Hlavní obsah

Vepřové šunky pro zahajovací party festivalu šly ve středu do udírny

Již podruhé budou chloubou zahajovací party Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech speciální uzené a pečené vepřové šunky. Najde je v nabídce pohoštění i americký herec Viggo Mortensen, známý z trilogie Pán prstenů, jenž bude hlavní filmovou hvězdou zahájení letošního 58. ročníku festivalu.

Vepřové šunky pro opening party karlovarského MFF šly ve středu odpoledne do udírnyVideo: Rudolf Voleman, Novinky

Článek

Thermal, který party pořádá, šunky objednal od místního mistra řezníka Romana Krčmy, nositele řady profesních ocenění. Ve středu odpoledne byl připravené pochoutky naložené kupříkladu do medu nebo do různých pepřů zkontrolovat osobně provozní ředitel hotelu Břetislav Benda. Ví totiž, jak mají šunky před vložením do udírny vypadat, protože před lety byl v Thermalu šéfkuchařem.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Provozní ředitel a někdejší šéfkuchař hotelu Thermal Břetislav Benda se přišel ve středu odpoledne podívat za řezníkem Romanem Krčmou, jak vkládá do udírny vepřové šunky pro páteční zahajovací party karlovarského filmového festivalu

„Na zahajovací party připravujeme šunky, které jsou ze speciálních druhů prasat, jež se vyznačují pěknými, velkými kýtami,“ uvedl Krčma. „Jsou to prasata, která jsou určena vyloženě na výrobu šunky,“ vysvětloval s tím, že letos dostal od Thermalu požadavek, aby připravil šunky tří druhů.

„To znamená, že bude šunka s pepřem, plus s medem, a navíc naše regionální potravina, tedy šunka z komína,“ konstatoval Krčma.

Karlovarské festivalové pokladny se po roce opět otevírají milovníkům filmu

MFF KV

Šunky byly naloženy podle karlovarského mistra řezníka již dva týdny dopředu. „Prostříkli jsme je lákem tak, aby měly specifickou chuť,“ poznamenal Krčma.

„Medová šunka půjde poznat i na pohled, protože její povrch bude karamelizovaný,“ pokračoval řezník z karlovarské městské části Drahovice.

„Napíchá se do toho ještě hřebíček, takže když přijdou festivaloví hosté na zahájení, tak bude prostor pěkně provoněný. Bude to chutné, dobré, skoro jako vánoční šunka,“ popisoval procítěně a s očividnou láskou ke svému řemeslu Krčma.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Šunky je třeba pořádně prohlédnout, než půjdou do udírny

Šunka z komína je podle něj vždy krásně zauzená. „Udíme ji na borovicových štěpcích, a proto je tak černá,“ uvedl řezník k postupu.

„Nově budeme mít šunku s pepřem, kterého jsme použili čtyři druhy. Rozemleli jsme ho na průměr jeden až dva milimetry a těmi kousky je šunka posypaná. Při zakrojení nebude nikoho nijak extra pálit, ale každý si bude moci vychutnat pepř lehce – bude to chutné,“ dodal Krčma.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Řezník Roman Krčma je sběratelem historických předmětů spojených s řeznictvím

„Pro nás je to obrovská čest, že naše dobroty ochutnají VIP hosté festivalu z celého světa, které známe z nejrůznějších filmů,“ usmíval se a doufá, že šunku z jeho udírny ochutná i Mortensen a další filmové hvězdy.

„Rád se dívám na filmová dramata nebo na psychologické filmy, tedy áčkové filmy, které ani třeba nejdou u nás v kinech. Ty, které člověk třeba hned napoprvé nepochopí, ale musí se jít podívat ještě jednou. Někdy musím takový film vidět i třikrát,“ popisoval Krčma, který měl v mládí nejraději z herců Sylvestra Stalloneho. Oblíbených filmů má hodně.

„Těžko vybrat teď rychle jeden konkrétní,“ uzavřel s tím, že by chtěl jít na festivalu do kina, a to i s dětmi.

Zájem o filmový festival vrcholí, dopravci posilují počty spojů do Karlových Varů

MFF KV

Výběr článků

Načítám