Hlavní obsah

Jakub Šofar: Příčiny a následky

Právo, Jakub Šofar, SALON

Jeden z mála podniků, který v současné krizi nesnižoval výrobu, spíše naopak, je ten, kde se mj. vyrábí PE-PO, čili pevný podpalovač.

Článek

I ekonomicky nepříliš vzdělaný člověk je schopen najít k tomuto následku jeho příčinu, tedy kauzální vztah. V nepříznivé situaci finančně slabších rodin ti, kdo topili plynem či elektřinou, přešli na pevná paliva. A ti, co topili pevnými palivy, dnes topí čímkoli, co hoří. S podpalovačem se tomu, co nechytá moc dobře, na co by ani zkušenému skautovi nestačily tři sirky, pomůže…

Projdete-li se podzimním, sychravým podvečerem menšími městy a vesnicemi, cítíte ve vzduchu pachy a smrady, na které jste už dávno zapomněli. A protože umělohmotného je mnohem více než před dvaceti třiceti lety, cítíte vše intenzivněji.

Ale zrovna teď sledujeme úplně jinou stopu – vysvětlitelnost či nevysvětlitelnost chování, událostí a trendů. PE-PO je ten první případ.

Druhý případ, tedy nevysvětlitelnost (i když ta je možná dána jen tím, že tomu nerozumíme), dokladujme tímto následkem – některé pivovary nasměrovaly marketing na literaturu. Měšťanský pivovar Strakonice vyrábí nepasterizované pivo, polotmavý ležák Klostermann (se spisovatelovým portrétem na etiketě), dále literární piva Dudák, Švanda či Král Šumavy. V Nymburku se zase stáčí třeba postřižinský Bogan, Francinův ležák, Pepinova desítka, Doktorova 8o či polo tmavý Něžný Barbar (tady Hrabalův obličej na etiketě nemá logiku). Co je příčinou tohoto konání? Lokální příslušnost spisovatelů? Sázka na čtenáře? Manažerské prozření? To se asi raději dáme poddat.

Ať je to, jak je to, na trhu chybí ještě Magorie, pivo pro dámy, s etiketou křenící se Saši Berkové, pak devatenáctka Hakl, temnotemná, těžká a hučivá, lidová dvanáctka

Dejvický Šabach a nealkoholické pivo Viewegh se slosovatelným kódem pod víčkem.

Související témata:

Související články

Jakub Šofar: Zdanit!

I když vládnou toto léto vedra neskutečná, nikdo nevyžadoval v ekonomické sféře zavedení vedřin, protože je potřeba pracovat na utahování opasků. Když se...

Jakub Šofar: Na konci světa

Jak se budeme přibližovat k prosinci příštího roku, mediální prostor bude stále více zahlcován mayským kalendářem. Část pozemšťanů se má natolik dobře, že je...

Jakub Šofar: Každý svým šamanem

Na rozdíl od hub, obilí nebo třeba brambor, které nám poskytuje země jen v určitém období, lidem se dere mysl z mozku ven pořád. Tedy ne úplně všem, jen...

Výběr článků

Načítám