Hlavní obsah

Mílu Fürstovou objevil svět díky kapele Coldplay, teď výtvarnice okouzlila Hradec Králové

Hradec Králové

Už jen do konce října bude v Muzeu východních Čech otevřena výstava světoznámé grafičky Míly Fürstové. Už její název Taj jemnosti aneb Návraty domů naznačuje vše, co tu divák spatří. Neobyčejně vrstevnaté dílo, udivující a překvapující svou lehkostí, pokorou, skrytými motivy, vyžadujícími spolupráci diváka, jemuž umožňuje zapojit fantazii a zasnít se. Na jedné straně jemnost, na druhé dokonalá preciznost, s níž renomovaná autorka, aktuálně žijící a tvořící ve Velké Británii, pečlivě skládá své obrazy.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Výstava Míly Fürstové v Muzeu východních Čech

Článek

„Netušila jsem, že tu projdu po hladině vody,“ konstatovala překvapeně jedna z návštěvnic, která přistoupila na hravou snovost a rozpohybovala svými stopami pomyslnou hladinu na podlaze, na niž se promítalo dovádějící klubko rybek.

A podobných motivů a překvapení přináší výstava nespočet. Stačí jen přistoupit na autorčinu fantazijní výzvu.

Hradecké dětství

Míla Fürstová (1975) se narodila v Pelhřimově, ale dětství strávila v Hradci Králové. Pro svou tvorbu často čerpá motivy a detaily z přírody, architektury, ale zejména ze svého života, ať už z dětství, či mateřství. Proto jsou její práce velmi osobní a poetické. Navíc v nich často objevíme právě hradecké motivy.

„Míla si ráda hraje s barevnými variacemi obrazů, jimiž stupňuje nebo zvýrazňuje daný motiv. Také své grafiky často prořezává, čímž vytváří větší hloubku obrazu. Kombinuje techniky, vytváří koláže. Rozhodně je zajímavé sledovat její experimentování s novými technikami, jako je tisk na sklo či plexisklo, které dílům propůjčuje až éterický nádech zobrazované skutečnosti,“ uvedla kurátorka výstavy Markéta Pražáková.

Obrazy pro Coldplay

Výstava vznikala dva roky a je bezesporu nejúspěšnějším počinem hradeckého muzea tohoto roku. Představuje její tvorbu v co nejucelenější formě. Zastoupena jsou díla z dob, kdy studovala v Londýně nebo učila na prestižní škole v Cheltenhamu, nahlíží do zákulisí spolupráce s kapelou Coldplay, pro kterou vytvořila vizuál desky Ghost Stories.

Foto: archiv umělkyně

Motiv Ghost Stories pro kapelu Coldplay

K vidění jsou i původní ilustrace pro knihy Babička, Kytice a Máj nebo originál díla Mateřská láska.

Nechybí ani poprvé vystavené kovové matrice či skicáky z autorčiných studentských let. Výstava je tak skutečně ohlédnutím po autorčině tvorbě za posledních pětadvacet let.

„Celý projekt je pro mne o to silnější, že během příprav výstavy zemřel můj milovaný táta, který byl nesmírně hrdý Hradečák. Chci proto z celého srdce a celou svou bytostí udělat něco pro něj, udělat něco pro Hradec,“ svěřila se výtvarnice.

Výstava je prodejní a vydán byl i souborný katalog, představující více než 100 děl Míly Fürstové.

Výtvarnice Míla Fürstová

  • Česká grafička a výtvarnice (1975)
  • Vystudovala výtvarné umění, anglický jazyk a psychologii na pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zároveň získala bakalářský titul v oboru výtvarná grafika na University of Gloucestershire, na což navázala magisterským studiem na Royal College of Art v Londýně. V Británii vyučovala na několika uměleckých školách.
  • V letech 2002 až 2010 působila jako hostující umělkyně na Cheltenham Ladies‘ College, kde vedla ateliér leptu.
  • V roce 2009 se stala nejmladší členkou Královské akademie západní Anglie v Bristolu.
  • V roce 2014 vytvořila přebal hudebního alba Ghost Stories pro anglickou skupinu Coldplay, díky kterému získala její práce větší pozornost sběratelů umění a dostala se do popředí zájmu široké veřejnosti. Spolupracovala také s Miroslavem Žbirkou či kapelou Vesna.

Výtvarnice Míla Fürstová: Žiju v Anglii, ale duši mám českou

Kultura

Výběr článků

Načítám