Hlavní obsah

Román Hořkosladká vůně vanilky přibližuje počátky fidorek, fenoménu z Opavy

Opava

Příběh Marie Fiedorové, která stála na počátku výroby světoznámých čokoládových oplatek Fidorek, je hlavním tématem nového historického románu Hořkosladká vůně vanilky. Autorka Romana Vaverová v něm přibližuje těžký úděl podnikatelky na konci 19. století.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Romana Vaverová se svým novým historickým románem Hořkosladká vůně vanilky

Článek

„Hořkosladká vůně vanilky je sice historický román, ale myslím, že svými tématy je aktuální i dnes,“ míní Vaverová. Za hlavní postavu knihy zvolila Marii Fiedorovou záměrně.

„Rodinná historie Fiedorů obsahuje několik výrazných ženských postav. Všichni známe Amálii Fiedorovou, která pekla oplatky na otevřeném ohni a prodávala je na opavské promenádě. Určitě to byla úctyhodná žena, ale napsala jsem knihu o její snaše Marii, která tu malinkou pekárnu proměnila ve velkokapacitní podnik s padesáti zaměstnanci,“ vysvětluje a pokračuje: „Za vedení Marie se firma Fiedor stala nejvýznamnějším podnikem svého druhu, a to nejenom ve Slezsku, ale i ostatních zemích Rakouska-Uherska. A to všechno přesto, že jeho samotná majitelka měla poměrně složitý životní osud.“

Fidorka má magnetický obal jako první na světě

Komerční články

Autorka románu přiznává, že historické prameny toho o Marii Fiedorové moc neříkají. „Ale i to málo, co jsem našla, mě ponouklo k tomu, abych knihu napsala,“ dodává s tím, že Marie se poměrně brzy stala vdovou se třemi velmi malými dětmi.

„A to v časech, kdy neexistoval žádný podpůrný sociální systém, tak jak jej známe dnes. Byla také začínající podnikatelkou v konzervativním Slezsku, kde se na ženské podnikání dívali se značnou nedůvěrou, ne-li s despektem. A i přesto všechno se rozhodla, že svou firmu povede sama. A jak už dnes víme, povedlo se jí to skvěle,“ nastiňuje autorka. Víc z románu odhalovat nechce.

„Ale prozradím, že vždy ve svých postavách hledám paralelu se současným životem, aby kniha měla obecně lidský přesah, aby se každý čtenář mohl s postavami identifikovat. V případě Marie Fiedorové jde o osamělé rodičovství, sladění osobního života, práce a rodinných povinností, což je aktuální stále, ať už dnes, nebo na konci devatenáctého století,“ uzavírá Vaverová.

Bestseller Šikmý kostel podruhé audioknižně

Kultura

Po stopách Šikmého kostela aneb Putování Karvinskem a Ostravou

Tipy na výlety
Související témata:
Romana Vaverová
Kniha Hořkosladká vůně vanilky

Výběr článků

Načítám