Hlavní obsah

RECENZE: Nita Prose se v Tajemném hostu zbytečně opakuje

Kniha Tajemný host navazuje na Pokojskou. Autorkou obou děl je kanadská spisovatelka Nita Prose a nutno dodat, že je to od ní docela odvážný a možná nerozumný krok. Pro nový příběh totiž zvolila stejné prostředí, stejnou hlavní hrdinku, stejnou řadu dalších postav, a dokonce i podobnou zápletku. Naštěstí však našla způsob, jak to všechno alespoň trochu občerstvit.

Foto: Facebook Nity Prose

Nita Prose pokračuje s příběhy v hotelu.

Článek

Pokojská byl příběh Molly Grayové, která našla v apartmá hotelu, v němž vykonávala práci pokojské, mrtvého Charlese Blacka. Tajemný host je příběh, v němž tatáž Molly Grayová, již povýšena na hlavní pokojskou, přihlíží smrti slavného autora detektivek J. D. Grimthorpea.

Brzy se ukáže, že nešlo o kolaps, nýbrž o vraždu. A při vyšetřování se pak vše semele tak, že se Grayová stává jednou z podezřelých. To se jí přihodilo i v Pokojské, takže ji to tentokrát už tak nevyvede z míry. Bohužel ani čtenáře.

Potud se Nita Prose ve stavbě obou příběhů opakuje. K tomu novému nicméně přidala návraty do minulosti. Grayová se totiž ve svém přístupu k životu mnohdy opírá o moudra své již zesnulé babičky a značná část knihy se vrací k jejímu soužití s ní.

Foto: archiv nakladatelství Kalibr

Obal knihy Tajemný host

Má to smysl, zápletku to pomáhá osvětlit a čtenář dostane něco, co v první detektivce chybělo – vhled do jiné doby, který vlastnosti hrdinky ozřejmuje. Ne že by to v detektivkách bylo něco novátorského, díky tomu se ale vcelku fádní zápletka stane o něco napínavější.

Molly Grayová je i tentokrát extrémně naivní i slušná, což je v detektivce nemalá pomůcka k tomu, aby se čtenář přidal na její stranu. Nadto to bezelstně napovídá, že jestli někdo neudělá něco špatného, pak je to právě ona. Autorka si tím zavřela dveře k jedné z možností vložit do příběhu překvapivý zvrat.

Její silnější stránkou je plynulé vyprávění, slabší pak zmíněné opakování i nepříliš překvapivé rozuzlení těžící z předvídatelných argumentů.

Nita Prose: Tajemný host
Kalibr, překlad Zdeňka Zvěřinová, 288 stran, 395 Kč

Hodnocení: 55 %

RECENZE: Pokojská je černobílý příběh, při němž se hlavní postavě drží palce

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám