Hlavní obsah

RECENZE: Zatracená krvavá láska nešetří vášní ani násilím

Po debutovém hororovém dramatu Svatá Maud přichází britská scenáristka a režisérka Rose Glassová s druhým filmem – Zatracená krvavá láska. Po předpremiéře na karlovarském filmovém festivalu vstupuje ve čtvrtek do kin.

Trailer filmu Zatracená krvavá láskaVideo: Aerofilms

Článek

Končí osmdesátá léta na vyprahlém americkém zapadákově a provozní tamní posilovny Lou (Kristen Stewartová) právě znovu vyčistila ucpaný záchod, rozdala poslední limonády a zvolna se chystá po dalším nudném dni zavřít a jít domů.

Foto: Aerofilms

Katy O’Brianová a Kristen Stewartová jako Thelma a Louise této doby

Lesbička Lou žije dost osamělým životem, návrhy své ctitelky Daisy odmítá. Ale pak si do posilovny přijde zacvičit kulturistka Jackie (Katy O’Brianová) s nádherně vyrýsovanými svaly a jiskrou v očích. Ta jiskra přeskočí okamžitě na Lou a obě propadnou vášnivé tělesné a záhy i citové lásce.

Od prvních okamžiků však cítíme, že tenhle vztah nebude jednoduchý a zasáhne do něj nejen minulost obou žen. Lou by sice ráda vypadla někam daleko, ale je tu milovaná sestra, týraná násilnickým manželem, které chce být nablízku a chránit ji. A je tu mafiánský otec (Ed Harris), který jí kdysi způsobil celoživotní trauma a v jehož posilovně pracuje.

Filmové Berlinale vyhrál dokument Sur l’Adamant

Kultura

Jackie však rozhodně nehodlá zůstat, jejím cílem je mistrovství kulturistiky v Las Vegas, které je odhodlána vyhrát. A nic ji v tom nemůže zastavit.

Milostný románek energeticky povzbuzovaný injekcemi steroidů, který do scénáře sepsala Glassová společně s režisérkou Weronikou Tofilskou, není ani objevný, ani úplně nejchytřejší. Obě hlavní postavy jsou vystavěné především na explicitně zobrazované tělesnosti jak sexuální, tak sportovní. První mrtvola a její likvidace je ještě napínavá, u těch ostatních už v druhé polovině může divák zapochybovat, zda se žánr nepřehoupl z napínavého thrilleru do parodie.

Když například drobná Stewartová celkem bez potíží manipuluje s těžkými koberci, do nichž opakovaně balí mrtvoly, působí to směšně. A závěr zase nečekaně skočí žánrově úplně jinam.

Nicméně jako režisérka je Glassová nepochybně velmi talentovaná. Výtečně vytváří špinavou, potem a krví nasáklou atmosféru místa i doby, z tlumených barev noirového filmu vyskočí na správných místech elektrizující rudá. Kameru Bena Fordesmana vede na detailní, až voyeristické záběry, střídané pohledy na vyprahlou krajinu. Napětí vyvolá bez ohledu na to, zda nutně odpovídá momentální fázi zápletky.

Kristen Stewartová už dávno není něžnou Bellou ze Stmívání, její výkon není špatný, ale přehrává ji Katy O’Brianová, která dostala v Zatracené krvavé lásce první hlavní roli a zhostila se jí výborně. Její energie je uvěřitelná, radost, s níž předvádí vypracované tělo, z ní doslova tryská.

Ed Harris jako Louin otec je správně odporný slizoun. Zajímavý výkon hloupé, vlezlé i mazané Daisy podává Anna Baryshniková.

Zatracená krvavá láska
Velká Británie/USA 2024, 104 min. Režie: Rose Glassová, hrají: Kristen Stewartová, Katy O’Brianová, Ed Harris a další
Hodnocení: 60 %

RECENZE: Zpěvačka bez hlasu a v křeči. Film Já jsem: Céline Dion ukazuje boj se vzácnou nemocí

TV a streaming

RECENZE: Zápisník alkoholičky táhne vzhůru Tereza Ramba

Film
Související témata:
Film Zatracená krvavá láska

Výběr článků

Načítám