Hlavní obsah

Pastel Jana Zrzavého je k vidění poprvé za téměř sto let. Bude se dražit za více než tři miliony

Praha

Pastel malíře Jana Zrzavého nazvaný Jaro je k vidění poprvé od svého vzniku v roce 1927. Dílo mladíka sedícího v krajině Zrzavý ztvárnil i v kresbě a na plátně, v pastelovém provedení se však zachovala původní barevnost. Znovunalezené dílo, které bylo až dosud drženo v soukromé sbírce, mohou zájemci zhlédnout v galerii Arthouse Hejtmánek v pražské Bubenči do 5. června. Den nato půjde do aukce s vyvolávací cenou 3,2 milionu korun.

Pastel Jana Zrzavého je k vidění poprvé za téměř sto let.Video: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

„Pastel Jaro od Jana Zrzavého je sběratelsky mimořádně cennou prací, které si velmi považoval i autor,“ říká majitel galerie a aukční síně Tomáš Hejtmánek. Podle něj je dílo tajuplné, působí uhrančivě a skrývá mnoho tajemných symbolů, podobně jako třeba obrazy Leonarda da Vinciho.

„Velmi záhadná je například pyramida, která symbolizuje zřejmě nějakou věčnost,“ ukazuje galerista na předmět vedle postavy mladíka na obraze. „Zrzavý se autostylizoval, bude to zřejmě jeho autoportrét,“ dodává k němu Hejtmánek.

Technika pastelu podle galeristy pomohla, aby se dílo dochovalo v původní barevnosti. „Pastel je nejstálejší technika, co se týče barevnosti, nemění se, je to naprosto čistý pigment, který zůstává stále stejný. Takto ho vytvořil Zrzavý v roce 1927 a takto vypadá i dnes,“ popisuje.

Znovuobjevený obraz Zrzavého se vydražil za 5,8 milionu korun

Kultura
Foto: Michaela Bartošová, Novinky

Pastel Jaro

Objev století?

Takřka stejný výjev, akt jinocha v tajuplné krajině umělcova dětství na Českomoravské vrchovině, prvně zachytil Zrzavý v pařížské kresbě uhlem z roku 1924. Později ho zachytil i na stejnojmenném obraze z roku 1929. Plátno se dnes nachází ve sbírkách Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Pastel byl, pravděpodobně už od doby svého vzniku, v soukromé sbírce v Praze vlastněné osobou velmi blízkou malíři. Ta obsahuje další čtyři obrazy Zrzavého i práce jiných slavných autorů, které Hejtmánek konkrétně nejmenoval.

Foto: Michaela Bartošová, Novinky

Tři verze výjevu, tak jak jsou zachyceny v katalogu k aukci.

„Ve sbírce byl uschován velmi dlouho a poprvé je viditelný na veřejnosti po takřka sto letech. Je to podle mě objev století minimálně v díle Zrzavého,“ myslí si.

Šestého června jde do aukce a dražit se bude s vyvolávací cenou 3,2 milionu korun. „Ale doufáme, že se setkají alespoň dva vážní zájemci a cena bude vyšší, mohlo by to být i 4 či 5 milionů,“ věří Hejtmánek.

Nejde však o nejdražší položku nadcházející zahradní aukce, vrcholem bude dílo Maska III z roku 1946 od Františka Muziky vyvolávané za 3,8 milionu korun.

Nejdražší obraz vydražený v Česku. Kupkovo Početí se v aukci prodalo za 126,5 milionu

Kultura

Nejdražší dílo za 28 milionů

Malíř, grafik, ilustrátor a scénograf Jan Zrzavý je významná postava českého výtvarného umění a představitel avantgardy nastupující začátkem 20. století. V aukčních síních jsou jeho díla žádaná a kupci za ně platí milionové částky.

Foto: Michaela Bartošová, Novinky

Obraz je součástí červnové zahradní aukce.

Rekord drží Zrzavého obraz Fantastická krajina, který se v roce 2020 prodal za 28,08 milionu korun včetně aukční přirážky.

I další jeho práce, raný olej nazvaný Noli me tangere (v překladu Nedotýkej se mě) byl očím veřejnosti velmi dlouho skryt. V minulosti dílo lidé viděli v roce 1940 u příležitosti jeho samostatné výstavy v Obecním domě v Praze. Od té doby se o existenci obrazu vědělo, nicméně jeho podoba byla odborníkům skryta.

Dílo, které se datuje do let 1915 až 1918, bylo možné zhlédnout v průběhu tohoto května, taktéž v předaukční výstavě. V Galerii Kodl se pak obraz vydražil za více než 9 milionů korun. Námětem je moment z Janova evangelia, kdy se Kristus jako první zjevil Marii Magdaleně poté, co objevila jeho prázdný hrob.

Jan Zrzavý překonal svůj rekord, jeho obraz se prodal za 28 milionů

Kultura
Související témata:
Jan Zrzavý
Arthouse Hejtmánek

Výběr článků

Načítám