Hlavní obsah

Hororová Týna: Po monstru Dahmerovi přichází temná Grotesquerie

Krimiseriál Monstrum o kanibalovi Jeffreym Dahmerovi se stal fenoménem. Jeho spolutvůrce Ryan Murphy nyní uvádí desetidílnou Grotesquerii, v níž je na alkoholu závislá vyšetřovatelka v patách sériovému vrahovi vyžívajícímu se v biblickém masakru. První dvě epizody nabídne 23. října videotéka Disney+.

Upoutávka na seriál GrotesquerieVideo: FX Networsks

Článek

Policistce Lois Tryonové v seriálu přistane na stůl případ ohavných zločinů s náboženským pozadím, které otřesou malou soudržnou komunitou. Nitky vražd rozplétá pomocí sestry Megan, jeptišky a přispěvatelky místních katolických novin.

Zatímco řeholnice s tíživým osudem stále hledá ve světě dobro, kriminalistka, jež se potýká s vnitřními démony i problematickými vztahy se svým příbuzenstvem, v tomto směru dávno ztratila iluze. Vyšetřování vražd se pro Lois navíc jeví být čím dál osobnější a postupně nastoluje více otázek než odpovědí.

Murphy, který se vedle námětu podílel i na režii a scénáři tohoto hororového dramatu, se při jeho vzniku opíral o filozoficky laděné knihy s existenciálními tématy.

RECENZE Hororové Týny: Nikdy se nepouštěj. Nebo spíš už si to nepouštěj?

Kultura

„Z mého pohledu je seriál šokující, zároveň dává naději. Ať jsou postavy sebezničenější a sebezoufalejší, pořád se v životě snaží najít světlo ve tmě,“ poznamenal během online tiskové konference.

Hororová Týna

  • Jmenuji se Týna a horory miluji od útlého dětství, kdy mi je mí přísní rodiče odpírali.
  • První hororový film, který jsem viděla, byl americký remake slavného japonského Kruhu z roku 2002 s Naomi Wattsovou v hlavní roli. Bylo mi šest let a černovlasá holčička Samara vylézající z televizoru mi nedala spát.
  • Mezi mé nejoblíbenější a subjektivně nejlepší horory patří Paranormal Activity (2007), Rosemary má děťátko (1968), Twin Peaks: Ohni, se mnou pojď (1992), Sinister (2012) a Nepřivolávej nic zlého (2022).
Foto: soukromý archív K. Skalníkové

Hororová Týna

Spoluautor se také nechal slyšet, že je velký fanoušek hororového žánru zejména proto, že při jeho sledování něco cítí a že po něm vyžaduje diváckou reakci. „Většina hororů sklouzává ke značnému násilí a určité cyničnosti. I náš počin nabízí jistou peprnost a akčnost, cynický ale rozhodně není,“ doplnil.

Grotesquerie vyprávějící o odvrácené straně rodiny a víry částečně vychází z pera věhlasného filmaře, který má na kontě romantický film Jíst, meditovat, milovat, detektivně laděnou Plastickou chirurgii s. r. o., středoškolský muzikál Glee nebo seriálovou antologii American Horror Story.

Kromě třetí řady minisérie Monstrum právě chystá i televizní projekt Doktor Odysea o lékařích na luxusní výletní lodi.

Nová adaptace hororu od Stephena Kinga přeskakuje kina a míří rovnou na Max

TV a streaming

RECENZE Hororové Týny: Duše prokletých budují zlověstnou atmosféru, ale polevují v ději

Film
Související témata:

Výběr článků

Načítám