Hlavní obsah

Viggo Mortensen se ptal hejtmana na Démanty noci. Tuhle klasiku miluje

Americký herec Viggo Mortensen, který se proslavil například rolí Aragorna ve filmové trilogii Pán prstenů, považuje za svůj nejoblíbenější film Démanty noci režiséra Jana Němce z roku 1964. Vyplynulo to z jeho rozhovoru s karlovarským hejtmanem Petrem Kulhánkem.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Herec Viggo Mortensen obdržel na zahájení 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech cenu prezidenta festivalu

Článek

„Byl jsem na večeři s Viggo Mortensenem, se kterým jsem si tam dokonce chvíli povídal,“ uvedl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

„Když jsem se mu představil – ne jako hejtman, ale jako jeden z provozovatelů filmového klubu –, tak říkal: „Tak to vy jste ten správný člověk, který by mi mohl konečně říct, kde se natáčely Démanty noci Jana Němce,“ pokračoval Kulhánek, který je členem výboru spolku Filmový klub Karlovy Vary.

Foto: Lukáš Táborský

Arnošt Lustig

„Hned jsem to nevěděl, ale během pár vteřin jsem to lokalizoval – že to bylo Děčínsko, Kamenice a České středohoří,“ konstatoval milovník filmu. „I já jsem se obohatil a Mortensen byl velmi rád, protože je to jeho absolutně nejoblíbenější film,“ prozradil.

Černobílý film Démanty noci vznikl před šedesáti lety a vypráví o dvou židovských chlapcích, kteří uprchli z transportu do koncentračního tábora a snaží se vrátit domů, i když je cesta nebezpečná. Film vznikl podle stejnojmenné knihy Arnošta Lustiga.

Vlny rozbouřily festivalovou hladinu a vyhrály Diváckou cenu Práva

MFF KV

Kulhánek hodnotil i celý festival kladně a pozitivně. „Myslím, že byl letošní ročník po mnoha stránkách zajímavý. Viděl jsem patnáct filmů,“ pokračoval. „Jednou z doprovodných akcí byla premiéra našeho časosběrného snímku o rekonstrukci Císařských lázní,“ dodal.

Nejvíce se mu pak letos líbil před čtyřiceti lety natočený snímek s názvem Paříž, Texas režiséra Wima Wenderse, který byl letos zrestaurován.

„To byla má letošní jednička. Ještě bych ale jmenoval jedno velké překvapení pro mne, kterým byl ne moc známý italský film Gloria! Šel jsem na něj bez jakéhokoliv velkého očekávání, a když jsem odcházel, tak jsem jej ohodnotil pěti hvězdičkami, protože to byl snímek naprosto výborně natočený, a to jak formou, tak příběhem,“ svěřil se.

Festival hodnotí Kulhánek pozitivně i z dalšího pohledu. „Mně se letos povedlo s kamarády z filmového klubu, se kterými na projekce chodíme, sejít se každý večer v Thermalu na terase a rozebrat tam spolu filmy, které kdo viděl, a tím si navzájem dát vodítko na další dny festivalu, na jaký snímek ještě jít. Bylo to výborné,“ pochvaloval si.

Karlovarský festival vyhrál poprvé v historii dokument. Vypráví o malířce, klimatu a gender

MFF KV

OHLÉDNUTÍ: Novinky zpovídaly Mortensena, Brühla, Owena, Trojana, Vetchého, Janžurovou i Bartošku

MFF KV

Výběr článků

Načítám