Hlavní obsah

Trafostanici v Brně nově zdobí streetartový souboj nosorožce bílého s autem. Připomíná vymírání druhů

Brno

Nerovný souboj je název nového výtvarného počinu týmu streetartových umělců z ateliéru Malujeme jinak. Zdobí dříve zanedbanou trafostanici v Brně-Komíně. Na výjevu se nosorožec bílý přetlačuje s osobním autem. Připomíná, že aut je na světě kolem 1,5 miliardy, zatímco nosorožci bílí zůstali v přírodě kvůli ničení životního prostředí již jen dva.

Foto: archiv Malujeme jinak

Opravenou trafostanici v Brně nově zdobí souboj nosorožce s autem.

Článek

Jde již o čtyřicátou brněnskou trafostanici, kterou umělci z Malujeme jinak přeměnili v netradiční umělecké dílo. Začínali před 14 lety, kdy na ulici Koliště v centru města vytvořili tři velké kresby velryb.

Hitovkou tříčlenného týmu se stala britská královna Alžběta II. z Líšně, kterou na tamním sídlišti zvěčnili tak, jako by se dívala do ulice z panelákového balkonu.

Foto: archiv Malujeme jinak

Asi největší hitovka streetartových umělců z Malujeme jinak; namalovaná královna Alžběta II. se z balkonu dívá do ulice. Výjev z trafostanice v Brně-Líšni

„Vytvoření malby trvá i s přípravou zhruba týden. Trafostanice je vždy předtím zrekonstruována, dělníci nám přitom připraví bílou fasádu jako plátno a můžeme tvořit,“ řekl Novinkám jeden z tvůrců nosorožce Lukáš Veselý.

Z Ostravy se stává metropole street artu. Má i největší mural v Česku

Kultura

Každý z výtvarných počinů je jiný. Oblíbeným motivem jsou zvířata. Fotky trafostanic si lidé hojně přidávají na sociální sítě.

Foto: archiv Malujeme jinak

Co trafostanice, to jiné výtvarné téma

„Nově vytvořený souboj nosorožce s autem má symbolizovat to, že v důsledku přemíry aut dochází k vymírání některých druhů,“ uvedla Zuzana Oujezdská ze společnosti EG.D, která trafostanice provozuje. Malba vznikla v uplynulých dnech jako součást Ekofestivalu 2024.

Foto: archiv Malujeme jinak

Celkem již umělci z Malujeme jinak takto zkrášlili 40 trafostanic v Brně.

Umělci z Malujeme jinak se jen tak nezastaví, protože jen v Brně je odhadem přes 350 trafostanic, přičemž většina stále čeká na opravu. Jejich netradiční výtvory lze najít i v Jihlavě, Třebíči, ve Žďáru nad Sázavou nebo v Kuřimi, kde na trafostanici zachytili dějiny města.

Omšelé trafačce v centru Kuřimi dali šmrnc sprejeři

Koktejl

Sedm dní po nocích malovali v metru. Na Florenci přibyly dvě velké malby

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám