Hlavní obsah

Signal Festival letos rozzáří Staré Město i zahrady Pražského hradu

Praha

Ve čtvrtek 10. října večer se opět rozzáří části hlavního města, vrací se Signal festival. Dvanáctý ročník přináší celkem 17 instalací a dalších 5, které jsou v rozšířené realitě. Zájemci se budou moci projít po dvou trasách - po Starém Městě a po areálu Pražského hradu a jeho okolí. Kromě venkovní podívané slibují pořadatelé též příležitost nahlédnout do významných kulturních institucí. Malou ochutnávku čtyřdenního festivalu nabízejí Novinky ve video reportáži.

Signal Festival letos rozzáří Staré Město i zahrady Pražského hraduVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

Velké videomappingy, jaké se v minulosti rozzářily na Karlínském náměstí nebo na „Míráku“ na Vinohradech, se letos přesunuly na budovu Městské knihovny na Mariánském náměstí a také na Arcibiskupský palác na Hradčanech.

Po okolí Pražského hradu se budou moci lidé ve spojení se Signal festivalem projít vůbec poprvé. Tvůrci rozzáří díla na trase dlouhé dva kilometry.

První zastávkou je Jízdárna Pražského hradu, kde korejská umělkyně Seohyo vytvořila barevnou projekci složenou z prvků pražské architektury. Dále na trase návštěvníky čeká videomapping Filipa Hodase na Arcibiskupský palác.

FOTO: Signal festival sv. Lucie

Domácí

„Dvanáctý ročník odstartuje 10. října v 19:00 slavnostním zahájením před Arcibiskupským palácem na Hradčanském náměstí. Je přístupné zdarma pro všechny, kteří chtějí vidět jako první videomapping Eternal Recurrence od digitálního tvůrce Filipa Hodase. Tento český a mezinárodně uznávaný umělec, jehož díla se stávají virálními, si mistrně pohrává s hranicí fikce a reality. Uměleckou projekci doprovodí hudba jednoho z nejúspěšnějších producentů a DJ v Česku Pavla Ridošky alias Rida,“ prozradila Novinkám marketingová ředitelka Signal Festivalu Karolína Kostková.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Videomappping Eternal Recurrence (Věčné opakování), vytvořený pro architekturu Arcibiskupského paláce na Hradčanském náměstí. Autorem je umělec Filip Hodas.

„Tvorba začíná tím, že se naskenuje fasáda, poté se z ní vytvoří digitální replika, kterou si nastavím na reálnou velikost. Na to poté vytváříme digitální imitace. Když se pak přeprojektují na plochu, tak to sedí s fasádou a vytváří iluzi, že to je prostor,“ dodal Filip Hodas.

Přiznal také, že pro něj bylo dílo o to větší výzva, že je umístěno hned u Hradu. Díky spolupráci festivalu s Pražským hradem se lidé dostanou zdarma i do jeho jižních zahrad, kde uvidí objekt zrcadlící své okolí od španělského studia SpY.

Letošní Signal Festival poprvé zamíří na Pražský hrad

Kultura

„SpY je umělec, který se neukazuje, má inkognito image. Dílo pracuje s Egyptem, s pyramidami a poprvé bylo vystaveno v Gíze. Egyptské pyramidy jsou, jak víme, postaveny na přesných matematických principech. Kdybychom pracovali podobnými principy s rozměry koule, tak bychom mohli dojít k podobným výsledkům při výpočtech obvodu koule a délky obvodu pyramidy,“ řekl Novinkám kurátor festivalu Pavel Mrkus.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Instalace ORB v jižních zahradách Pražského hradu od španělského uměleckého studia SpY

Součástí hradní trasy je také Galerijní zóna, vstup do ní je ale podmíněn zakoupením vstupenky. V jejím rámci je možné navštívit Národní galerii Praha – objekt Šternberského paláce s monumentálními objekty Jiřího Příhody a také interaktivní projekci Michaela Bielického a Kamily B. Richter ve Schwarzenberském paláci Národní galerie Praha.

Jejich dílo mohou ovládat sami diváci díky kormidlu uprostřed nádvoří a měnit tím prvky na zdech. Galerijní trasa je zakončena v Kunsthalle Praha. Zde je k vidění výstava britského uskupení UVA, které je známé například díky spolupráci s hudební skupinou Massive Attack.

Procházka centrem

Cestu po Starém Městě zahajuje videomapping na Mariánském náměstí. Fasáda Městské knihovny inspirovala k videomappingové show španělsko-dánské vizuální duo Desilence.

Jeho projekce The Rhythm of the Ocean přenese diváky do hlubin mocného živlu za hudebního doprovodu držitelky pěti nominací cen Grammy Suzanne Ciani.

Anketa

Láká vás letos vyrazit na Signal festival?
Ano, více mě zaujala trasa přes Hrad.
26,3 %
Ano, ale obejdu jen Staré Město.
9,5 %
Ano, projdu si celý festival.
41,1 %
Ne, akci se vyhnu.
23,1 %
Celkem hlasovalo 95 čtenářů.

Dynamiku prostoru Staroměstského náměstí pak oživí audiovizuální instalace čínského umělce Cao Yuxiho. Ta vychází z motivu totemu, symbolizujícího příslušnost k současné digitální společnosti.

Instalace, inspirovaná motivem QR kódu a geometrickým tvarem monolitu, zobrazuje rozhraní mezi paralelně žitými světy.

I v centrální části města pak bude možné využít Galerijní zónu. Třeba v Clam-Gallasově paláci mohou návštěvníci spatřit divadelně-taneční inscenaci Miřenky Čechové. Diváci se během performance s názvem Iron Horse: Fractured ocitnou v roli cestujících čekajících na vlak a budou sledovat příběhy postav skrze okna projíždějících vlaků.

V Trafo Gallery pak proběhne výstava The Red Pill.

„Propojuje technologie s českým konstruktivismem. Umělci jako Pavel Korbička, Tereza Severová, Michal Pustějovský a další pracují se světlem, algoritmy a kódy, aby nabídli nový pohled na harmonii světa, podobně jako červená pilulka z Matrixu. Výstava bude doprovázena večerními venkovními instalacemi autorů Jana Poše, Lukáše Dřevjaného, Pavla Holečka, Marka Čihaře a Aleše Hvízdala a během festivalu bude otevřena zdarma až do půlnoci,“ dodala marketingová ředitelka Kostková.

FOTO: Blik Blik festival představil letos show na plzeňských řekách

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám