posluchače ale často bavil historkami z tohoto období.

Foto: archiv ÚMČ Brno-Černovice

Na historickém snímku cvičenci Sokola Brno IV. Horní řada třetí zprava Vladimír Menšík

Článek

„Rozhodli jsme se umístit na budovu Sokola pamětní desku při příležitosti jeho nedožitých 95. narozenin. Ty by měl 9. října. Právě to, že k nám chodil cvičit, ovlivnilo jeho pozdější hereckou kariéru,“ řekla Novinkám starostka Brna-Černovic Petra Quittová (STAN), která je i starostkou Sokola Brno IV.

S nápadem věnovat mu pamětní desku přišel obecní kronikář Petr Kopečný.

Foto: Zuzana Humpálová, ČTK

Věra Tichánková s Vladimírem Menšíkem (30 případů majora Zemana)

Slavné vzpomínky na Černovice

Legendární bavič na svá léta cvičence vzpomíná ve své knize Stromeček mého veselého života v kapitole Setkání zvaná osudová.

Vladimír Menšík se musel nejdřív vyučit řemeslu, než mu otec dovolil studium herectví

Vaše zprávy

„Cvičil všestrannost, takže se věnoval všem atletickým disciplínám. Dokonce jsme našli i nějaké historické fotky, na nichž je zachycen coby mladý cvičenec. Že by dosáhl nějakých mimořádných rekordů, o tom nevíme,“ doplnila starostka.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

V rodných Ivančicích je po Menšíkovi pojmenována škola, do které chodil, neschází na ní ani jeho busta od sochaře Nikose Armutidise.

Chození do černovického Sokola je u Menšíka spojeno i s tím, že navštěvoval tamní folklorní soubor.

Ve své knize vzpomíná například na jeho vedoucího Adolfa Pištěláka, který významně ovlivnil jeho herecký život.

Foto: archiv ÚMČ Brno-Černovice

Odhalování pamětní desky Vladimíru Menšíkovi coby cvičenci na budově Sokola Brno IV. Vlevo starostka Černovic Petra Quittová, vpravo místostarostka Černovic Mirka Wildmannová

Přestože se Menšík stal legendou, jeho herecké začátky nebyly jednoduché; na brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění se dostal až na druhý pokus.

Kam za Vladimírem Menšíkem?

Menšíka připomíná v jeho rodných Ivančicích, z nichž se později s rodiči přestěhoval do Brna, muzejní expozice i busta na budově základní školy, kterou tam navštěvoval.

Jeho jméno nese i turisty oblíbená Menšíkova rozhledna v obci Hlína na Brněnsku, kam míří zástupy turistů.

Foto: archiv OÚ Hlína

Po Menšíkovi je pojmenována i rozhledna v Hlíně na Brněnsku.

Po Menšíkovi byla pojmenována i jedna z brněnských tramvají. V Dolní Polici na Českolipsku, kam jezdil za odpočinkem, je pak expozice s názvem Na chalupě u Vladimíra Menšíka.

Foto: archiv Muzea Českolipska

V Dolní Polici u Žandova, kam jezdil Menšík odpočívat, provozuje Muzeum Českolipska expozici Na chalupě u Vladimíra Menšíka.

Michal Kocourek: Nebazíruju na svém názoru, naopak se stále učím

Móda a kosmetika

Vladimír Menšík zemřel před 30 lety

Kultura
Související témata:
Vladimír Menšík

Výběr článků

Načítám