Hlavní obsah

Kapela Stratovarius s velkým úspěchem zachránila Ostravu v plamenech, která přišla o hlavní hvězdu

Ve znamení spanilé jízdy finského power metalu se odehrál 10. ročník festivalu Ostrava v plamenech. Zatímco kapela Beast in Black byla avizována dlouho dopředu, o generaci starší Stratovarius přijeli jako překvapiví náhradníci za skupinu U.D.O., která den před festivalem zrušila účast kvůli zdravotní indispozici frontmana.

Foto: Ales Honus, Novinky

Frontman kapely Stratovarius Timo Kotipelto

Článek

Těžko říct, jak to pořadatelé dokázali, ale najít během několika hodin důstojnou náhradu za kapelu U.D.O., jejíž frontman skončil den před festivalem v nemocnici, lze považovat za husarský kousek s notnou dávkou štěstí. A to tím spíš, že o den dříve Stratovarius koncertovali na Sardinii. Ale podařilo se.

Na atmosféře sobotního koncertu se dalo poznat, jak jsou fanoušci Finům vděční, že pořadatelům vytáhli trn z paty. Kapela jim za to naservírovala na zlatém podnose hity jako Black Diamond, Unbreakable, Hunting High and Low nebo novější Glory Days a odcházela s velkými ovacemi.

Foto: Ales Honus, Novinky

Zpěvák kapely Beast in Black

Maximálně pozitivní dojem zanechali i Beast in Black. Jejich hudba v sobě neskrývaně absorbuje vlivy popu osmdesátých let, chvílemi zní jako disko v metalových aranžích (jen si poslechněte nový singl Power of the Beast), ale fanoušci ji právě pro tuto přímočarost a melodičnost milují. V tomto žánru se na progresivitu nehraje.

Milovníky poctivého rokenrolu s příchutí blues potěšili Phil Campbell a The Bastard Sons. Kytarista spojený neodmyslitelně s kapelou Motörhead přivezl ukázky novější tvorby, ale došlo i na dvě písně od Motörhead, a dokonce na cover ikonických Heroes od Davida Bowieho.

Mezi festivalové objevy patřilo vystoupení nizozemských Blackbriar, jejichž vůdčí postavou je zpěvačka Zara Cocková, která svým hlasem silně připomíná legendární Kate Bushovou. Nádech exotiky přivezla kapela Dark Phantom, která přicestovala až z dalekého Iráku. Standardní výkon předvedla nizozemsko-ukrajinská Amalgama a domácí scénu důstojně zastupovala ostravská hardrocková kapela Adobre a osvědčená parta Forrest Jump.

Ostrava v plamenech nemá ambice stát se takovým kolosem jako vizovický Masters of Rock. Dříve byl festival dvoudenní, pořadatelé se však nakonec vrátili k jednodennímu formátu. Prostě jim to tak stačí, a fanouškům také. Smysl akce ale zůstává – přivézt pod vyhaslé vysoké pece poctivou metalovou, potažmo hardrockovou muziku. Nic víc, nic míň.

Rána pro festival Ostrava v plamenech. Udo Dirkschneider zkolaboval, náhradou bude Stratovarius

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám