Hlavní obsah

Sochař Hynek Bláha pátrá jako detektiv, pak obnovuje zničené památky v krajině

Vysoký Újezd

Na nedostatek práce si kamenosochař a restaurátor Hynek Bláha z Vysokého Újezdu u Hradce Králové nestěžuje, i když je pravda, že třeba v zimě bývá zakázek a práce v terénu méně. A tak pracuje v dílně. Často na obnově soch, které si sám vyhledal a snaží se jim vrátit jejich podobu.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Hynek Bláha dokončuje repliku sochy Máří Magdaleny

Článek

„Některá práce za mnou přijde sama, jindy ji aktivně hledám. Tak jsem například objevil sousoší Nejsvětější Trojice v Opatovci u Svitav, stojící při cestě na Lačnov. Respektive neobjevil, sousoší zmizelo, zbyl jen podstavec,“ vzpomíná kamenosochař.

Pak se mu do ruky dostala fotografie, kde torzo sousoší leží na poli. A tak začal pátrat.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Obnova sousoší Nejsvětější Trojice ze Svitavska

„Oslovil jsem starostu. K mému překvapení mi řekl, že části sochy mají v požární zbrojnici. Domluvili jsme se, a teď se i díky dotaci z ministerstva zemědělství z programu záchrany drobných památek začala socha restaurovat,“ řekl Bláha.

Zatopené lomy

Socha byla původně spojena železnými čepy. Ovšem železo, když zkoroduje, získává na objemu. Což bloky podstavce roztrhalo a sousoší se zřítilo.

V Neratově našly práci dvě stovky lidí s postižením. I díky obětavosti dvou sester

Domácí

„Tentokrát tedy neřádili vandalové, ale hlodal zub času a letitá neúdržba. Začal jsem na místě dohledávat chybějící části a opravdu se jich ještě dost podařilo nalézt. Třeba hlavička Boha Otce,“ pochlubil se Hynek Bláha. Přesto bylo nutné značnou část sousoší domodelovat nově.

„Kříž, který drží Kristus coby symbol nástroje svého umučení, jsem nechal vyrobit. Maletínský pískovec, ze kterého je vyroben kříž i celé sousoší, už totiž prakticky není možné sehnat. Lomy v Maletíně u Mírova, mezi Moravskou Třebovou a Olomoucí, jsou už opuštěné. Netěží se tam, některé jsou zatopené,“ vysvětlil Bláha.

Nedochovaly se ani dvě sochy světců na podstavci.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Detail restaurování sousoší Nejsvětější Trojice

„Když nám chybí jakýkoli doklad o původní podobě, postupuje se většinou analogicky se sochami dochovanými v daném regionu. Bývaly si totiž dost podobné. Nebo se sochami vytvořenými ve stejné sochařské dílně,“ dodal sochař.

Máří Magdalena z Neratova

Podobně postupoval například při obnově sochy Máří Magdaleny z kalvárie U tří lip v Neratově v Orlických horách, kterou restauroval před rokem. Sousoší mělo narušené základy od kořenového systému stromů, ale jinak bylo v dobrém stavu. Jen socha světice chyběla.

„Někdo ji ukradl. Zajímavé je, že když jsem tam byl se studenty hradeckého biskupského gymnázia někdy v druhé půli devadesátých let, u kalvárie jsme se fotili a socha tam ještě byla,“ řekl Hynek Bláha.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Hynek Bláha dokončuje repliku sochy Máří Magdaleny

Práce to byla podle něj zajímavá. Bylo nutné nejprve vymodelovat postavu ze sochařské hlíny, vytvořit podle ní formu a poté výdusek z umělého kamene.

„Výsledná podoba bude od zbylé originální části kalvárie k nerozeznání,“ těší se sochař, až sochu dokončí a osadí na její místo.

Umělec musí hořet, ne doutnat, říká sochař Rudolf Burda

Kultura

GLOSA: Černý a Myslbek, to jsou dvě strany téže mince

Kultura
Související témata:
Hynek Bláha (sochař)

Výběr článků

Načítám