Hlavní obsah

Spisovatel Josef Formánek se pokouší o světový rekord

Právo, František Cinger
PRAHA

Autor už čtvrtého vydání prvotiny Prsatý muž aneb zloděj příběhů, které se prodalo 18 tisíc výtisků, se vsadil s nakladatelem Ivo Železným, že za dvanáct hodin napíše minimálně osmdesátistránkový román. Železný se zavázal, že ho za dalších dvanáct hodin dokáže vydat. Výsledek se veřejnost dozví ve čtvrtek v 15:15 v Knižním domě Luxor v Praze na Václavském náměstí.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava ožije loutkařským uměním. 22.9.2015 Divadlo loutek Ostrava . Mráček a Mračoň.

Článek

Ze čtyř set témat byly nakonec ve středu po 15. hodině vylosovány tři: Marnost, Největší láska mého života a Cestování a MHD v Praze, eventuálně parkování. Ihned poté se Formánek pustil do psaní.

"Přirovnal bych to ke kaligrafii, to je také významná umělecká disciplína a vzniká během okamžiku," odpověděl bezprostředně před začátkem pokusu Formánek na dotaz Práva, jestli si troufá napsat za tak krátký čas dobrou prózu.

"Třeba pro slovo vztek uděláte kaligrafický znak během okamžiku. Je to úplně nová věc, jako když jedete Formuli 1. Ale můžete také nabourat. Mám hrozně rád ticho a zároveň vyhledávám vzrušení, třeba je to tím," dodal budoucí rekordman.

A o jisté riziko tu opravdu jde. Sázka je totiž postavená na nedobrovolné vizuální proměně: kdo prohraje, přijde o vlasy (Železný), nebo o vousy (Formánek).

Související témata:

Výběr článků

Načítám