Hlavní obsah

RECENZE Hororové Týny: Nepřivolávej nic zlého s Jamesem McAvoyem je lepší a údernější

Horor Nepřivolávej nic zlého od dánského herce a filmaře Christiana Tafdrupa před dvěma lety nabídl znamenitou studii společenských pravidel slušnosti a přetvářky s ponurým zvratem. Podnětnou předlohu oprášil jeho britský kolega James Watkins a stvořil stejnojmennou vylepšenou verzi.

Video: CinemArt

Článek

S rozšiřováním hororových univerz se zejména v posledních měsících protrhla hráz, ať už šlo o pokračování Tichého místa, Cizinců, nebo Vetřelce. Ta jsou ale pouze pomíjivým přínosem do svých filmových světů. O remaku spícího hitu Nepřivolávej nic zlého, jenž se předloni na rozdíl od nynější předělávky pohříchu nedostal do české široké distribuce, se to ovšem rozhodně říct nedá.

Režisér a scenárista Watkins neuvádí nové snímky co dva roky a na výsledcích je to znát. Publikum oslnil už debutem Jezero smrti z roku 2008, v němž veškeré zlo páchají nezletilí. Na prvotinu po čtyřech letech úspěšně navázal staromilským hororem Žena v černém, jejž do výšin pozvedla hvězda série o Harrym Potterovi, Daniel Radcliffe.

Odbočku mimo žánr představoval v roce 2016 akční titul Den dobytí Bastily. Teď se tvůrce vrátil k děsivému vyobrazení temných lidských stránek.

Foto: CinemArt

Scoot McNairy a James McAvoy ve filmu Nepřivolávej nic zlého

Dějová osnova přitom zůstává prakticky totožná jako u původního filmu. Na dovolené v Itálii se potkávají dvě dosti rozdílné rodiny. Poněkud upjatí Američané Louise a Ben Daltonovi (Mackenzie Davisová a Scoot McNairy) s jedenáctiletou dcerou nedávno přesídlili do Londýna, kde se pokouší nalézt stabilitu svého pošramoceného svazku.

Přesným opakem jejich manželské únavy a odevzdanosti se zdá být anglický pár Paddy a Ciara (James McAvoy a Aisling Franciosiová). Ti hýří entuziasmem, vtipem a jsou občas neřízené střely v tom, co ještě je a co už není společensky přijatelné. K obrázku energické dvojice příliš nesedí zakřiknutý syn, jenž se podle svých rodičů narodil se zakrnělým jazykem.

RECENZE Hororové Týny: Přijde dnes sociálka, nebo démon? Spasení o strašení moc není

TV a streaming

Když se po pár setkáních a výměně kontaktů vrátí Daltonovi domů, obdrží od Angličanů pozvánku na jejich odlehlou farmu. Pár dnů strávených na venkově pro ně znamená vidinu úniku od neveselé reality, a tak vyrazí.

Dovolenkové kouzlo Paddyho i Ciariny osobnosti je však to tam. Okázalá ignorace Louisina vegetariánství, otevřený popis stále živé sexuální stránky jejich vztahu a nakonec i nepřípustně hrubé jednání s očividně nešťastným synem, toho všeho jsou Daltonovi o prazvláštním víkendu svědky. Vůbec nejhorší zjištění o čím dál bizarnějších hostitelích na ně ale teprve čeká.

Hororová Týna

  • Jmenuji se Týna a horory miluji od útlého dětství, kdy mi je mí přísní rodiče odpírali.
  • První hororový film, který jsem viděla, byl americký remake slavného japonského Kruhu z roku 2002 s Naomi Wattsovou v hlavní roli. Bylo mi šest let a černovlasá holčička Samara vylézající z televizoru mi nedala spát.
  • Mezi mé nejoblíbenější a subjektivně nejlepší horory patří Paranormal Activity (2007), Rosemary má děťátko (1968), Twin Peaks: Ohni, se mnou pojď (1992), Sinister (2012) a Nepřivolávej nic zlého (2022).
Foto: soukromý archív K. Skalníkové

Hororová Týna

Bylo by jednoduché pevně se držet zajetých kolejí osvědčeného příběhu a jen ho ozvláštnit lehce pozměněnými finesami kulturních a povahových střetů. Watkins se nicméně přepracování zhostil více než uvážlivě a poctivě.

Přebudoval závěr, což se jeví zcela logicky. Pro diváky, kteří zhlédli Tafdrupův originál, velké odhalení už nepřijde. Scenárista jim proto přichystal docela jiný, vábivý dovětek, který svým rychlým spádem korunuje předešlou plíživou gradaci.

Obohacuje ji o komediální prvky, jež nutí k zamyšlení nad tím, nakolik sami podléháme konvencím a jak moc škodlivá tato nepsaná nařízení mnohdy mohou být.

RECENZE Hororové Týny: Jedna, dvě, Mickey si jde pro tebe. Past na myši je mišmaš od začátku do konce

Film

McAvoy je v hororovém teritoriu sázkou na jistotu, jak již prokázal v psychologicky laděném Rozpolceném od M. Night Shyamalana. V kůži Paddyho skvěle balancuje na pomezí slizkosti a líbivé hravosti a přímočarosti. A s těmito aspekty zachází dál a dál.

Coby charakterní protipól se postupně vybarvuje Davisová. Herečka známá díky epizodní roli v dystopickém seriálu Černé zrcadlo taktéž na výbornou ztvárňuje čilou matku a partnerku, jež setrvává v dominanci a duchapřítomnosti až do vypjatého konce. A nezbývá než jí fandit.

Nové Nepřivolávej nic zlého je o stupeň úchvatnější a údernější než prvotní, které je solidní evropskou artovou záležitostí. Watkinsův počin je oproti ní přímo hollywoodský trhák.

Nepřivolávej nic zlého
USA 2024, 109 min. Režie: James Watkins, hrají: James McAvoy, Mackenzie Davisová, Scoot McNairy, Aisling Franciosiová a další
Hodnocení: 85 %

RECENZE Hororové Týny: Nicolas Cage jako Longlegs exceluje. Předešlý humbuk ale kvalitám filmu neodpovídá

Film

Kvíz Hororové Týny: Jak dobře znáte filmy mistra napětí?

Kultura
Související témata:
Film Nepřivolávej nic zlého

Výběr článků

Načítám