Hlavní obsah

V lednu oscaroví Chudáčci, nyní Milé laskavosti. Jorgos Lanthimos přináší triptych o dominanci, lásce a bezpečí

Ani ne půl roku uplynulo od české premiéry feministické satiry Chudáčci režiséra Jorgose Lanthimose, jež obdržela čtyři Oscary. Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech právě uvádí tvůrcův následující snímek Milé laskavosti, který letos soutěžil v hlavní soutěži na přehlídce v Cannes. Do širší distribuce zamíří 12. září.

Trailer filmu Milé laskavostiVideo: Falcon

Článek

Na scénáři se režisér podílel se svým řeckým krajanem Efthymisem Filippouem, s nímž již spolupracoval na pěti počinech včetně Zabití posvátného jelena nebo Humra. Zpočátku zamýšleli stvořit celistvý příběh, scénář se ale přirozeně přelil do povídkové struktury.

„U antologie všechno to, o čem jste uvažovali během prvního příběhu, automaticky přenášíte do příběhu dalšího. Je to komplexnější a poutavější. Různí lidé v rámci příběhů identifikují různá témata, což je nesmírně zajímavá struktura,“ míní Lanthimos.

Film otevírá problematiku autority, svobodné vůle nebo hranice, kam až jsou lidé schopni zajít, aby získali pocit sounáležitosti.

V Praze bych natočil svůj další film, řekl oceněný Daniel Brühl ve Varech

MFF KV

Trojici příliš nesouvisejících příběhů propojuje jen stejné hvězdné obsazení. Postavy v celém triptychu ztělesňují Lanthimosovi herci a herečky z jeho předešlých Chudáčků jako Emma Stoneová, Willem Dafoe nebo Margaret Qualleyová, ale rovněž Hong Chau či Jesse Plemons, jenž byl za úlohu v Milých laskavostech ověnčen cenou v Cannes.

„Rozhodli jsme se, že se budou jednotlivé postavy lišit jen spíše drobnostmi, účesem, make-upem nebo chováním. To, že stejný herec přechází z jednoho příběhu do druhého, dodává příběhům na podvědomé úrovni na návaznosti. Spíše než o cokoli jiného šlo o to, aby herci k různým postavám přistupovali s jiným tempem a energií,“ poznamenává režisér.

Český grafický design je světový, ukáže americký znalec v novém dokumentu

MFF KV

„Charaktery jsou v mnoha ohledech naprosto odlišné, ale jejich pojítkem je snaha získat rovnováhu mezi touhou být milován, přijímán a ovládán a zároveň touhou být svobodný a mít za sebe zodpovědnost,“ doplňuje Stoneová.

Reakce karlovarských diváků na film Vlny dohnala Vodochodského k slzám

MFF KV

PRVNÍ DOJMY: Janžurka je přívětivý i břitký milostný dopis

MFF KV

Výběr článků

Načítám