Hlavní obsah

RECENZE: Našel jste slávu, pane Lagerfelde?

Byl jedním z nejslavnějších módních návrhářů. Kariéře podřídil vše, včetně soukromí. Pozoruhodný příběh jedné z ikon stylu přináší divákům seriál Disney+ Becoming Karl Lagerfeld. Zachycuje život slavného muže ve světě, jenž mu tak úplně nepřeje. „Tu roli jsem vzal, protože byla ve francouzštině,“ řekl Novinkám na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech herec Daniel Brühl.

Trailer k filmu Becoming Karl LagerfeldVideo: Disney+

Článek

Právě pro energického Brühla, jenž byl beze sporu nejmilejší (mega)hvězdou letošních Varů, představuje Lagerfeld doslova protiúkol. Zachytil ho až „suše“, takového, jaký podle mnohých skutečně byl: věcný, nepřístupný, toužící po slávě, neustále o sobě pochybující a hlavně geniální.

Seriál začíná v roce 1972. Divák se díky němu seznámí s mužem, který se blíží střednímu věku, je bezesporu velmi talentovaný, tvoří pro velké módní domy, ovšem jeho jméno nikdo mimo tenhle svět nezná. Žije ve stínu svého bývalého přítele Yvese Saint Laurenta (Arnaud Valois) a jeho mocného společníka, Pierra Bergého (Alex Lutz).

Posun z „neznáma“ mu přinese až setkání s mladým Jacquesem de Bascherem (Théodore Pellerin). Mužem, který neváhá vyjevit mu city a od začátku nepochybuje nejen o své lásce, ale také o tom, že je Lagerfeld génius. Ústředním tématem všech epizod je tak jejich vzájemný (ne)vztah.

Byt po Karlu Lagerfeldovi našel kupce. Ten za něj zaplatil 253 milionů

Jak bydlí VIP

Tvůrci od začátku jasně deklarovali, že se Lagerfeldovým životem inspirovali a neusilují o vytvoření dokumentu. To, že spolu oba muži žili jako partneři, tak jen naznačují. Ostatní věci však záměrně umístili kamsi na pozadí dost netradičního vztahu.

Foto: Petr Horník, Novinky

58. MFF KV. Německý herec Daniel Brühl při rozhovoru pro Novinky

Seriál vás zavede do světa, který se na první pohled blyští, ovšem uvnitř je leckdy prázdný. Do módní, často hysterické branže, kde skutečné přátelství téměř neexistuje, protože o ně nejde. Hodnoty v něm jsou prakticky dvě: peníze a sláva. Talent je přitom až druhořadý…

Všechny díly jsou dobře „koukatelné“ nejen díky skvělému scénáři, ale také nákladné výpravě a poutavé hudbě. Prospělo mu rozhodně i to, že je ve francouzštině, k níž se Lagerfeld - ač z německé rodiny - vždy hlásil jako k mateřštině.

Máte-li alespoň průměrnou znalost řeči, nepouštějte si anglické titulky. Francouzské seriálové dialogy nejsou nijak složité, filozofující. Pro vyznění děje je rozhodně lepší zůstat u originálu.

Cenu prezidenta festivalu získal Daniel Brühl.Video: Novinky

Život napínavému vyprávění o módní ikoně pak dávají především skvělé výkony představitelů hlavních rolí, Brühla a Pellerina. Mladík okouzlený géniem je velmi uvěřitelný od začátku do konce. Pellerin často nemusí ani nic hrát, stačí vnímat jeho gesta, výrazy tváře.

Zkušenost, jak se láska k jedné osobě může změnit v nenávist a opovržení, dokážou každý z nich v seriálu předávat po svém. Zatímco Pellerin se mění z okouzlujícího mladíka ve zhrzeného, nesnesitelného a promiskuitního fracka, Brühl prochází proměnou z ledového krále v muže, který v duši touží milovat.

Jenže se pro to nenarodil. Vždy dá před soukromím přednost práci. Jeho tápání skvěle vystihuje věta legendární Marlene Dietrichové (Sunnyi Mellesová): „Našel jste slávu, pane Lagerfelde?“

Becoming Karl Lagerfeld, životopisný seriál, Francie, 2024, 4 h 25 min., minutáž: 39–51 min
Režie: Audrey Estrougoová, Jérôme Salle
Předloha: Raphaëlle Bacqué (kniha)
Hrají: Daniel Brühl, Agnès Jaouiová, Théodore Pellerin, Alex Lutz, Julia Faureová, Jeanne Damasová, Arnaud Valois, Lisa Kreuzerová, Victoire Du Bois, Anouk Feralová
Premiéra: 7. června, Disney+
Hodnocení: 75 %

Daniel Brühl ve Varech: Nechci jezdit na druhý či třetí rychlostní stupeň

MFF KV

Karl Lagerfeld navždy změnil svět módy

Móda a kosmetika
Související témata:
Seriál Becoming Karl Lagerfeld

Výběr článků

Načítám