Hlavní obsah

Mistři electro a dance music Underworld zahrají Praze

PRAHA

Ve středu 13. července vystoupí v pražském Kolbenova Parku od 21. hodiny legendární britská kapela Underworld. Pohodovou taneční atmosféru navodí česká předkapela Skyline a DJové Tráva a Darren Price, dvorní remixer Underworld. Program začíná v 18 hodin.

Článek

Prahu mají opět na mušce muzikanti Karl Hyde a Rick Smith alias Underworld, dvojice, která znamená pro taneční scénu tolik, co pro reggae Bob Marley. Fanoušci se mohou těšit na luxusní sound, protože Underworld budou hrát na jeden z nejlepších zvukových systémů na světě. V České republice zakoncertují podruhé, před třemi lety se domácímu publiku představili na festivalu Creamfields.

Na koncertě zazní nezapomenutelné pecky nejen z poslední "výběrovky", alba Anthology 1992 - 2002, ale i ze starších desek - singl Born Slippy ze soundtracku ke kultovnímu filmu Dannyho Boylea Trainspotting, který z této desky udělal soundtrack roku, Pearl´s Girl, vrcholný song druhé desky Second Toughest In The Infants i skladby Push Upstairs, Jumbo, King Of Snake, Bruce Lee a Moaner (z filmu Batman navždy).

Za projektem Underworld stojí dva pánové Karl Hyde a Rick Smith, kteří sice měli na přelomu 80. a 90. let na svém kontě jen dvě desky, ale jejich hudbě chyběl náboj a cosi charismatického, něco, co by jejich hudbu vymezilo. Zásadní zlom v jejich kariéře znamenal příchod Darrena Emersona, který využil potenciálu Underworld a určil jejich směr.

Prahu čeká elektronický supersound

Úspěch jejich první společné desky Dubnobasswithmyheadman potvrdil, že jejich spolupráce je kongeniální. Hudba Underworld byla najednou hlubší, vrstevnatější a mnohem propracovanější. Emerson dodal jejich písním onu chytlavost a inteligentní líbivost. S Emersonem se tak stával z Underworld pojem i mimo scénu, znali je i ti, jimž taneční, klubová scéna nic neříkala. Dostávali se takříkajíc do všeobecného povědomí, aniž by ztrácel jejich zvuk "underworldské" kouzlo.

Další zásadní zlom nastal po čtvrté desce Evetything, Everything, kdy skupinu opustil Emerson, rozhodující osobnost, který se vydal na sólovou dráhu. Po jeho odchodu všichni netrpělivě čekali, jak se Hyde se Smithem s touto změnou vypořádají a kam (jestli) se ve své tvorbě posunou. Po dvouleté odmlce se fanoušci dočkali. A nebyli zklamaní. Před nimi zněli noví Underworld, jiní, ale vůbec ne špatní.

Deska A Hundred Days Off naštěstí propadák nebyla a Underworld potvrdili, že jsou schopni fungovat i bez Emersona. Nic neztratili ze svého stylu, jen opustili okázálé rytmy a naplnili svou hudbu minimalističtějším výrazem. "Poemersonovská" éra v sobě snoubí jednoduchá a rytmická slova s někdy až bombastickým industriálem v kontrastu s jemnými akordy. Pod kůži i mainstreamovým posluchačům se dostali také díky mixům Darrena Price, který před nimi na koncertě vystoupí, ale i remixům Fatboy Slima či Dave Clarka.

Vstupenky jsou k dispozici v síti Ticketpro za 690 Kč v předprodeji a 790 na místě.

Výběr článků

Načítám