Hlavní obsah

Generální ředitel ČT Jan Souček: StarDance je rodinné stříbro České televize

V sobotu 12. října začne na obrazovkách České televize 13. řada taneční soutěže StarDance. Generální ředitel ČT Jan Souček ji považuje za rodinné stříbro a říká, že na obrazovky veřejnoprávní televize patří.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generální ředitel ČT Jan Souček

Článek

Čím pro vás je StarDance?

Každopádně to je rodinné stříbro České televize. Je to jeden z nejoblíbenějších pořadů a tradice, kterou, věřím, udržíme ještě velmi dlouho. Letošní, třináctá řada přinese zajímavou skladbu tanečníků a my jsme zvědaví, jak bude bavit naše diváky a koho vyberou jako vítěze. Protože to je vždycky drama.

Z předchozích řad je zřejmé, že ne vždycky hraje roli naprostá preciznost tance. Nepochybně sehrávají roli osobní sympatie jednotlivých tanečnic a tanečníků. Vždycky je to chemie, která se rodí až na place. Takže mimo jiné je to pro mě vzrušení z toho, jak výběr tanečníků pro daný ročník osloví i diváky.

Současně bych řekl, že StarDance je v České republice díky České televizi spojena také s neuvěřitelnou solidaritou televizních diváků. Už posedmé bude mít soutěž charitativní večer.

Uskuteční se třiadvacátého listopadu. Jako vždy bude spojen s Centrem Paraple. Za šest předchozích charitativních večerů jsme pro něj vybrali přes 100 milionů korun, což je neuvěřitelná částka. Loni jsme překonali rekord, když se během večera vybralo pětadvacet milionů korun. Uvidíme, jestli se nám podaří laťku posunout i letos.

Mám takové tušení, že by se to povést mohlo, protože když jsme zorganizovali benefiční koncert na pomoc lidem postiženým povodněmi, vybralo se během něj přes čtyřicet dva milionů korun. Takže věřím, že třiadvacátého listopadu laťku solidarity lidí u nás zase posuneme ještě o kousek dál.

StarDance 2024 se nezadržitelně blíží. Kdy začíná a které páry budou soutěžit

TV a streaming

Na jak dlouho máte ještě koupenou licenci StarDance?

Licence se kupuje vždy na dvě řady. To znamená, že v tuto chvíli budeme jednat o využití opce, protože součástí smlouvy je výhradní právo České televize být tím, kdo si pro Českou republiku koupí další pokračování StarDance.

Patří StarDance na obrazovky veřejnoprávní televize?

Když se podíváte do rodného listu soutěže, která se v Británii jmenuje Let’s Dance, zjistíte, že to je pořad, který vyvinula britská veřejnoprávní televize BBC a prodává ho do celé řady zemí světa. V některých zemích je vysílán veřejnoprávním vysílatelem a v některých zemích, jako třeba na Slovensku, je vysílán komerční televizí.

Ale když se podíváte na charakter jednotlivých pořadů, zjistíte, že i uchopení toho pořadu právě třeba veřejnoprávními vysílateli má přece jenom trošku jiný charakter.

Patrik Hartl o StarDance: Byl bych šťastný, kdybych se dostal do prvního kola

TV a streaming

A když se potom zamyslíte nad tím, jak právě třeba StarDance v České republice funguje, tak veřejnoprávní přesah tam nepochybně je. Protože tento pořad právě svými kvalitami má obrovskou schopnost nejen kultivace prostředí, tedy budováním vztahu našich diváků ke klasickému nebo latinsko-americkému tanci a hudbě, ale současně oslovuje diváky napříč věkovými kategoriemi a napříč socioekonomickými kategoriemi.

Anketa

V sobotu 12. 10. začne StarDance. Budete se dívat?
Ano
64,2 %
Ne
35,8 %
Celkem hlasovalo 162 čtenářů.

Díky tomu, že se na soutěž dívají lidé od nejmenších vesnic až po velkoměsta, má obrovský integrační potenciál. Protože jestli dnes ve společnosti něco chybí, tak je to schopnost jednotlivých skupin obyvatel nacházet společná témata, o kterých se nepohádají, ale naopak, která je společně baví. A tenhle potenciál StarDance nepochybně má.

Vy sám tančíte?

Jen tajně, ve chvíli, kdy mě vidí jenom ti nejbližší.

Jana Paulová: V jednom tanečním kroku stihnu udělat pět chyb

Osobnosti

Nejmladší účastník StarDance Oskar Hes: Po trénincích se cítím jako šedesátiletý pán

TV a streaming

Výběr článků

Načítám