Hlavní obsah

Docent se vrátí na obrazovky s Fousovou, která už prý tolik nekřičí

Na obrazovky České televize se ve druhé sérii vrátí docent Stehlík s kriminalistkou Fousovou a budou opět vyšetřovat spletité případy. Ještě předtím veřejnoprávní televize v repríze odvysílá první třídílnou sérii Docent, od jejíž premiéry uplynuly necelé dva roky.

Foto: ČT/Zuzana Páchová

Otto Stehlík a Monika Fousová v podání Ivana Trojana a Terezy Ramby

Článek

Diváci si nesourodou dvojici v podání Ivana Trojana a Terezy Ramby oblíbili, poslední díl v únoru 2023 sledovaly téměř dva miliony lidí. Nyní si od 11. srpna budou moci jejich osudy a případy připomenout a hned 1. září pokračovat ve sledování nového příběhu. Opět ve třech dílech.

Životy hlavních hrdinů se rozvíjely dál. Docent Stehlík přednáší na policejní akademii, Fousová působí na policejním prezidiu a plukovník Šera v podání Ondřeje Vetchého stále vede pražskou mordpartu.

Cesty všech tří se i v pokračování opět propojí. Budou totiž spolupracovat na vyšetřování chladnokrevné vraždy mladé ženy a snažit se vyšetřit znovuotevřený případ z devadesátých let.

Strach ve Varech představil pokračování Docenta. S Ondřejem Vetchým si poměřoval síly v páce

MFF KV

V první sérii se Stehlík dostal na oddělení vyšetřování vlastně administrativní chybou a mezi ním a Šerou panovalo velké napětí. Jejich vztah se nakonec změnil, přesto se Stehlík rád vrátil na policejní akademii. Odtud ho ale ve druhé sérii Šera opět vtáhne do reálného vyšetřování.

„Tentokrát přijde opravdu s prosíkem. V současné Praze se odehraje vražda, která nápadně připomíná nevyřešenou sérii vražd z počátku devadesátých let – Šerův pomník. A kdo se umí lépe hrabat v archivech a nacházet souvislosti v zaprášených a skoro zapomenutých svědectvích než systematický a pečlivý docent Ivan Trojan?“ říká režisér obou minisérií Jiří Strach. Podle něj se změní i Stehlíkovo chování.

„V první sérii si dokázal, že něco umí, že není jen nepotřebný akademik, který se pro policejní práci vlastně nenarodil. Takže je zdravě sebevědomější, občas možná jemně sarkastický, ale pořád noblesní gentleman starého střihu,“ vysvětluje jeho proměnu režisér.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Tisková konference České televize k podzimnímu vysílání. Režisér Jiří Strach

Změnou projde i Fousová, kterou hraje Tereza Ramba. V první sérii nekontrolovatelná a ukřičená, což jí vyčítali i někteří diváci. Na náklady ministerstva vnitra ale podle Stracha absolvovala kurs mluvení šeptem, což byla podmínka, aby na prezidiu mohla vůbec pracovat.

„Samozřejmě že se v tom necítí úplně komfortně. A najednou přijde možnost vyšetřovat pořádnou vraždu, a ještě si přitom párkrát zařvat. To je nabídka, která se nedá odmítnout,“ uvedl s tím, že ale i ona za pár let uzrála a volume up používá jen v nezbytných případech.

I podle Ondřeje Vetchého se postavy ve druhé sérii zklidnily a nadefinovaly. „V úvodu byly v antagonistickém vztahu, postupně dochází k tomu, že postava pana docenta se stává největším spojencem pana Šery. Svádíme na dálku i na blízko bitvy se svými kolegy, kteří jsou ambiciózní, kteří mají pocit, že jsou stejně dobří, nebo už mnohem lepší, a že s docentem Stehlíkem patříme do starého železa. Pouto, které mezi nimi vzniká, je moc hezké. Je to silné a je to dojemné. Prosakuje to i do mého vztahu s Ivanem Trojanem,“ řekl k sérii.

Ocenil i práci s režisérem Strachem: „Když mě někdo tlačí do něčeho, co nejsem schopný přijmout, tak to nemůžu dělat. Jestli něco mám, tak je to schopnost kreativity, tvořivosti, energie, kterou do projektu otisknu. Už před mnoha lety jsem pochopil, že když tam tu energii dám, tak v tom filmu zůstane navždycky. Jsem si vědom, že ne všichni režiséři jsou na to schopni dohlédnout. Skutečnost je taková, že když něco dělám a nejsem rovnocenným partnerem režisérovi a když mě vnímá jen jako nástroj, tak je to pro mě nepřijatelné, a to nemůžu dělat.“

Scénář druhé řady napsali opět Josef Mareš a Jan Malinda. V Docentovi ještě například hrají Marek Taclík, Matěj Hádek a Lenka Vlasáková.

REPORTÁŽ: Natáčí se druhá řada Docenta s Ivanem Trojanem. Ve hře je i třetí

Kultura

Smetana, další Docent a StarDance. ČT představila svůj podzim

TV a streaming

Výběr článků

Načítám