Hlavní obsah

RECENZE: O rodičích, dětech a odcházení

Soubor snímků, které publicista a fotograf Josef Chuchma vybral pro výstavu v pražské Leica Gallery, by při mimoděkém letmém spočinutí mohl u někoho vzbudit dojem konceptuálního výběru z rodinného alba. Skutečnost je přitom zásadně odlišná a v okamžiku, kdy by se zvědavý kolemjdoucí změnil v návštěvníka, seznal by, že na vystavených fotografiích je v důmyslné zkratce zachyceno mnohem více nežli rodinné momentky.

Foto: Josef Chuchma / Leica Gallery Prague

Otec Josefa Chuchmy na snímku ze souboru Otec, matka, já a tak…

Článek

Autor se s pregnantností sobě vlastní pokusil zachytit a zdokumentovat odcházení rodičů, zejména otce, jehož osobitost, jak sám přiznal, přijal bez dalšího až v otcově pokročilém věku.

Základem souboru jsou snímky, které autor pořídil poté, co otec ovdověl. Naprosto věcně a bez balastního patosu ukazuje jak proměnu samotného rodiče, tak prostoru, který obýval, i následný přesun do ústavní péče. Bolestná upřímnost dokumentu tak zachycuje postupný a nezvratný proces, na jehož konci se již zřetelně zrcadlí smrt.

Civilní, a přitom citlivý přístup autora dává nahlédnout jak na nejistotu vnoučat, která se tváří v tvář dědečkovi dost možná poprvé in natura setkala s realitou konečnosti života. Zároveň zachycuje i šťastné okamžiky mezigenerační sounáležitosti.

Foto: Josef Chuchma / Leica Gallery Prague

Co zbylo ze zátiší ze souboru Otec, matka, já a tak…

Velmi důležité jsou v tomto případě i popisky pod snímky uvádějící vedle datace i zásadní kontext. Pro ucelenost souboru jsou podstatné rovněž snímky, jejichž autorem není Josef Chuchma, ale na nichž je jeho otec, sám vášnivý fotoamatér, zachycen při různých dobových událostech.

Foto: Josef Chuchma / Leica Gallery Prague

Setkání generací ze souboru Otec, matka, já a tak…

Jakkoliv by se mohlo zdát, že soubor logicky uzavře otcova smrt, autor šel v rodinné autopsii dále a zachytil i nakládání s pozůstalostí a bytem, v němž jeho rodiče, patrně i on sám, prožil část života.

Přístup, který Josef Chuchma zvolil a kterým nenásilně prolamuje jedno u tabuizovaných témat moderní západní společnosti, zaslouží respekt a poděkování.

Josef Chuchma - Otec, matka, já a tak...
Leica Gallery Prague, 19. září až 16. listopadu 2024
Hodnocení: 90 %

GLOSA: Co se stane, když to nenavnímám a nenacítím?

Knihy
Související témata:
Josef Chuchma

Výběr článků

Načítám