Hlavní obsah

Ve Varech se můžete i zamilovat, říká výkonný ředitel MFF KV Kryštof Mucha

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary v pátek 28. června již po osmapadesáté otevře svou náruč fanouškům a přivítá velké hvězdy. Pro své návštěvníky si připravil stovky filmů, koncerty a bohatý doprovodný program. „Stojí za to přijet a zkusit to,“ říká v rozhovoru Kryštof Mucha, jenž letos slaví dvacet let jako výkonný ředitel karlovarského festivalu.

Foto: Petr Horník, Novinky

Kryštof Mucha, výkonný ředitel MFF KV

Článek

Co nového přinese 58. ročník?

Každý rok chceme festival kvalitativně posunout a zároveň si přejeme, aby byl stejný jako vždycky. Jiný bude v tom, že budou nové filmy a noví hosté. Chceme, aby na něm byly hezké filmy a přijeli lidi, kteří si festival užijí a načerpají energii a sílu ze svobodného prostředí, které festival přináší. A kteří odjedou domů občerstveni, intelektuálně povzneseni a příjemně unaveni.

Úplnou novinkou bude otevření budovy bývalé spořitelny Sparkasse u Vřídla, kde odstartuje velká výstava fotek Tona Stana, která tam zůstane už trvale.

A která je spojena s festivalem?

Napadlo to Jiřího Bartošku s Tonem Stanem už před třiceti lety. Hezky to vyšlo, protože letošní ročník bude právě tím třicátým s Jiřím Bartoškou jako jeho prezidentem. Na fotografiích jsou hvězdy, které navštívily festival a které Tono Stano fotí právě těch třicet let.

Hrdinou nové znělky MFF KV je Benicio del Toro

MFF KV

Říkali jsme si, že je škoda, když člověk přijel během roku do Karlových Varů, neměl jedinou informaci, že tam v létě probíhá druhý nejstarší filmový festival na světě. Prvním je festival v italských Benátkách.

Karlovarský festival přežil komunisty, normalizaci, devadesátá léta a dnes si drží svou roli ve světě. Díky výstavě tak bude festival ve Varech trvale přítomný.

Kromě stálé výstavy by se na podzim v přízemí budovy měla otevřít kavárna a lidé si tam budou moci koupit také festivalové upomínkové předměty. Otevřeno bude celoročně.

Jak ještě připomenete 30 let s Jiřím Bartoškou jako prezidentem?

Bratři Cabani chystají na slavnostním zahájení připomínku jeho třiceti let s festivalem a věřím, že vzniknou pěkné materiály, které pak následně budeme moci využívat na našich sítích a platformách.

OBRAZEM: Jiří Bartoška a jeho třicetiny s karlovarským festivalem

MFF KV

Letos se podařila ještě další hezká věc: restaurovaným snímkem, které festival pravidelně uvádí, budou Stíny horkého léta. Film, v němž Jiří Bartoška vytvořil jednu z hlavních rolích a který před lety spoluvyhrál festival. A Jiří Bartoška ho společně s delegací uvede v sobotu ve Velkém sále Thermalu.

Festival podle vás přináší svobodné prostředí. V čem?

Většina lidí už vlastně do kina během roku nechodí, dívají se na platformy. Když přijedou na festival, jdou do Velkého sálu Thermalu a sledují tam film s dalšími dvanácti sty lidmi. Vidí krásné věci, které jsou nové, a můžou být i výzvou.

Začnou být mnohem soustředěnější a otevřenější novým věcem. A i film, který by snad normálně vůbec nedali, jim najednou přijde zajímavý.

Festival Karlovy Vary | KVIFF

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos probíhá od 28. června do 6. července 2024. Dění na červeném koberci jsme sledovali živě. Prezidentem MFF Karlovy Vary je Jiří Bartoška. Každoroční dávku přibližně dvou stovek filmů obstarává 12 kinosálů. Hlavními hvězdami festivalu jsou australský herec Geoffrey Rush, představitel Aragorna Viggo Mortensen, herci Daniel BrühlClive Owen či režisér Steven Soderbergh.

Na festivalu se bezprostředně potkávají ti, kteří by se jindy nepotkali, a po projekci spolu probírají zážitky z filmů. Lidé tu daleko svobodněji a otevřeněji otevírají témata, o nichž by možná normálně nemluvili. Je to věc, kterou nikdo není schopen popsat. Ale je tam, a to je to nejdůležitější.

