Hlavní obsah

Herečky mají s kuchařkami mnoho společného, říká Ayo Edebiriová ze seriálu Medvěd

Je jednou z nejdůležitějších ingrediencí v chodu stále se vyvíjející restaurace. Cestu od zástupkyně šéfkuchaře po spolumajitelku Medvěda vyšlapává své Sydney Adamuové americká komička, scenáristka, herečka a premiérově i režisérka Ayo Edebiriová. Díky úspěchu kulinářské show má doma Zlatý glóbus i cenu Emmy, na kterou je po roce znovu nominována. Spolu s hereckými kolegy se v zástěře vrací v desetidílném pokračování série na Disney+.

Foto: Disney+

Ayo Edebiriová coby Sydney Adamuová v seriálu Medvěd

Článek

Smutek je ve vašem seriálu jakousi pojivovou tkání. Žádná postava se dosud úplně nesrovnala s odchodem bývalého majitele prodejny sendvičů Mikea (Jon Bernthal) a zdá se, že ve třetí řadě přijdou další podobné momenty. Jak se smutkem pracujete vy?

Určitě je to společný jmenovatel. Sledujeme, jak se dotýká všech různými způsoby. A přesně tak se s ním také postavy vypořádají, včetně Sydney. Spojuje, ale každý s ním pracuje trochu jinak.

A jaké je to v momentě, kdy se zastaví kamery? Zůstává to ve vás?

Seriál má naštěstí i mnoho odlehčených chvil, které vyvažují to těžké a temné. Jsou to i krásné momenty. Berte ty, žijte spíš jimi.

Jaké bylo poprvé režírovat? Ve třetí řadě jste si odbyla premiéru s epizodou Napkins (v překladu Ubrousky)?

Bylo to skvělé, opravdu se mi to líbilo. Je to sen pracovat s naším štábem jako herečka a při režii se ten zážitek jen prohloubil a umocnil. Byla jsem každý den ohromená a dojatá. Měla jsem možnost režírovat mnoho z mých nejoblíbenějších herců na světě. Byla to škola, ale zároveň i velký dar. Všichni jsou mistry svého řemesla, v tom jsem měla štěstí. Možná že je to opravdu ta nejlepší práce na světě? Myslím, že si to rozdá o první místo s herectvím.

RECENZE: Soudní drama s Jakem Gyllenhaalem vás pohltí a nechá dlouho na vážkách

TV a streaming

Vybrala jste si, jakou epizodu chcete režírovat, nebo jste se rozhodli po diskusi s tvůrcem Medvěda Chrisem Storerem?

Od každého trochu. Na jednu jsem si myslela a výhoda spočívala v tom, že jsme si s ostatními herci všechny epizody přečetli s předstihem. A potom jsme o nich mluvili. Zároveň jsem nebyla jedinou hostující režisérkou. Všichni měli nějakou představu, a tak jsme si pokládali otázku: Na jaký ze scénářů nejvýrazněji reagujeme?

Myslím, že jsem řekla, že bych doslova vyměnila své ještě neexistující prvorozené dítě za možnost režírovat epizodu s Lizou (Liza Colón-Zayasová hraje postavu kuchařky Tiny Marrerové), protože bych s ní ráda takto úzce pracovala. A Chris mi řekl, že máme hezké paralelní myšlení.

Foto: Disney+

Edebiriová režírovala epizodu s názvem Napkins, která se zaměřuje na minulost kuchařky Tiny (Liza Colón-Zayasová na snímku s představitelem Mikea Jonem Bernthalem).

Vaše postava Sydney zažije velký posun, má na stole návrh partnerské smlouvy o restauraci s Carmym (šéfkuchař, kterého hraje Jeremy Allen White). Jaký to bude mít vliv na váš vztah?

Je to jedna z věcí, kterou ve třetí řadě hodně řešíme. Co to pro Sydney znamená a jaké budou další kroky. Carmy je někdo, ke komu Sydney od začátku vzhlížela, teď je to ale jinak. Jejich společné podnikání je v zárodku. A myslím, že je to mnohem chaotičtější, než si představovala.

Minulou sezonu se na obrazovce objevila spousta skutečných chicagských restaurací. Můžeme očekávat, že se na některé z nich znovu podíváme?

Máme s nimi krásný vztah. Tolik restaurací a lidí v nich bylo přínosných pro náš seriál. V podstatě nám ho pomohli uskutečnit. Skuteční mistři ve svém oboru přicházejí z úžasných míst v Chicagu, pomáhají nám a učí nás. Nebo nás nechávají natáčet ve svých podnicích. Je to báječné a my jsme za to moc vděční.

Foto: Disney+

Sydney (Ayo Edebiriová) čeká velké rozhodnutí. Vidí svou budoucnost v úloze spolumajitelky restaurace Medvěd?

Mluvila jste o práci s šéfkuchaři a šéfkuchařkami. Z pohledu ženy herečky, je něco, co jste si z jejich kuchyní odnesla a mohla to začlenit do svého příběhu?

Samotná kostra příběhu Sydney je pouze z hlavy Chrise Storera a scenáristů. Ale pamatuji si, že jsme se shodli na tom, jak mnoho věcí mají herečky s kuchařkami společného. Diskutovali jsme o tom, jak podobně se můžeme cítit, zvláště jako ženy. Pokud jste jako žena jen vzdáleně diskriminována v kuchyni nebo na place, tyto pocity se prohlubují. Takové rozhovory se se mnou nesly a cítila jsem je v sobě, když jsme o scénáři mluvili a následně ho hráli.

Během druhé řady seriálu se mluvilo o tom, zda by nebylo vhodnější vydávat jednotlivé díly s týdenními odstupy namísto celé sezony najednou. Přemýšleli jste o tom a rozebíráte s tvůrci, jak by to ovlivnilo příběhové linie?

Neřekla bych. Nikdo vás nenutí, abyste zhltnul celou řadu za jeden večer. Každý si může zvolit to své tempo. Já například ráda počkám, a pokud seriál vychází po týdnu, vydržím do finále a pustím si ho najednou. Máte možnost volby, autonomii, a to je na tom to krásné.

Vím, že toho o třetí řadě nemůžete příliš vyzradit, ale napadají vás věty nebo slovní spojení vystihující pokračování Medvěda?

Diskuse o neoddiskutovatelném? Výzvy a zpochybňování těchto výzev. Pomáhá to, nebo to škodí? Tady máte alespoň nějaké.

Seriálový šéfkuchař Jeremy Allen White: Byli jsme zvědaví, zda s Medvědem navážeme na úspěch

Film
Související témata:

Výběr článků

Načítám