Hlavní obsah

Slovenské národní divadlo zrušilo plánované představení pražského Studia hrdinů

Za dva týdny se mělo ve Slovenském národním divadle (SND) představit pražské Studio hrdinů s inscenací Měsíční kámen. Nová ředitelka SND Zuzana Ťapáková však příslušnou smlouvu nakonec nepodepsala, a tak představení, jež se mělo hrát v rámci festivalu Drama Queer, diváci na bratislavské scéně neuvidí.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Shromáždění umělců ve Slovenském národním divadle v létě 2024

Článek

Ťapáková svůj krok odůvodnila tím, že k podepsání smlouvy mělo dojít jen dva týdny před vystoupením.

„Jako statutář mám zodpovědnost za fungování celé instituce, je to množství smluv a zásadních rozhodnutí,“ uvedla ve stanovisku ředitelka SND s tím, že určitě nebude podepisovat smlouvy dva až tři týdny před jakýmkoli hostováním nebo účastí na festivalech.

„To jsou pro divadlo, kde se plánují věci půl roku, rok i dva, nepřípustné věci,“ dodala.

Poslankyně, kterou vykázali z jednání kvůli nálepkám na počítači, se obrátí na soud kvůli šikaně

Evropa

Ťapáková odmítá, že by šlo o zrušení představení pražského divadla. O hostování Studia hrdinů je podle ní možné mluvit do budoucna. Organizátoři festivalu to však vidí jinak.

„Zuzana Ťapáková odmítla tuto inscenaci a musíme hostování Studia hrdinů zrušit, protože jiný prostor, který korespondoval s technickými požadavky na její uvedení, nemáme,“ cituje Denník N Róberta Pakana, ředitele festivalu Drama Queer.

Jedná se o mezinárodní divadelní přehlídku inscenací tematizujících životy LGBTI/Q lidí. Loni na festivalu vystoupilo Švandovo divadlo, předtím pražské Národní divadlo. Letos se koná už 12. ročník festivalu.

Mezinárodní skandál

Pakan označil zrušení představení za mezinárodní skandál. „Já osobně to považuji za cenzuru, jeví se mi to jako diskriminace, a co hůř - je to i mezinárodní skandál, že české divadlo nemůže být uvedeno v SND,“ upozornil ředitel festivalu.

„Nikdy se nám nic podobného nestalo. Určitě je překážkou homosexualita, což mi připadá šílené. Naše inscenace je decentní, netlačí na sexualitu, je to spíš magický realismus, příběh o osamělosti a vyčleněnosti,“ říká ředitel Studia hrdinů Jan Horák.

Ťapáková byla jmenována do funkce nové ředitelky SND ministryní kultury Martinou Šimkovičovou (nominant Slovenské národní strany) 27. srpna 2024. Stalo se to několik týdnů po odvolání dosavadního ředitele Mateje Drličky. Proti jeho odvolání protestovali herci i veřejnost.

Je čas podat kolegům ze Slovenska pomocnou ruku. Divadelní obec přichází s výzvou

Kultura

Výběr článků

Načítám