Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Eurovolby, vliv Orbánovy vlády na maďarskou kulturu, pravda a lež dokumentárních filmů

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 20. června 2024

Článek

• ohlédnutí sociologa Jana Spousty za volbami do Evropského parlamentu; jaké pnutí mezi centry a periferiemi nedávné eurovolby ukazují, proč se z toho stává vážný celoevropský problém a jak pomoci lidem, kteří se v proměnlivém světě cítí ohrožení a izolovaní?

• rozhovor s maďarskou kunsthistoričkou Edit András, autorkou knihy Kulturní převlékání. Umění na troskách socialismu a na vrcholcích nacionalismu; jak dokázala Orbánova vláda docílit takové úrovně kulturní nadvlády ve veřejném prostoru a jak proměňuje výklad maďarských dějin?

Foto: Miroslav Podhrázský

Edit András

• recenzi Martina Šrajera na esejistickou knihu Petra Fischera Pravda a lež dokumentu; jak se vydařilo Fischerovo zkoumání hranic mezi objektivitou a subjektivitou či fikcí a nonfikcí – zkrátka ohledávání dokumentárního filmu coby způsobu konstruování významů?

• sloupek Štefana Švece o tom, že naše vzrušení z mrtvých je rozšířenější, než se na první pohled zdá; proč se touha vystavovat ostatky táhne dějinami lidstva a neomezuje se jen na katolickou tradici – a jak to dopadlo s pražským doktorem Jänigem, který byl posedlý smrtí a přál si být pohřben v rakvi obličejem dolů s pavím perem v zadnici?

• krátké glosy o dvou knihách; jsou to Kafkova abeceda od autorského tria Radim Kopáč, Petr Stančík a Štěpán Mareš a sbírka poezie „nejprokletějšího českého básníka“ Karla Šebka Když chcípat, tak správně

Do europarlamentu se dostala řada exotů, na seznam se probojoval i Turek

Eurovolby

Tajemní sponzoři eurovoleb: politik obviněný z nabádání ke žhářství i spolek podporující motorismus

Eurovolby

Související články

Výběr článků

Načítám