Hlavní obsah

Sinatrology s douškem whisky a hřejivým swingem

Právo, Jaroslav Špulák

Ve třetím roce existence má hudební projekt Sinatrology takové renomé, že se v neděli 3. prosince ve Velkém sále pražské Lucerny konal hned dvakrát, odpoledne a večer. Na pódium se při něm vedle swingového zpěváka a iniciátora celé akce Jana Smigmatora coby exkluzivní hosté postavili britský zpěvák Mitch Winehouse a česká zpěvačka Ewa Farna.

Foto: archív umělce

Mitch Winehouse byl hlavním hostem letošní Sinatrology.

Článek

Všechny doprovázel RTV big band Felixe Slováčka, na scénu přicházeli i tanečníci ze skupiny Pop Balet a celé to mělo slavnostní atmosféru návratu do starých časů v moderní době. Tu náladu si při večerním programu přišel jako divák užít i Karel Gott. Dvě a půl hodiny trvající pořad se nesl ve stylu amerických hudebních večerů v době, kdy Frank Sinatra a jeho přátelé a kolegové vládli americkým pódiím a zpívali písně, které už nikdy z dějin hudby nezmizí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Smigmator zpíval a večerem i provázel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ewa Farna, Jan Smigmator a Felix Slováček v neděli na Sinatrology.

Na úvod představil Jan Smigmator svou původní skladbu, hned poté se pustil do směsky písniček Sinatrových a pak vzpomněl na písně z repertoáru Deana Martina a Sammyho Davise Jr. U těch, stejně tak u několika dalších, přiblížil jejich historii i důvod, proč si je do programu Sinatrology vybral.

Příjemným překvapením byl blok písniček v podání Ewy Farne. Došlo v něm i na dvě z jejího popového repertoáru, které její kapelník Jan Steinsdörfer upravil do swingové podoby. Zvláště u hitovky Měls mě vůbec rád to byla zajímavá, nicméně důstojná změna. Farna navíc pokaždé dokázala, jak znamenitou zpěvačkou s výrazovými přesahy mimo pop music je.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Smigmator o písních a jejich autorech i vyprávěl.

Ve druhé části večera přišel zazpívat několik písniček Mitch Winehouse. Tatínek v roce 2011 zesnulé zpěváčky Amy Winehouseové je bytostný muzikant, který se své umělecké kariéry vzdal po založení rodiny a začal vydělávat peníze jinou formou. V posledních letech se ale ke své swingové lásce vrátil a na pódiu v Lucerně přirozeným a lehkým zpěvem vlastně tento krok vysvětlil. V závěru svého bloku pokřtil Janu Smigmatorovi nové album nazvané Vánoce/Christmas a s uctivě tleskajícími diváky se s úsměvem rozloučil.

Jan Smigmator pak na konci večera svým výkonem opět připomněl, že je jak znamenitý zpěvák, tak pozorný hostitel a dobrý organizátor. Sinatrology 2017 byl příjemný večírek v legendárním prostředí s doušky kvalitní whisky, kterou bylo možné zdarma ochutnat, a především hřejivou swingovou hudbou.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Výběr článků

Načítám