Hlavní obsah

RECENZE: Trautenberk na dlouhé cestě

Klatovská kapela Trautenberk je na scéně třináctý rok. Za tu dobu stihla vejít do povědomí mnoha rockových fanoušků, odehrát řadu koncertů a vydat čtyři alba. To poslední na konci loňského roku pod názvem Vzpoura kanců. Srážejí se na něm klady a zápory její tvorby.

Foto: Supraphon/Josef Benik

Skupina Trautenberk je u českých rockových fanoušků velmi oblíbená.

Článek

Rozhodně je třeba pochválit zvuk desky. Je přehledný, agresivní, rockový a byl v něm nakladen náležitý důraz na kytarový sound. Není nijak originální, místy evokuje německé Rammstein, jindy stylové legendy, v písni Král Šumavy kapelu Tři sestry, jejíž členové si ji přišli zazpívat. Bez ohledu na to je ale nejsilnější stránkou kolekce.

Trautenberk patří mezi kapely, které mají ambici vstoupit mezi v žánru u nás nejlepší. Jde za tím, ale je jen na dohled. Jeho problém je v absenci tak silných melodických nápadů, jaké mají Kabát, Harlej, Škwor, Traktor nebo Dymytry. Až na pár nadějných výjimek (Je bál či Mužoretka) se autoři písní přes maximální snahu nedostali k přímočarým linkám, které ulpí v hlavě na první či druhou dobrou. Pokusí se to tu a tam dohnat tím, že do skladby vloží bůhví odkud vytaženou pasáž, to ale nestačí. V budoucnu budou muset muzikanti dál pečlivě hledat, vybírat, skládat průběžně a nic nenechávat na poslední chvíli.

Foto: Supraphon

Obal nového alba skupiny Trautenberk.

Trautenberk nemá ani mimořádné zpěváky, kteří by mu prospěli osobitostí či rozsahovou nedostižitelností. Navíc ti, kteří se ve zpěvu střídají, mají dost podobný výraz. A je rovněž škoda, že dávají zbytečně velký důraz na rockovou ostrost, což se někdy děje moc strojeně.

Nejslabší položkou tvorby Trautenberka jsou ale texty. Jistě, pokud humor odpovídající tomu žáků základních škol jeho posluchačům vyhovuje, je vše v pořádku. Sázet se na to ale nedá. Klatovští by měli být v textech dospělí a chytří, tak, jak jsou kapely, mezi které míří.

A tak byť vydali několik alb, pořád jsou na dlouhé cestě k tvaru, jenž bude náležitě přesvědčivý a posune je k vysněnému cíli.

Vzpoura kanců
vl. náklad, 32:34

Hodnocení: 50 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Vzpoura kanců -Trautenberk [CD]

Související témata:
Hudební skupina Trautenberk

Výběr článků

Načítám