Hlavní obsah

Cillian Murphy se vrací jako Thomas Shelby. Začalo natáčení filmu Peaky Blinders

Buď je milujete, nebo jste je nikdy neviděli. Chlápci se žiletkami zastrkanými v bekovkách, kteří se během šesti sérií vypracovali z ulice na nejobávanější gang ve městě, nás opět vrátí do temných uliček Birminghamu 20. století. Populární britský kriminální seriál Gangy z Birminghamu neboli Peaky Blinders uzavře svůj příběh nakonec celovečerním filmem.

Upoutávka na 6. sérii seriálu Gangy z Birminghamu (2022)Video: BBC

Článek

Z cikánské rodiny pocházející Tommy se vypracoval z kupčení s dostihovými sázkami až na parlamentního poslance s rozlehlou rezidencí. Tu po bouřlivých událostech, nečekaných podrazech a překvapivých zjištěních v poslední sezoně seriálu raději nechal lehnout popelem.

V posledních dílech se během nemilosrdného vyřizování účtů smiřoval se smrtí vlastní dcery. Co nás tedy čeká dál?

Drsný gang s názvem Peaky Blinders se snaží být vždy o několik kroků před konkurencí. Jeho temné příběhy jsou sice smyšlené, ale inspirované skutečnou zločineckou skupinou, která v Birminghamu působila na přelomu 19. a 20. století. Seriál vycházel mezi lety 2013 a 2022 a za svou existenci získal řadu ocenění.

Tommy Shelby pro fanoušky. Natočí se filmové pokračování Gangů z Birminghamu

TV a streaming

Menší nebo větší roli si v něm zahráli třeba i Sam Neill (Jurský park), Stephen Graham (Irčan), Helen McCroryová (Skyfall), Adrien Brody (Pianista), Anya Taylor-Joyová (Furiosa) nebo Annabelle Wallisová (Král Artuš: Legenda o meči). Oblíbenými postavami pak byl často problémový bratr hlavního hrdiny Arthur Shelby, kterého ztvárnil Paul Anderson, nebo charismatický Alfie Solomons v podání Toma Hardyho.

Seriál se proslavil i díky skvělé kameře a soundtracku, na kterém nechyběli interpreti jako The White Stripes, Johnny Cash, Arctic Monkeys, Sinéad O’Connor a především Nick Cave & The Bad Seeds.

Dal také vzniknout několika známým chytlavým hláškám, které se v seriálu objevily jako repliky protagonistů. Divákům po celém světě, kteří ho na seriálových databázích hodnotí zhruba devadesáti procenty, se ikonický Thomas Shelby spolu se svou rodinou a byznys partnery zkrátka zaryl pod kůži. Po pokračování tak prahlo mnoho z nich (nás).

Foto: Netflix

Tommy na prvním vypuštěném záběru z připravovaného filmu

Na příkaz fanoušků

Nyní je oficiálně potvrzeno, že natáčení celovečerního filmu, jež by měl uzavřít příběh rodiny Shelbyových, už pomalu odstartovalo. Příběhově by měl snímek navázat na události ze šesté série. Zřejmě však s časovým odstupem.

Tvůrce Steven Knight naznačil, že děj bude zasazen do období druhé světové války. Těšit se ale můžeme i na typickou atmosféru samotného Birminghamu, intriky, napětí a nečekané léčky, které jsou pro hrdiny v bekovkách charakteristické.

Potvrzeno je, že Cillian Murphy (Oppenheimer) opět ztvární charismatického vůdce Thomase Shelbyho, bez něho by to ostatně nemělo smysl. Další účinkující ze seriálu zatím potvrzeni nejsou. Novými tvářemi pak budou Rebecca Fergusonová (Silo), Barry Keoghan (Saltburn), Jay Lycurgo (Titans) a Tim Roth (Osm hrozných).

Cillian Murphy: Moje další postava už kuřák nebude

Móda a kosmetika

Scénář k filmu napsal tvůrce seriálu Steven Knight, který ho taktéž spolu s Patrickem Hollandem, Guyem Heeleyem a Cillianem Murphym produkuje. Režie se ujal Tom Harper, který už režíroval vybrané epizody seriálu.

„Mezi našimi vynikajícími herci a štábem panuje velké očekávání a vzrušení. Jsme vděční fanouškům, že nás dostali až sem, a věříme, že tato další kapitola přinese něco mimořádného,“ vyjádřil se k natáčení Tom Harper.

Foto: Netflix

Cillian Murphy spolu s tvůrcem Stevenem Knightem na natáčení

Připravovaný film by se měl, s odkazem na události předchozích sérií, zřejmě jmenovat The Immortal Man (Nesmrtelný muž), to se ale může ještě změnit.

Datum premiéry je zatím samozřejmě otazníkem. Pokud vše půjde podle plánu, film by mohl být uveden už ke konci roku 2025, a to ve vybraných kinech a následně na Netflixu, pod jehož křídly ve spolupráci s BBC Film snímek vzniká. Díky filmovému formátu by jistě mohl oslovit i nové diváky, kterým návyková gangsterská sága dosud zůstávala skrytá.

Ve videu výše se můžete podívat, jak vypadala poslední řada seriálu z roku 2022.

Strašidelný říjen je tady. Letošní halloweenské tituly působí temně a originálně

TV a streaming

Záhady, humor za oponou i hledání klidu v duši. To vše bude v říjnu bojovat o vaši pozornost

TV a streaming
Související témata:
Gangy z Birminghamu (seriál)

Výběr článků

Načítám