Hlavní obsah

O nově postavenou přírodní kapli v Nesvačilce je zájem, přijíždějí i krajané ze světa

Nesvačilka

V květnu vysvěcená unikátní přírodní kaple v Nesvačilce na Brněnsku láká nejen zástupy věřících, ale i turisty z Česka a zahraničí. Jde o objekt z kamene a dřeva vyrobený bez jediného hřebíku, tyčící se jako maják ve zvlněné krajině uprostřed polí na jih od Brna. Díky finanční podpoře návštěvníků by se již o Vánocích mohly v kapli rozeznít nové varhany.

Foto: archiv Farnosti Moutnice

Do nově postavené kaple v Nesvačilce na Brněnsku přijíždějí nejen věřící, ale i turisté z celé republiky.

Článek

„Máme výpravy z celé Moravy, ale také z Plzně. Navštěvují nás i potomci těch, kteří v Nesvačilce již před sto lety snili o tom, že si kapli postaví. Příspěvek na kapli nám poslali krajané z amerického Chicaga i kanadského Toronta,“ řekl Novinkám farář René Václav Strouhal.

Stavba protkaná vírou

Po vybudování kaple Panny Marie Bolestné se farář nečekaně stal i turistickým průvodcem. O víkendech provádí zástupy zvědavců a představuje jim skryté odkazy na křesťanskou víru, které jsou ukryté ve stavbě.

Objekt je jimi doslova protkán. I když je vyroben postaru, je velmi moderní. Podobu kaple navrhl architekt Jan Říčný se svými kolegy z ateliéru RCNKSK.

Kutnohorská kostnice zrekonstruovala pyramidu z lidských kostí

Domácí

Okna symbolizují slzy Panny Marie. Podlaha je sice prostá - středověká, tedy pouze z udusané hlíny, je pod ní ale ukryto topení. Hlavní konstrukci objektu tvoří sedm patnáctimetrových jedlových trámů opracovaných tesaři pouze sekerami.

Foto: archiv Farnosti Moutnice

Kaple je sice vybudována postaru, je v ní ale i mnoho moderních řešení. Například podlahu má z udusané hlíny, je v ní ale podlahové topení.

Stojan, na němž je umístěna bible, je z dubového trámu. V jedné z dávno neexistujících stodol z okolí se k němu kdysi přivazoval dobytek. Součástí svatostánku je mohutný kamenný mlýnský kámen. Nyní se do něj ukládají hostie.

Oltář pod širým nebem

„Naše kaple je pro nevěřící jakýmsi mostem mezi jejich světem a světem víry. Je jen na nich, zda jejich zájem o kapli zůstane v rovině turistické, nebo jestli návštěvu u nás pojmou i v duchovní rovině,“ zdůraznil kněz.

Pravidelně v neděli pořádá v kapli mše. V plánu má vybudovat pod širým nebem ještě kamenný oltář. Využíván bude ke mši vždy v září, kdy jsou v Nesvačilce hody. Při nich by se zástupy příchozích do nově postaveného svatostánku nenatěsnaly.

Foto: archiv Farnosti Moutnice

Konstrukci kaple drží pohromadě sekerami opracované jedlové trámy.

V budoucnu se počítá i s vybudováním křížové cesty. Půjde o kamenné sloupy s reliéfy připomínajícími cestu Ježíše Krista na vrch Golgota.

„U každého z nich bude vysazen strom jako symbol toho, že z této jeho poutě vyrůstá nový život,“ doplnil Strouhal.

Kaple vznikla především z darů veřejnosti, která na ni přispívala dlouhá léta. Přišla na 20 milionů korun.

Kaple ze dřeva a kamene. U Brna dokončili architektonický unikát

Tipy a trendy
Související témata:

Výběr článků

Načítám