Hlavní obsah

Jiří Strach natáčí nové televizní drama. Tentokrát o mámě s těžkým osudem

Režisér Jiří Strach začal natáčet nové psychologické drama Máma, které vypráví o mladé matce s nelehkým osudem v 80. let minulého století. Pokračuje tak ve spolupráci s Českou televizí, ve které letos premiérově uvedl drama Svatá, druhou řadu minisérie Docent a do vysílání se ještě chystá mysteriózní drama Lovec.

Foto: Radek Miča/ČT

Jiří Strach s jednou z hlavních představitelek Sophií Šporclovou

Článek

Tentokrát Strach natáčí v brněnském studiu České televize. Ani to není poprvé. Pod jeho hlavičkou už natočil film Osmy, seriál Labyrint nebo pohádku Šťastný smolař.

Scénář k Mámě napsal před lety Marek Epstein. Před čtyřmi lety se o něm prý náhodou zmínil před kreativní producentkou Jiřinou Budíkovou.

„Přečetla jsem ho jedním dechem a s nadšením. Je to vlastně taková zaprášená perla z šuplíku, která se teď dostane přes plejádu skvělých herců, úžasných lokací a Jirkova režijního nadšení až k divákovi domů. Kdyby zůstala v šuplíku, byla by to věčná škoda,“ uvedla producentka, která se Strachem spolupracovala na dvou sériích Docenta.

Foto: Petr Horník, Novinky

Elizaveta Maximová bude hrát Lilian.

RECENZE: Docent spíše baví, než vyšetřuje

TV a streaming

Natáčení začalo před pár dny na jižní Moravě. V hlavních rolích se představí Elizaveta Maximová, Sophia Šporclová a Valentýna Bečková. V dalších pak Dana Syslová, Pavel Kříž, Lenka Krobotová, Veronika Freimanová nebo Oldřich Navrátil.

Film je příběhem mladé matky Lilian, které osud nepřipravil zrovna jednoduchý život. Je mentálně zaostalá, navíc v pubertě prožila traumatické napadení. Z poměrně idylického soužití s paní Holasovou, která se stará o Lilian i její malou dcerku Malvínu, vytrhne třígenerační trio žen smrt té nejstarší.

Život Lilian a Malvíny se tak doslova z hodiny na hodinu otočí o 180 stupňů. Dramatem se prolínají dvě časové roviny, které divákům vypráví malá a následně pubertální Malvína.

„S představitelkou hlavní role Elizavetou Maximovou jsme absolvovali konzultace s psychiatry i návštěvy ústavu, abychom lépe porozuměli ženám, které trpí podobnou poruchou jako naše hrdinka. Nešlo jen o to si všechno přesně definovat, ale cítit a snažit se pochopit, jak takový člověk, ke kterému se osud zachoval ne příliš přátelsky, komunikuje s okolím, sám se sebou, jaké jsou jeho pocity, gesta a jak vlastně žije,“ řekl k přípravám na natáčení Jiří Strach.

Štáb bude natáčet letos v září a říjnu v Brně a blízkém okolí, například na zámku v Račicích, v Ivančicích nebo v areálu Psychiatrické léčebny v Kroměříži. Film diváci uvidí na obrazovkách České televize v příštím roce.

RECENZE: Jiřina Bohdalová exceluje ve Svaté

TV a streaming

Boj s démony předvede televizní Lovec

TV a streaming

Výběr článků

Načítám