Hlavní obsah

Vychází nový Salon: O povodních a lidech, hudbě Davida Lynche, novém románu Michaela Cunninghama i o životě chobotnic

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 19. září 2024

Článek

• text biologa Vojtěcha Koteckého o povodních, krajině a společnosti; proč ochrana před ničivými záplavami „musí vycházet z větší pokory k přírodě a jiného systému práce s půdou“, což už v roce 2010 řekl překvapivě tehdejší prezident Václav Klaus, a proč se v proměňování krajiny vyplatí, aby stát byl ambicióznější, ale přitom trpělivý a dal českým zemědělcům čas na přípravu?

• text Pavla Klusáka o hudební tvorbě jedinečného filmového režiséra Davida Lynche, jejíž čerstvou položkou je album Cellophane Memories; jaká je Lynchova hudba, jak zapadá do režisérova konceptu snoubení dvou světů, kdy „mezi snem a bděním se nemá dělat střih“, a proč hudebník Lynch na své aktuální desce bere americký sen na psychoanalýzu?

• recenzi Hany Ulmanové na nový, „covidový“ román amerického prozaika Michaela Cunninghama Den; jak se autorovi povedlo metaforicky zachytit vnímání času během kolektivních krizí, jak ve svém aktuálním díle navazuje na Virginii Woolfovou či Henryho Jamese – a proč je z románu Den cítit i určitá Cunninghamova únava psaním?

• recenzi Štěpána Kučery na knížku Michaela Stavariče Fantastické chobotnice; jak se rakouskému spisovateli s českými kořeny vydařila jeho „cesta do neznáma“, ponor nejen do světa hlavonožců, ale zároveň do mnoha dalších oblastí lidského poznání – a proč, abychom se dokázali k přírodě emocionálně vztáhnout, potřebujeme si ji vykládat pomocí umění?

Foto: Michèle Ganserová, archiv nakladatelství Akopolis

Z knihy Michaela Stavariče Fantastické chobotnice

• sloupek Zuzany Válkové o „radikální sebelásce“; proč nás nejen reklamy dnes tolik nabádají k sebepéči i jájínkovství a jak to (ne)jde dohromady s filosofií sebepřijetí, kterou rozvíjí třeba buddhismus – a která ovšem klade důraz na „bezpodmínečný soucit s ostatními živými bytostmi“?

• krátké glosy o nových překladových knihách; jsou to povídky polsko-židovského spisovatele Bruna Schulze Skořicové krámy, román americké prozaičky Rebeccy Sacksové Milenec a publikace francouzského historika Roberta Muchembleda Orgasmus na Západě

RECENZE: Michael Cunningham píše o covidu uhlazeně, ale mělce

Knihy

Hororová Týna: Lynchův film o Marilyn Monroe by měl punc podivnosti, míní americký publicista

Film

Související články

Výběr článků

Načítám