Loni mi říkal jeden pán, že jeho žena nechápe, proč jezdí na karlovarský festival, který jí připadá pořád stejný. Odpověděl jí, že na Vánoce se také každý rok všichni těší, přestože jsou stále stejné. Víte, co budete dělat na Štědrý den, s kým a na co se budete dívat. To mi přijde přesné.

Co řeknete o hvězdách, které letos přijedou?

S Viggo Mortensenem, který bude dostávat cenu na slavnostním zahájení a jehož film zahajuje festival, jsme se o jeho návštěvě bavili už před lety. Jenže přišel covid.

Komunikovali jsme s jeho agenty a před Vánoci, když jsem byl v New Yorku, nám řekli, že letos by byla šance, aby Viggo přijel. Vždy je třeba se trefit do správného času. A on má právě nyní film, který chce podpořit a který půjde ve světě do kin.

Foto: KVIFF

Viggo Mortensen ve svém filmu Až na konec světa

V neděli přijede režisér Steven Soderbergh. Pro mě neexistuje větší režisér. Vedle Quentina Tarantina je nejzásadnějším režisérem pro jednu celou generaci. Jeho snímek Sex, lži a video změnil celé směřování filmů. Letos přijíždí uvést své dva filmy v kafkovské retrospektivě. Považuji to za fenomenální.

Následně přijede Daniel Brühl, jeden z největších současných evropských herců a režisérů. Stačí připomenout jeho snímky Na západní frontě klid, Good bye, Lenin!, Rivalové.

Na festivalu uvede film Soused, který i režíroval. Cenu prezidenta dostane 4. července. Když jsme byli na festivalu v Cannes, on tam byl vedle Kirsten Dunstové jednou ze dvou velkých hvězd v připravovaném filmu Rubena Östlunda, jehož prezentace se tam konala. A právě září v seriálu o Karlu Lagerfeldovi.

Foto: KVIFF

Daniel Brühl

No a na slavnostním zakončení bude vedle Ivana Trojana oceněn také Clive Owen, velký fanoušek Prahy a České republiky. Natáčel tady a má tu kamarády, kteří mu nadhazovali, že ve Varech ještě nebyl. Ve stejný moment nám napsali naši spolupracovníci z Ameriky, že by mohl přijet. A dopadlo to skvěle.

Letos tedy samí muži?

Loni dostaly ceny dvě dámy, letos máme samé muže. Není to tak, že bychom tím chtěli něco říct. Jsem šťastný, že to takhle dopadlo, protože si myslím, že to je krásná sestava.

A znovu připomenu, že hvězdy, které k nám přijíždějí, za to nejsou placené.

Hvězdy karlovarského festivalu: Viggo Mortensen, Clive Owen a Daniel Brühl

MFF KV

Už je jasné, jestli přijede také ukrajinský režisér Oleh Sencov?

Doufám, že ano. Mění se to každou chvíli, ale pokud se všechno podaří, jak bychom si přáli, tak to bude úžasné. Protože by na festivalu chtěl nějaký čas strávit. Což chápu. Bojuje na frontě a jeho věta, že by chtěl přijet, pokud ho nezabijí, je děsivá. Věříme, že se podaří realizovat i jeho setkání s prezidentem Petrem Pavlem.

Co byste si před začátkem festivalu přál?

Aby přijeli lidé, kteří na něm ještě nikdy nebyli, ti, kteří váhají. Když jsem do Varů poprvé přijel jako student, bál jsem se, že se budou promítat jen těžké věci, kterým nebudu rozumět.

Prvním filmem, který jsem ve Velkém sále Thermalu viděl, byl Trainspotting. Byl to takový můj iniciační moment, film, který absolutně zlomil moje vnímání karlovarského festivalu.

Třeba letos v sále také budou sedět lidi, jimž podobný film změní pohled na festival, o němž si té doby mysleli, že není akcí pro ně. Nebo se ve Varech můžou zamilovat. Nebo rozejít ze vztahu, který za to nestál, a potkat lidi, kteří jim změní život. Všechno je tam možné. Mnohokrát se to stalo. Stojí za to přijet a zkusit to.

Karlovarský festival přežil komunisty, divoké devadesátky a neztrácí ani v 21. století

Hlas na poušti

Výběr článků

Načítám