Hlavní obsah

V hostelu spal o festivalu na zemi i 80letý senior. Po filmech chodil na diskotéku

Hostely a stanové městečko při letošním, 58. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech nevyužívali pouze studenti, takzvaní baťůžkáři, ale také mnohdy senioři. Jeden z nich, ačkoliv je mu osmdesát let, vyrážel po filmech ještě na diskotéky a vracel se do hostelu v Základní škole Dukelských hrdinů mnohdy až kolem čtvrté hodiny ráno.

Baťůžkáři odjížděli z karlovarského festivalu spokojeníVideo: Rudolf Voleman, Novinky

Článek

Věk je jenom číslo. To dokazuje příběh osmdesátiletého seniora Jaromíra z Olomouce, kterému nevadil spánek na zemi v malé tělocvičně školy na karimatce ve vlastním spacáku. „Ubytovaní byli u nás jak študáci, tak i důchodci,“ uvedla ředitelka školy Eva Doušová.

„Měli jsme tu osmdesátiletého pána, který pravidelně chodil večer na diskotéky,“ popisovala ředitelka. „Vracel se nám mnohdy ve čtyři ráno,“ dodala.

„Na recepci to pak komentoval: Mladí dneska už tolik nevydrží. Všechny holky z baru už odešly, tak jsem šel taky,“ popisovala recepční Veronika Přibíková s tím, že muž ani jednou nepřišel zpět do hostelu opilý.

Karlovarský filmový festival končí. Hvězdy přijely na červený koberec

MFF KV

Místnosti v hostelu nejsou nikterak rozděleny na dámské a pánské noclehárny, což má možná pro starší generaci zvláštní kouzlo. Ocitnout se rázem mezi baťůžkáři na jednom pokojíčku, i když pokojíčku improvizovaném, to může mít pro lidi v seniorském věku pozitivní vliv.

„Je to borec, že držel krok s námi mladými,“ hodnotil student Pavel z Prahy, který v hostelu našel rovněž azyl. „Myslím, že se mu tady líbilo, protože je to stálý zákazník. Byl tu ubytovaný od úterý až do neděle,“ dodala recepční, podle které si jen trochu stěžoval na horší počasí.

Když Právo hostel navštívilo v sobotu v poledne, aby jej vyhledalo, ještě spal. Výzvu s vizitkou na recepci, aby se ozval a popsal své pocity z festivalu osobně, později nevyužil.

Hostel i stanové městečko bez incidentů

Doušová potvrdila, že letošní ročník proběhl na hostelu bez jakýchkoliv incidentů: „Nikdo se tady nepopral a nikdo nic neznečistil. Oproti loňskému roku ale ubylo letos ubytovaných cizinců. Vysvětlit si to ale nedokážu, proč tomu tak bylo.“

Podle ní celkový zájem o hostel byl jinak meziročně větší. „Letos jsme měli 650 přespání, zatímco vloni kolem čtyř set. Je to ale dáno i tím, že nebyl letos otevřen hostel na Nábřeží Jana Palacha jako obvykle,“ konstatovala s tím, že na začátku festivalu byl hostel vytížen zhruba z devadesáti procent a na konci již pouze asi ze čtyřiceti procent.

Podle Zdeňky Šebkové z městské společnosti KV City Centrum, která spravuje areál stanového městečka na přírodním koupališti Rolavě, byl počet ubytovaných za celý festival podobný jako loni. Rozložení návštěvníků bylo ale jiné.

„V minulých letech měl festival v podstatě tři víkendy, zahajovací, potom ty svátky v týdnu a zakončovací, který byl slabší. Letos je státní svátek spojen se zakončovacím víkendem a lidí dorazilo méně, druhá vlna už není tak silná,“ konstatovala s tím, že letos nebyl provoz spojen s žádným problémem nebo incidentem.

Příští rok se určitě vrátí

V sobotu se vracela domů ze stanového městečka Irena s dcerou Adélou a synem Adamem z Kostelce nad Labem. „My už spíme pod stanem na festivalu po sedmnácté v řadě, ale to se ještě ze začátku spalo na stadionu blíž centru,“ připomněla Irena původní stanové městečko na atletickém stadionu AC Start.

„Jsme tady spokojení,“ ujistila. „My chodíme vždy na filmy, ale náš výběr letos nebyl úplně nejlepší, takže já si hlavně pamatuji ty tragické,“ krčila rameny. „Ale líbil se nám film Daniela Brühla Soused,“ pokračovala s tím, že si také nenechala utéct černobílou kovbojku Fort Apache s Johnem Waynem v hlavní roli. „Příští rok přijedeme určitě zase,“ uzavřela rezolutně.

OHLÉDNUTÍ: Novinky zpovídaly Mortensena, Brühla, Owena, Trojana, Vetchého, Janžurovou i Bartošku

MFF KV

Výběr článků

Načítám