Hlavní obsah

Peníze do klobouku. V Plzni začne oblíbený Busking Fest

Plzeň

V Plzni ve čtvrtek odstartuje Busking Fest, pestrý karneval pouličních umělců z celého světa. Do neděle se v západočeské metropoli představí přes šedesát kumštýřů, kapel, souborů, performerů. Spojuje je jedno: vybírají peníze do klobouku, do krabice, futrálu od kytary.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Busking Fest už nabídl ledacos. V roce 2021 to byla třeba exhibice španělského umělce, který si říká Muy Mui.

Článek

O přízeň diváků se budou přetahovat buskeři z Nového Zélandu, Mexika, Holandska, Austrálie, Španělska, Argentiny, Velké Británie, Německa, Brazílie, Spojených států, Slovenska a samozřejmě z Česka. Co je do Plzně láká?

„Pivo,“ odpověděl Novinkám bez váhání Jan Šinko, dramaturg festivalu. Pak ovšem svoji odpověď rozšířil: „Asi to tady mají svým způsobem rádi. Berou Plzeň jako menší nebo středně velké město s pěkným centrem, s pěknými parky. Možná jim vyhovuje program okolo - těší se na kolegy, s nimiž se tu setkají. Není to prostě jen o tom, přijet, zahrát, zkasírovat, odjet.“

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Busking Fest nabízí mix nejrůznějších pouličních žánrů. Foto z roku 2021

Organizátoři si mohou vybírat. „Poptávka po účasti na festivalu je zhruba desetkrát vyšší než konečný počet vystupujících umělců,“ poznamenal dramaturg, podle něhož se řada buskingových hvězd vrací.

„Přestože jinde po světě hrají za úplně jiné honoráře. My jim platíme víceméně stravu, cestu, ubytování a lehce něco navíc, ostatní si musí vydělat sami,“ řekl Šinko. Rozpočet přehlídky se pohybuje kolem milionu korun a ze zhruba osmdesáti procent jej pokrývají dotace, mimo jiné od města, hejtmanství nebo ministerstva kultury.

Milovaný i proklínaný

Letos se bude Busking Fest konat už po jedenácté. „Ještě se nám nestalo, že by někdo z účinkujících vyloženě zklamal. Maximálně to bylo jen dobré, a ne skvělé, jak jsme si třeba představovali,“ konstatoval Šinko a dodal: „Reakce Plzeňanů jsou většinou pozitivní, i když se samozřejmě vždycky najde někdo, kdo nadává na hluk. Už jsme se setkali i s tím, že kdosi hodil na umělce pytlík s vodou nebo postříkal některou zónu pepřákem.“

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Busking Fest nabízí mix nejrůznějších pouličních žánrů. Foto z roku 2021

Podle průzkumu z roku 2022 je tato akce u věkové skupiny dvacet až devětačtyřicet let nejoblíbenějším festivalem v Plzni.

Můžete to zkusit

Co bude největším tahákem letošního ročníku? „Asi francouzský kouzelník a iluzionista Jyoti Supernaturel, který už před pár lety na festivalu vystoupil a zanechal skvělý dojem,“ uvedl dramaturg akce Jan Šinko.

„Slovenská ethno world music kapely Kapre roztančí všechny, kteří se jim připletou do cesty. Dechberoucí zážitek čekejte od dua z Nového Zélandu Mulletman and Mim, mimo jiné uvidíte lukostřelbu pouze za pomoci nohou. A třeba o jediné hiphopové vystoupení se postará duo Major Butta ze Spojených států,“ zrekapituloval Šinko.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Busking Fest nabízí mix nejrůznějších pouličních žánrů. Foto z roku 2021

Hrát se bude na sedmi hlavních ozvučených zónách rozesetých po centru města, na dalších desíti místech bude moci okusit buskerský chlebíček každý, kdo najde odvahu.

FOTO: Konec prázdnin Ostrava oslavila pořádně tvrdým festivalem Metal!!!

Kultura

Ivana Kolcunová a Jan Jirák mají premiéru na Letní Letné: Spojují nás sny, touhy i obavy

Divadlo
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám