Hlavní obsah

RECENZE: Zdlouhavý vzestup Prezidentovy ženy

Bezprostředně po předpremiéře na probíhajícím Festivalu francouzských filmů vstoupí 30. listopadu do distribuce film Prezidentova žena. Velká hvězda francouzské i světové kinematografie Catherine Deneuvová v něm hraje Bernadette, manželku prezidenta Jacquese Chiraca.

Trailer filmu Prezidentova ženaVideo: Bohemia Motion Pictures

Článek

Do Elysejského paláce vstoupila jako žena, která udělala pro kariéru a úspěch svého muže v prezidentských volbách v roce 1995 maximum. Ač byla sama populární regionální politička, vždy stála ve stínu ambiciózního Jacquese; a nyní očekává, že se jí dostane postavení a vážnosti, jaká jí náleží.

Záhy však zjišťuje, že je veřejností vnímána jako staromódní a nudná, což jí více méně neomaleně dává najevo i manžel a dcera Claude, která je jeho poradkyní pro komunikaci. V této roli vidí svoje hlavní životní poslání a podle toho se chová ke všem včetně matky.

Bernadette je zase na vedlejší koleji, ale nehodlá se s tím smířit. Své místo na výsluní musí získat, ať to stojí cokoli.

Do Prahy dorazí Luc Besson, režisér Brutální Nikity či Pátého elementu

Kultura

Těžko by režisérka Léa Domenachová, která tímto snímkem debutuje, získala pro roli Bernadette Chiracové lepší herečku, než je Deneuvová.

Velká dáma, herečka, která ani v osmdesáti letech neztratila kouzlo osobnosti, je přesně tak proměnlivá, jak film vyžaduje, a hodně ho drží nad vodou. Má důstojnost i skrytý smysl pro humor, který prosákne přesně v těch chvílích, kdy je to namístě, protože by film svým pomalým tepem mohl začít nudit.

Foto: Bohemia MP

Catherine Deneuvová drží Prezidentovu ženu nad vodou

Bernadette je znechucená požadavky moderní doby, ale herečka je dokáže přetavit tak, že je to vlastně chvílemi i vtipné. Je to žena chytrá, předvídavější než její narcistní manžel, ví, že její pozice se odvíjí od veřejného mínění. Je hlavně manželka, byť první dáma, a musí se naučit to buď přijmout, nebo jít za svým vlastním cílem.

Deneuvová hraje Bernadette s plným nasazením a velmi uvěřitelně. Nicméně v podání režisérky Domenachové, která si napsala i scénář, je vzestup Chiracové poněkud zdlouhavý, a ne vždy tak zábavný, jak mohl být.

Nejvtipnější chvíle filmu přicházejí s Bernadettiným poradcem pro komunikaci Bernardem Niquetem v podání Denise Podalydèse, kterého Claude své matce přidělí, aby jí pomohl získat patřičnou podobu prezidentovy ženy. V jejich komunikaci a rostoucím vzájemném pochopení je kouzlo, které dodá filmu satirický nádech, jenž činí Prezidentovu ženu filmem, který stojí za návštěvu kina.

Prezidentova žena
Francie 2023, 93 min., Režie: Léa Domenachová, hrají: Catherine Deneuvová, Denis Podalydès, Michel Vuillermos a další.
Hodnocení: 60 %

RECENZE: Napoleon pro mládež i milovníky bitev

Kultura

RECENZE: V Kaurismäkiho filmu Karaoke blues vítězí nad samotou něha, láska a humor

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Výběr článků

Načítám