Hlavní obsah

Ostravané se rozloučili s unikátní městskou galerií

Ostrava

Obyvatelé Ostravy se v poslední červnový víkend loučili mnoha akcemi s bývalým hobbymarketem, v němž téměř sedm let sídlila v Česku unikátní městská galerie. Vedení města totiž rozhodlo, že k 30. červnu skončí v Bauhausu veškeré aktivity. Objekt bude zdemolován.

Foto: Dominika Goralska

Nápis PLATO B už ostravskou budovu nezdobí. V neděli odpoledne byl sundán

Článek

Radní neobměkčily ani prosby, žádosti, argumenty či petice obyvatel Ostravy, opozice a umělecké veřejnosti za zachování komunitního centra evropského střihu. Prostor využívala městská galerie současného umění Plato, která sídlí hned vedle hobbymarketu v opravených památkově chráněných jatkách. Část vzdělávacích a komunitních aktivit se nyní přesune právě do jatek.

„Jsme smutní z toho, že se nám nepodařilo s vedením města domluvit to, aby komunitní aktivity mohly v Bauhausu být až do té doby, než bude na stole termín demolice objektu a bude hotová urbanistická soutěž na proměnu této důležité lokality,“ neskrývali zklamání petičníci, kteří bojovali až do poslední chvíle.

Naposledy se snažili vedení města přesvědčit, ať změní své rozhodnutí, na středečním zastupitelstvu. Opět ale neuspěli. Podle nich mohly aktivity v budově fungovat ještě zhruba tři roky. Město totiž ještě nemá demoliční výměr.

Foto: Martin Polák, Plato

V bývalém hobbymarketu sídlila sedm let část městské galerie Plato

Podle ostravského primátora Jana Dohnala (Spolu) se město musí chovat jako správný hospodář. „Opakujeme stále totéž. Nechceme už dávat další peníze do nevzhledné budovy, která je určena k demolici. Bauhaus není v dobrém technickém stavu, tudíž pokud by zůstal v provozu, museli bychom do něj investovat,“ řekl primátor s tím, že studie na proměnu lokality už se zpracovává.

Galerie chystá připomínky

„Od roku 2018, kdy ostravská městská galerie současného umění budovu Bauhausu otevřela veřejnosti, jí prošlo přes dvě stovky umělců, více než šedesát institucí, platforem a komunit, stovky škol a tisíce návštěvníků z Česka i zahraničí,“ připomněla mluvčí galerie Plato Dita Eibenová.

Dodala, že dvě poslední akce se tam uskutečnily v pátek a v neděli. „Akce měly úspěch, přišlo opravdu hodně lidí. V pátek si lidé naposledy v hobbymarketu užili koncerty, táborák, byla i komentovaná prohlídka a večírek na rozloučenou,“ popisovala mluvčí. V neděli odpoledne pak byl z budovy sundán nápis s názvem galerie PLATO B.

Foto: Jan Antoš, Plato

Večírek na rozloučenou si lidé užili v poslední červnový víkend

Foto: Jan Antoš, Plato

Na rozloučenou si lidé v budově užili koncerty i táborák

S budovou se však galerie nehodlá zcela rozloučit. Chystá například projekt pro zahradu před jatkami. „Použijeme konstrukci z Bauhausu, která se stane základem venkovního mobiliáře se zastíněním, který připravuje architektonické studio MAK!. Chystáme i výstavu s fragmenty,“ líčila Eibenová. Navíc má galerie v plánu v největším sále jatek vytvořit na sedm měsíců prostor pro komunity a veřejnost, který bude budovu připomínat.

Foto: Dominika Goralska, Plato

Nápis se jménem ostravské městské galerie od neděle budovu nezdobí

„Jsme si vědomi unikátnosti propojení uměleckých a komunitních aktivit, které se podařilo vybudovat v Plato Bauhausu. Náš tým zde nechal kus svého života. Podle nás Ostrava potřebuje podobný nízkoprahový prostor. Nejedná se jen o budovu, ale především o vztahy, o důvěru komunit a poskytovatele zázemí,“ zkonstatoval ředitel galerie Plato Marek Pokorný.

V Ostravě to vře kvůli uzavření Bauhausu, kde má své aktivity unikátní městská galerie

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám