Hlavní obsah

Od map k akrylům. Milovník MHD vystavuje svoje díla ve stanici metra Muzeum

Akryly, litografie i mapy, kterými se před lety proslavil, vystavuje Matěj Hušek do 8. září v bývalém komerčním prostoru ve vestibulu stanice metra Muzeum. Mladý umělec s poruchou autistického spektra si říká Maatty. V metru má nyní téměř 30 obrazů, 12 litografií a poprvé i své rané mapy. Výstava se koná v rámci mezinárodního vizuálního festivalu Prague Art Week.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Maatty do neděle vystavuje ve stanici metra Muzeum.

Článek

Kariéra dnes dvacetiletého Maattyho, nadšence do MHD, odstartovala malováním všelijakých map. Fixou se na ně vrhl, když mu bylo asi sedm let. Představovaly pro něj berličku, jak chápat svět, jak si ho poskládat k obrazu svému. Později na jejich základě vznikla značka Maappi, která vyrábí mimo jiné oblečení, boty, batohy, vše s obrázkem map. Výtěžek z prodeje podporuje lidi s autismem.

Matějovou doménou jsou především akrylové obrazy, velmi si oblíbil také litografie. S mapami obě média spojuje jasná strukturovanost, jednoduché linie a výrazné barvy.

„Moje díla představují trasy, linky. Je to hodně abstraktní, modernější, je to nový systém mých map. Ale dělám i geometrické tvary,“ popsal na výstavě Maatty, který se inspiruje všude kolem sebe.

Unikátní český patent: Neviditelný kód ochrání obrazy i písemnosti před zloději

Věda a školy

„Rád jezdím metrem, poznávám svět, inspirují mě umělci z 20. století, meziváleční kubisté,“ svěřil Novinkám mladík, který se nemůže dočkat vlastního ateliéru, jejž buduje od jara.

„Obrazy jsem zatím dělal hlavně v malinkaté garáži, ve strašném vedru. Ale na druhou stranu to rychle schne,“ smál se umělec, který vystudoval Soukromou střední uměleckou školu designu a bude pokračovat ve studiu grafiky na Scholastice. Spolupracuje s akademickým malířem a profesorem Martinem Velíškem.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Maatty se svými mapami linek MHD

Čas má i na jiné aktivity. „No jasně,“ odpovídá vzápětí na otázku, baví-li ho ještě něco jiného. Jako dítě hrál tenis, dělal karate, teď si rád vyjede na kole. Trpí Aspergerovým syndromem a na počátku života jeho vyhlídky nebyly příznivé. Díky péči rodiny a okolí se s nepřízní osudu popral, díky školní inkluzi maturoval s průměrem 1,0.

Obraz ze sta dílů

Do budoucna by se rád věnoval obrazům, ale chce zkusit i něco jiného. Co přesně, zatím netuší. „Možná nové grafické techniky,“ přemítá Maatty, který na podzim začne tvořit velkoformátový obraz o rozměrech 5×3 metry, jejž poprvé představí až 1. června 2029 v pražském Mánesu na výstavě Maatty 25.

Plátno rozdělí na sto pomyslných dílů. Ideově bude nové dílo vycházet z Matějových map, ponese ale rukopis jeho vyzrálejší malby. Zajímavostí je, že všechny díly obrazu mají už nyní své majitele. Cenou 9999 korun za jeden díl podpořili kupci Maattyho tvorbu.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Výstava se koná v bývalém komerčním prostoru ve stanici metra Muzeum.

Obraz pomyslně i skutečně spojí sto různých lidí, tak jako spojuje celá Matějova tvorba,“ vysvětluje otec umělce Martin Hošek. Za dalších pět let od výstavy, tedy v roce 2034, bude obraz dražen na jedné z aukcí prestižní Galerie Kodl, která Matěje zastupuje.

Po prodeji se výsledná částka rozdělí na 100 dílů. A majitelé těch částí pak každý sám za sebe rozhodnou, zda si nechají tu částku vyplatit, nebo pošlou celý obnos vybrané charitativní organizaci,“ doplňuje Hošek starší.

Gočárova galerie vystavuje obrazy Alfonse Muchy v konfrontaci s tvorbou současných umělců

Kultura
Související témata:
Matěj Hošek (Maatty)

Související články

Výběr článků

Načítám