Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Vzpomínka na Oldřicha Janotu, Léto s polskou povídkou II a Domácí potřeby J. A. Pitínského

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 1. srpna 2024

Článek

• ohlédnutí Aleše Palána za nedávno zesnulým „hledačem, básníkem a zaříkávačem“ Oldřichem Janotou; jakým způsobem se Janotovi dařilo unikat z obvyklých škatulek jako „folkař“ nebo „alternativní muzikant“, v čem připomínal „nejtiššího kazatele“ či „poutního bratra“ a proč měl rád vlastní chyby?

• druhý díl salonního cyklu Léto s polskou povídkou; Maciek Bielawski v próze Kozlíček zpracovává noční můry vycházející z obav, že ruská agrese vůči Ukrajině se jen tak nezastaví a dosáhne mnohem větších rozměrů – jak moc by se proměnil náš běžný život, kdybychom museli čelit tragédii, jaké dnes čelí Ukrajinci?

Foto: Petr Tureček

Ilustraci k povídce Kozlíček vytvořila umělá inteligence DALL-E 3.

• recenzi Zdenka Pavelky na sbírku povídek J. A. Pitínského Domácí potřeby; jak se vydařila kniha autora, který se po letech hvězdné divadelní slávy usídlil v „městečku“ Luhačovicích a nenápadně tu provozuje své vybroušené jazykové kouzelnictví?

• sloupek Terezy Šimůnkové o proměnách našeho vztahu k obezitě; proč je „body positivity“ jediné hnutí, které se nehýbe, jak k tématu promlouvá čerstvá Miss Alabama a jak se „rebranding obezity“ propisuje do tloušťky současných dětí, které možná budou „pozitivní“, ale prožijí těžší a kratší životy, než by mohly?

• krátké glosy o dvou knihách; jsou to román polského spisovatele Filipa Zawady Omylem jsem rozšlápl černou kočku a knižní esej amerického filosofa Thomase Nagela Mysl a vesmír

Zemřel písničkář Oldřich Janota

Hudba

Související články

Výběr článků

Načítám